ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ДруштвоПолитика

У име народа: ПОСЛАНИК ЗАЦРНЕО ПАЛАНКУ  

dr_nektarijevic (1)-Узрок мрака у већини паланачких улица, као и блокаде рачуна Предшколске установе «Чика Јова Змај» и  «Водовода»,  што значајно отежава пословање ових предузећа, је политичка кратковидост једног човека – лидера паланачких Напредњака и народног посланика Дејана Нектаријевића

 

 

 

Прича о дугу за струју Општине Смедеревска Паланка, због кога, поред осталог, већ месецима не функционише улична расвета у већем делу града, у последње време је толико исполитизована, за скупштинском говорницом и на друштвеним мрежама, да је за многе готово непрозиран објективни сплет околности.

Најпре, многи заборављају да је новчани износ који Општина треба да измири настајао годинама.

-Тај дуг је стваран још од деведесетих година. Свака власт га је по мало стварала, у тешким временима. Сматрам да ЕПС то није смео да нам уради, односно да ово учини грађанима наше општине – објаснио је недавно Петар Јелић, заменик председника Општине, подсетивши да су, непотписивањем репрограма од стране „Електродистрибуције“, више од пет месеци блокирани рачуни Предшколске установе „Чика Јова Змај“ и „Водовода“.

Са друге стране, како се могло чути за скупштинском говорницом на последњем заседању локалног парламента у изјави председника Општине, Радослава Милојичића Кене, дуг за последње две године износи око 60 милиона динара, а актуелно руководство је уплатило чак 10 милиона више од тога, што, ако ништа друго, показује јасну намеру да се преостали дуг, из ранијег времена, поступно намири.

Мало је познато и то да је руководство Општине Смедеревска Паланка пристало на све верзије „Споразума о начину измиривања дуга“, које је ЕПС слао на њену адресу у августу и септембру текуће године. И то, као и претходни податак, показују да актуелно општинско руководство има намеру да и у овако тешким финансијским околностима сервисира заостале дугове. Ипак, иако је ЕПС, у допису упућеном Општини почетком септембра практично пристао на репрограм дуга, до потписивања овог споразума ипак није дошло. Другим речима, Општина је прихватила Споразум који је саставио ЕПС, а онда је ЕПС одбио да исти тај споразум потпише.

Поставља се питање, шта је то променило решеност ЕПС-а, да приступи решењу које би му донело измаклу добит? Јер, без потписаног репрограма, ЕПС не може да буде сигуран да ће икада доћи до измакле добити (износ је исувише велик да би могао да буде одједном плаћен), па се поставља питање – да ли је у интересу „Електродистрибуције“ да репрограм не потпише.

Многи који за искључивање уличне расвете оптужју општинско руководство такође заборављају да се и Општини итекако дугује. Грађани не плаћају порезе, фирмарине, утрошак воде…

Имајући у виду имовно стање грађана, Општина са задршком, узимајући у обзир материјално стање дужника, опрезно приступа наплати.

У једном тренутку, почетком септембра, изгледало је да ће репрограм, који је општинско руководство прихватило, бити потписан и од стране ЕПС-а.

На конференцији за штампу, после 59. седнице Општинског већа, председник Општине је то прокоментарисао на следећи начин.

-Ми смо морали да пристанемо на потписивање репрограма – нагласио је Милојичић. –  Не стоје приче да су дугови застарели, и друге приче, које се намерно пуштају од стране неких политичких организација. Ми последња два месеца просто не дижемо главу, ни дању ни ноћу, како бисмо изашли из овог проблема, који је проблем свих грађана Смедеревске Паланке. Није то проблем који је настао јуче, и није то проблем који ће бити решаван у наредне две или три године, то је вишедеценијски проблем, и гледано уназад, и гледано у будућност. Репрограм подразумева 120 месечних рата, односно десет година. То ће изискивати значајна финансијска средства локалне самоуправе. Са текућом потрошњом и са дуговима за репрограм то ће износити неких 13 милиона на месечном нивоу. То су огромна средства. Ребаланс буџета је дакле рађен због тога. Ми смо испунили све оно што смо обећали «Електродистрибуцији», и чекамо само њихов потпис, како би нам рачуни били одблокирани.

