ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Заједничка изложба Љиљане Стевановић и Мирослава Мунижабе у Галерији модерне уметности: ПОЕТСКА ПРИЧА СНОВА И МАШТЕ

IMG_1144Двоје стваралаца, иако  у суштини различити у свом ликовном изразу, ускладивши сопствене енергије и принципе рада, успели су да постигну јединство емоција као важног чиниоца сваког уметничког дела.

Допадљива изложба, лепа за очи и пријатна за душу, посве необична по настанку изложених слика, приређена је у Галерији модерне уметности Народног музеја у Смедеревској Паланци. Аутори су Мирослав Мунижаба из Сремске Митровице и Паланчанка из Борче Љиљана Стевановић. Приказана остварења су њихово заједничко дело, а настала су по систему: „где ја стадох ти продужи“. У њих је, нема сумње, уткана велика енергија двоје уметника, који су се, што и то не рећи, одлично допуњавали у реализацији исказаних идеја и каналисању бујне маште.

-Како помирити два различита карактера, два  пола и две различите енергије, питања су на која су ово двоје уметника, Љиљана Стевановић и Мирослав Мунижаба, у заједничкој визији и узајамном давању и узимању пронашли прави одговор – рекла је на отварању изложбе Славенка Чишић Урошевић.- Ускладивши своје енергије, заједничким радом, интервенцијама на монотипијама као основном полазишту, изградили су ликовна дела лирског профила. Наизменичним додавањем канапа, боје и других материјала, кроз очигледно бурну игру, ови колажи, асамблажи, монотипије, стилизованих фигурација између асоцијације и апстракције, пружају поетску причу снова и маште.

Мешавином фигуративног и имагинарног, без великих колористичких  распона, али са финим градацијама једног или два тона понегде подцртаних нијансама златног, постигнута је равнотежа ликовних елемената. Њихови самостални радови, такође, одишу јединством и у сагласју су са делима начињеним заједничким снагама. Иако су ова два уметника у суштини различити у свом ликовном изразу, ускладивши сопствене енергије и принципе рада, постигли су јединство емоције као значајног чиниоца сваког уметничког дела.

IMG_1143Пригодну беседу одржао је Слободан Тодоровић Токи, рекавши на почетку да су Мирослав Мунижаба и Љиљана Стевановић ликовној публици Смедеревске Паланке, у предвечерје врелог летњег дана, даровали визуелни прасак за сва времена. Она, Љиљана Стевановић, уденула је свој обојени уредак у његове, Мунижабине, каширане монотипије на медијапан плоче, користећи се канапом и свакојаким другим материјалом.

-Онда он, Мирослав Мунижаба, ритерски страсно, саучествује у симбол-дорадама започетог – казао је Слободан Тодоровић – Токи.- Разбукећеност идеје ту не застајкује. Сад, арт-госпа, у малом формату, са паспартуом, ствара монотипију, уз кврге, пресавијајући папир, до изнедреног колажног чињења, да би Сремац, у расчитавању личног  рукописа, дошетао равничарски раскошно у финиш. Тако нам је, ето, стваралачко заједништво подарило нову гледну енергију, која се,  још од саучесничког нерва Медиале, ретко може видети на нашим просторима. Суштина је у сагласју и доразумевању личне у заједничку визију. Ови радови као архетипи фактуре, у мешавини фигуративног и имагинарног,  могу се читати као визуелно ментална стања исчекивања сред личне тишине.

Тодоровић у наставку  рече да је порука овог збиља настанак ликовног дела из два уметничка гротла у трошењу различитости вулканског сопства, јер свако биће, задржава право на   самотни разговор са собом и својим врлинама, језиком духа оплемењене ауторске измислице, која немеће испрану причу о индивидуи сверајског живота, као притисак на отварање свих чула.

IMG_1146Овај „обојени концерт у четири руке“, како каза Слободан Тодоровић Токи, „зачинила“ је Наташа Маринковић из Београда изложеним триптиком „Рађање – егзодус“, приказавши на сценичан начин фасцинацију рађања. Наташу су заправо „угостили“ Мирослав Мунижаба и Љиљана Стевановић, а паланачкој ликовној публици представила је Славенка Чишић Урошевић, истакавши да је поред бројних награда, поседник решења Министарства културе Србије којим је њен рад увршћен у програме који врхунским квалитетом доприносе развоју културе и уметности код нас.

Д. Јанојлић

О АУТОРИМА

Љиљана Стевановић је рођена у Придворици. Ликовним стваралаштвом се бави од 2001. године. Учествовала је на преко сто колективних изложби у земљи и  иностранству.

Мирослав Мунижаба је рођен у  Сремској Митровици. Имао је пет самосталних изложби. Добитник је више награда, међу којима и  Grand prix Међународног бијенала минијатуре у Мађарској.

 

СВАКОМ ПОСЕТИОЦУ – СЛИКА

Посетиоце ове изложбе већ на уласку у  галеријски простор  чекало је пријатно изненађење – сваком је уручена по слика, дар  Љиљане Стевановић и Мирослава Мунижабе. Све је урађено по принципу „уметност у народ“ што је публика са одушевљењем прихватила.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *