Sindikati traže povlačenje iz procedure tri zakona i smenu ministra privrede

Božidar TodorovićMinistarstvo za privredu obelodanilo je sadržaj Zakona o privatizaciji, Zakona o radu i Zakona o stečaju. Sindikati ocenjuju da će najpre na udar odredbi tih zakona doći preduzeća u restrukturanju i svih 450 firmi koje čekaju rešavanje svog statusa, pošto još nisu privatizovana, a u kojima radi radi preko sto hiljada ljudi. Sudeći prema  nacrtu Zakona o privatizaciji i Zakona o stečaju, gotovo dve trećine tih preduzeća neće preživeti njihovu primenu. Ona će se ugasiti a samim tim bez posla će ostati više od 50.000 radnika.

-Priča Vlade  da će do kraja ove godine otvoriti 50.000 radnih mesta je potpuno nerealna jer će samo primena dva zakona toliko ljudi ostaviti bez posla – zaključuje Božidar Todorović, potpredsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije.- Ono što je za sindikate neprihvatljivo je to da je ministar Radulović najavio da će sve preduzeća koja se nalaze u restrukturiranju završiti u stečaju. To praktično znači da će 153 preduzeća koja se sada nalaze na spisku Vlade za rešavanje statusa ostati bez skoro 30.000 radnika.

Ono što ministar najavljuje, a odnosi se na ukidanje subvencija i podsticajnih sredstava,  smanjenje kreditnih zaduženja, lakše otpuštanje radnika i promenu strukture preduzeća, govori da on nema nameru da sačuva privredu, upozorava Todorović.  Upravo iz tih razloga dve sindikalne centrale: Savez samostalnih sindikata Srbije i Sindikat Nezavisnost, pokrenuli su kod predsednika države inicijativu za povlačenje iz procedure sva tri zakona. Industrijski sindikati su, takođe, odlučili da uđu u veliku akciju za smenu ministra Radulovića i povlačenje pomenutih zakona iz procedure. Pokrenut je i mehanizam za prikupljanje 30.000 potpisa, koliko je dovoljno da se u Skupštini Srbije pokrene ta inicijativa.

Sindikati su na skupu u čijem radu su učestvovali i direktori preduzeća u restrukturiranju ocenili da mere koje je predložila Vlada neće ići u prilog oživljavanja proizvodnje posebno u preduzećima u restrukturiranju, niti će pomoći da privreda stane na svoje noge. Industrijski sindikati su ocenili da preduzeća u restrukturiranju nisu niti mogu da budu balast, već velika razvojna šansa Srbije s obzirom da se među njima nalaze giganti koji zapošljavaju i po nekoliko hiljada radnika. Ta preduzeća   u nekim sredinama predstavljaju njihovu jedini razvojnu mogućnost, kao što  su „Prva petoljetka“ u Trsteniku, Željezara u Smederevu, Rudarsko-topioničarski basen u Boru ili Fabrika kablova u Jagodini.

-To su veliki sistemi, koji ukoliko ožive, mogu  biti velika razvojna i izvozna šansa Srbije, a ne da odu u stečaju kako najavljuje ministar Radulović – naglašava Todorović.- Potpisi  za njegovu smenu su skupljeni, a zahtev je upućen predsedniku Vlade, prvom potpredsedniku Vlade, a traži se i intervencija predsednika Srbije u pogledu stavova ministra Radulovića.

*****

I „Goša“ na udaru

Prema predloženim zakonima loše se piše i „Gošinim“ preduzećima u restrukturiranju, pre svega Fabrici alata i mašina, Zaštitnoj SOLKO, Fabrici drumskih vozila, Zajedničkim pogonima i Fabrici elektroopreme.

U „Goši“ čekaju socijalni program za Fabriku alata i mašina. Sindikat je veoma aktivan po tom pitanju. Dugo vremena sindikat kontaktira sa Ministarstvom finansija i Ministarstvom privrede u potrazi za najboljim rešenjima za status Fabrike alata i mašina. Pitanje Zaštitne SOLKO je na „dugom štapu“, jer se radi o preduzeću koje zapošljava invalide i gde je država direktno zainteresovana da pomogne.

*****

Bez perspektive 

Industrijski  sindikati (Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost) zahtevaju od predsednika Vlade da smeni ministra privrede Sašu  Radulovića. U zajedničkom protesnom letku navode da aktuelni  ministar ne stvara ambijent za rad, razvoj i zapošljavanje, pre svega, uslove  za normalno funkcionisanje privrede. Ne daje podršku domaćoj proizvodnji, stimulisanju izvoza i privlačenju  odgovornih strateških investitora. Naprotiv, predlaže izmene Zakona o stečaju, Zakona o privatizaciji i Zakona o budžetu, koje su protiv interesa Srbije, a posebno radnika i preduzeća u restrukturiranju. Predlaže, takođe, izmene Zakona o radu koji dodatno smanjuje prava radnika. U letku se još kaže da se ministar „igra ličnim kartama i procenama vrednosti imovine i kapitala preduzeća“. Za to vreme život stoji, radnici su bez plata, zdravstvenih knjižica, povezanog radnog staža i perspektive.

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.