ЕПС до сада није потписао споразум о репрограму.

Како се могло чути у изјавама председника, и заменика председника, Општине, у све се умешала политика, или боље речено – један политичар. Реч је о народном посланику Српске напредне странке Дејану Нектаријевићу који представља Паланчане у парламенту Србије.

Према речима Милојичића , народни посланик врши перманентан притисак на пословодство ЕПС-а, да не одобри репрограм дуга, како улична расвета и у будуће не би функционисала.

-Народни посланик Дејан Нектаријевић врши сталан притисак на ЕПС да не прихвате наш репрограм. Он је директно одговоран за ово стање – коментарисао је Радослав Милојичић и на последњој седници Скупштине општине.

Са друге стране Нектаријевић је у једној од недавних изјава демантовао овакве тврдње.

-Адреса на коју треба да се обратите у вези са уличном расветом је Општина, а не ја – рекао је посланик.

Какви би могли бити мотиви изабраног посланика Српске напредне странке, Дејана Нектаријевића, за овакво понашање? Зашто би грађане Смедеревске Паланке месецима држао у мраку?

Па, поменути представник народа једноставно сматра да ће на тај начин срушити легално изабрану општинску власт. Из редова неколицине њему блиских чланова руководства Српске напредне странке у Смедеревској Паланци, „цуре“ приче да би одмах по успостављању њихове власти „било упаљено улично светло“.

Ако је то тачно, у граду на Јасеници злоупотребљава се политички утицај, и спроводи се терор над грађанима, који ће то умети да препознају (подсећамо: овде је Милошевић пао још 1996. године).

Посланик СНС-а, са чијим се „методама“, како сазнајемо, не слаже ни већина чланова његове странке у Смедеревској Паланци, може да спроводи овај вид „политичке борбе“, из простог разлога што не станује на територији наше општине. Познато је да поменути посланик живи у Београду, да у Паланку само повремено долази, а да се његов стан налази у осветљеном делу града.

Свој „политички интерес“ Нектаријевић је очигледно успео да наметне и одборницима Српске напредне странке у Скупштини општине Смедеревска Паланка, који нису гласали за одлуку којом се паланачкој општини омогућује да од ЕПС-а и других корисника наплати заузеће јавне површине, за стубове, трафостанице и слично – што доноси око 10 милиона динара месечног прилива у буџет – и тако у многоме олакшава исплату поменутих дугова. Ова одлука је ипак изгласана, и без Напредњака.

Све у свему, узрок мрака у већини паланачких улица, као и блокаде рачуна Предшколске установе «Чика Јова Змај» и  «Водовода»,  што значајно отежава пословање ових предузећа, је политичка кратковидост једног човека – народног посланика Дејана Нектаријевића.

Питање које на крају морамо да поставимо, међутим, није усмерено на процену његове савести. Треба се запитати, каква је то политичка партија, која допушта овакву бахатост једног свог члана. Ово је и питање за председника те партије и актуелног премијера Србије, од кога велики број грађана очекује «светло на крају тунела», а не овај наручени паланачки мрак.

Све док у болницама саветници буду они који се у тој установи не лече, све док министри финансија буду људи који су у Србији тек на «привременом раду», све док представници народа у Скупштини Србије буду они који не живе у средини која их је изабрала, појаве попут ове о којој смо говорили биће редовна пракса.

Остаје да се запитамо – чиме смо све то заслужили?

 

П. Н.

 

3 thoughts on “У име народа: ПОСЛАНИК ЗАЦРНЕО ПАЛАНКУ  

 • Leleee

  Koja gomila gluposti! Jedini koji nas je ovde zacrnio je DS, pa bi da svali krivicu na druge, a mi smo kao šašavi. Inače, čemu služi opcija odgovora na vest, ako se isti ne objavljuje?

  Reply
  • Редакција "Паланачких"

   Објављују се само коментари потписани именом и презименом, коментари који никога не вређају, и сл.. Коментар особе која се зове Лелеее, било би штета не прочитати, па га објављујемо иако је аутор сакривен. Хвала што нас пратите!

   Reply
   • Leleee

    Hvala lepo, na objavi komentara! Leleee je spontana reakcija na bisere gospodina predsednika opštine.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *