ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Политика

Синдикати траже повлачење из процедуре три закона и смену министра привреде

Божидар ТодоровићМинистарство за привреду обелоданило је садржај Закона о приватизацији, Закона о раду и Закона о стечају. Синдикати оцењују да ће најпре на удар одредби тих закона доћи предузећа у реструктурању и свих 450 фирми које чекају решавање свог статуса, пошто још нису приватизована, а у којима ради ради преко сто хиљада људи. Судећи према  нацрту Закона о приватизацији и Закона о стечају, готово две трећине тих предузећа неће преживети њихову примену. Она ће се угасити а самим тим без посла ће остати више од 50.000 радника.

-Прича Владе  да ће до краја ове године отворити 50.000 радних места је потпуно нереална јер ће само примена два закона толико људи оставити без посла – закључује Божидар Тодоровић, потпредседник Самосталног синдиката металаца Србије.- Оно што је за синдикате неприхватљиво је то да је министар Радуловић најавио да ће све предузећа која се налазе у реструктурирању завршити у стечају. То практично значи да ће 153 предузећа која се сада налазе на списку Владе за решавање статуса остати без скоро 30.000 радника.

Оно што министар најављује, а односи се на укидање субвенција и подстицајних средстава,  смањење кредитних задужења, лакше отпуштање радника и промену структуре предузећа, говори да он нема намеру да сачува привреду, упозорава Тодоровић.  Управо из тих разлога две синдикалне централе: Савез самосталних синдиката Србије и Синдикат Независност, покренули су код председника државе иницијативу за повлачење из процедуре сва три закона. Индустријски синдикати су, такође, одлучили да уђу у велику акцију за смену министра Радуловића и повлачење поменутих закона из процедуре. Покренут је и механизам за прикупљање 30.000 потписа, колико је довољно да се у Скупштини Србије покрене та иницијатива.

Синдикати су на скупу у чијем раду су учествовали и директори предузећа у реструктурирању оценили да мере које је предложила Влада неће ићи у прилог оживљавања производње посебно у предузећима у реструктурирању, нити ће помоћи да привреда стане на своје ноге. Индустријски синдикати су оценили да предузећа у реструктурирању нису нити могу да буду баласт, већ велика развојна шанса Србије с обзиром да се међу њима налазе гиганти који запошљавају и по неколико хиљада радника. Та предузећа   у неким срединама представљају њихову једини развојну могућност, као што  су „Прва петољетка“ у Трстенику, Жељезара у Смедереву, Рударско-топионичарски басен у Бору или Фабрика каблова у Јагодини.

-То су велики системи, који уколико оживе, могу  бити велика развојна и извозна шанса Србије, а не да оду у стечају како најављује министар Радуловић – наглашава Тодоровић.- Потписи  за његову смену су скупљени, а захтев је упућен председнику Владе, првом потпредседнику Владе, а тражи се и интервенција председника Србије у погледу ставова министра Радуловића.

*****

И „Гоша“ на удару

Према предложеним законима лоше се пише и „Гошиним“ предузећима у реструктурирању, пре свега Фабрици алата и машина, Заштитној СОЛКО, Фабрици друмских возила, Заједничким погонима и Фабрици електроопреме.

У „Гоши“ чекају социјални програм за Фабрику алата и машина. Синдикат је веома активан по том питању. Дуго времена синдикат контактира са Министарством финансија и Министарством привреде у потрази за најбољим решењима за статус Фабрике алата и машина. Питање Заштитне СОЛКО је на „дугом штапу“, јер се ради о предузећу које запошљава инвалиде и где је држава директно заинтересована да помогне.

*****

Без перспективе 

Индустријски  синдикати (Савез самосталних синдиката Србије и Уједињени грански синдикати Независност) захтевају од председника Владе да смени министра привреде Сашу  Радуловића. У заједничком протесном летку наводе да актуелни  министар не ствара амбијент за рад, развој и запошљавање, пре свега, услове  за нормално функционисање привреде. Не даје подршку домаћој производњи, стимулисању извоза и привлачењу  одговорних стратешких инвеститора. Напротив, предлаже измене Закона о стечају, Закона о приватизацији и Закона о буџету, које су против интереса Србије, а посебно радника и предузећа у реструктурирању. Предлаже, такође, измене Закона о раду који додатно смањује права радника. У летку се још каже да се министар „игра личним картама и проценама вредности имовине и капитала предузећа“. За то време живот стоји, радници су без плата, здравствених књижица, повезаног радног стажа и перспективе.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *