ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Основана Подружница ратних добровољаца, њихових потомака и поштовалаца: УСПОМЕНА НА  ХРАБРЕ  БРАНИОЦЕ СРБИЈЕ

IMG_1131-За председника изабран Жељко Поштић, а за његовог заменика Зоран Милојковић

 

Увећава се „породица“ Удружења ратних добровољаца 1912. – 1918. њихових потомака и поштовалаца. Одржавањем Оснивачке скупштине и избором руководства придружила  јој се и Смедеревска Паланка. Скупу у Општини присуствовао је и председник Кровне  организације  др Видоје Голубовић са сарадницима.

Поменуто удружење има близу 4.000 чланова и баштини веома дугу традицију и резултате. Његови почеци рада  везују се за 1903. годину. Тада се, наиме, краљ Петар Први Карађорђевић  сагласио да се оснује Савез ратних добровољаца.

Председник Голубовић, обраћајући се учесницима Оснивачке скупштине у Смедеревској Паланци, изнео је да Удружење ратних добровољаца, поред осталих активности, има и веома богату издавачку делатност. До сада је објавило 53 књиге, седам зборника и 44 Добровољачка гласника. Уз то, подигло је и обновило преко сто споменика добровољцима који су здушно и храбро бранили Србију. Темељно се ради  и на попису добровољаца чија ће имена ући у Поменик.

IMG_1132Учесници Оснивачке скупштине за председника Подружнице ратних добровољаца 1912. – 1918. њихових потомака и поштовалаца у Смедеревској Паланци изабрали су професора  Жељка Поштића, а за његовог заменика, такође, професора Зорана Милојковића.

Скуп је завршен предајом заставе Удружења, коју је у име новоосноване Подружнице, примио Жељко Поштић и даровањем већег броја књига из издавачког опуса, које ће се чувати у библиотеци ове патриотске организације.

Д. Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *