ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ДруштвоПолитика

Општински одбор ПУПС-а иницирао разговор о поштовању права и заштите пензионера: ЈЕДИНСТВО МИСЛИ И АКЦИЈЕ

IMG_1169-Нашем позиву се једино није одазвао председник Удружења уједињених пензионера са образложењем „да је у контакту с неким другим партијама“, па да га је и то спречило да данас буде с нама – изнео председавајући скупа Живан Миловић

 

Општински одбор Партије уједињених пензионера Смедеревске Паланке иницирао је састанак са пензионерским организацијама и пензионерским удружењима са подручја  општина Смедеревска Паланка и Велика Плана на коме се разговарало о проблемима   поштовања права и заштити чланства из надлежности локалне и државне власти као и o  начинима њиховог решавања.

IMG_1171Скуп је отворио председник Општинског одбора ПУПС-а Смедеревска Паланка Живан Миловић, који се на самом почетку захвалио онима који су се одазвали позиву, међу којима су Општинска организација пензионера на челу с председником Слободаном Пантићем, представници Удружења војних пензионера Смедеревске Паланке и Велике Плане, које je заступао председник Драгослав Грујић и челник Месног одбора пензионера Кусатка Милосав Спасојевић. Миловић се посебно захвалио на одзиву председнику Општинске организације пензионера Велике Плане Периши Бојићу, истакавши  при том да је дужност свих, били они у власти или не,  да развијају  комшијску сарадњу и повезивање. На скуп су били позвани и представници Удружења пензионера железничара из Кусатка који се, како је речено, из објективних разлога нису појавили.

-Изражавам жаљење што нам се није одазвао  председник Удружења  уједињених пензионера Смедеревске Паланке Светислав Петровић – подвукао је Миловић.- Штета је што није смогао снаге да се издигне изнад личних анимозитета. Мислим да је њему данас овде било место и као човека који је на челу једне пензионерске организације, али и као некоме ко је, колико до јуче, био и на челу Општинског одбора ПУПС-а. Додуше, дао је објашњење зашто није са нама, рекавши да је у контакту с неким  другим партијама, па нисмо ни ми овде сви чланови Партије уједињених пензионера, али смо сви пензионери, и заједно.

Миловић је, пре него што се развила дискусија, истакаo  да се данас  добро зна колика су  пензионери изборна снага,  илуструјући то примером  из Словеније,  где пензионери    заузимају 12 од 90 места у Парламенту, имају четири министра и једног потпредседника Владе. Изнео је, такође, да код пензионера у Србији још не постоји свест да је држава дубоко загазила у капитализам, а да се у капитализму добија само оно зашта се избори.

-Нама су избори на прагу – предочио је Миловић. – Ускоро ће кренути и изборне активности. Морамо добро одмерити како ћемо на изборе: самостално или у коалицији. Треба да обавимо шире консултације  у вези тога, настојећи да будемо крајње практични.

IMG_1172Председник Општинске организације пензионера Велике Плане Периша Бојић је изнео да су се они определили за Коалицију за Велику Плану, коју чини седам партија: Демократска странка Србије, Демократска странка, Српска демократска  странка, ПУПС, Јединствена Србија, једна група грађана и Либерално демократска партија. У локалној власти у опозицији су СПС и СНС. Он је нагласио да му је јако жао што у  Коалицији за Велику Плану није Социјалистичка партија Србије, рекавши при том је „снага пензионера сада јача од СПС“.

Драгослав Грујић је оценио да је овај  састанак јако користан и веома делотворан за будућу сарадњу и стварање нових односа унутар пензионерске популације. Он се заложио за формирање Одбора за сарадњу пензионерских организација и удружења, истакавши  да се тешко могу остваривати права „без политичке заштите.“ Слободан Пантић је указао на штетност „цепања“ пензионерске организације, подсећајући да је из ње и никао ПУПС. На подручју општине  живи 11.300 пензионера. Практично сваки пети грађанин је пензионер, а то је снага за респект и то се мора имати у виду  кад су у питању припреме за предстојеће изборе.

Сводећи овај састанак председник Општинског одбора Партије уједињених пензионера Живан Миловић је подсетио да је недавно дошло до сусрета  са представницима локалне власти и подвукао  да се ако се за столом нађу прави саговорници  „нешто на локалу може постићи и  кад се није у власти“. Он се посебно заложио да са овог састанка потекне закључак за одбрану власништва над бањама и да се с таквим ставом упознају  више истанце.

На крају је усвојена и платформа за заједничко саопштење учесника овог скупа које би се темељило на уједињењу снага и наставку оваквих разговора.

Д. Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *