ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Познати Паланчани

Геодета Зоран Пантић хоби претворио у бизнис: ЈАПАНЦИ ПРЕПОЗНАЛИ СРПСКИ БРЕНД

IMG_0926Зоран Пантић из Смедеревске Паланке по струци је геодета, али се у свету више него у својој земљи прочуо као одличан мајстор за гитаре. Он је уметничка  душа и као таквог одувек га је  вукла обрада дрвета, што је прво радио из хобија, да би му временом то постало занимање. Тако је л992. године пријавио столарску радионицу у којој је у међувремену почео да прави и гитаре. Увидевши да то може бити уносан бизнис, већ постојећу преименовао је у радионицу за израду музичких инструмената. Данас се његове гитаре нуде у најбољим јапанским продавницама музичких инструмената.

Није музичар и не свира ни један инструмент. У првом или другом разреду Основне школе пожелео је да има гитару. На Колонији, где је тада живео са родитељима, имао је комшију, који је од шперплоче био направио акустичну гитару.

-Комшија је имао ћерку и сина који су покушавали да свирају на гитари, а мени и осталим вршњацима нису дозвољавали ни да је узмемо у руке, а камоли да затресемо жице – сећа се Зоран. – Имао сам јаку жељу да је бар на тренутак опипам, да проникнем у комшијино мајсторство и сазнам како је успео да је направи. Тај црв радозналости је стално чучао у мени и кад је мој син пошао у Музичку школу понудио сам се да му направим  гитару. Размишљао сам: ако је то пошло за руком некадашњем комшији, ваљда ће и мени. „Али, тата, то нису прозори и врата, гитара је инструмент који треба да произведе савршен звук“ – упозоравао ме син.

То га, међутим, није поколебало. Интензивно је размишљао ако некад и направи гитару  да она буде његов мајсторски печат, да може рећи „ово је моја гитара, мој дизајнерски рукопис.“ Од почетка је знао шта хоће, али и шта  неће – да гитара буде копија. Готово шест месеци је цртао гитару на шпер плочи у размери 1:1 све док није дошао до облика који му се допао.

-Показивао сам цртеж пријатељима очекујући да буду искрени и кажу своје мишљење – наглашава Зоран. – Једнима се свиђало, другима није, али уважавајући то, нисам хтео да одустанем. Своју намеру реализовао сам и тако направио прву бас гитару. То се догодило децембра 2009. године. Ових дана завршио сам двадесетпрву и свака има свој серијски број. Једну од њих поклонио сам сину. Најмање  гитара продао сам у Србији, само седам, док је 11 пласирано у Јапану. Власник једне продавнице музичких инструмената у тој далекој земљи запазио је моје гитаре на интернет презентацији, допао му се њихов облик и поручио их.

Зоран  не прави  гитаре за познате купце. У Београду се, вели, већ чуло за њега. Јављали су се неки са жељом да им преправи гитаре, али то није смер у коме он жели да иде.

-Израђујем, да тако кажем, своју гитару – предочава. – Облик сваке је исти, а разлика је само у завршној обради. Да ли ће бити обојена у црвено или плаво, одлучујем се у току њеног настајања. И свака добија своје име у зависности од тога на шта ме асоцирала током израде. Тако су, на пример, настале „Лолита“, „Бринета“ и друге.

На његовој гитари у Смедеревској Паланци свира Милош Аџић. Он је, иначе, наставник гитаре у Музичкој школи. Једну је купио Крушевљанин, који  није музичар, али је пожелео баш Зоранову бас гитару. Леп примерак гитаре од недавно је и у поседу једног српског политичара.

-Дошао ми је човек, купио гитару и тек кад је пошао из моје радње, открио је да ће је поклонити том политичару – прича Зоран.- Ја сам заиста мислио да купује за своју децу. Касније сам сазнао да је тај политичар веома задовољан мојом гитаром. Преко фејсбука успоставио сам контакт с јапанским музичарима који свирају на мојој гитари. Они су професионалци и први који су дошли до мојих бас гитара. Један од купаца је јапанска музичка звезда. Колико сам  сазнао наступа с многим групама као певач, чак снима и филмове.

На сајту фирме у Нигати, која продаје Зоранове гитаре, а која је основана још 1972. године минулог века, у  препоруци купцима, пише: „Оригинал бренд, Пантић, Србија“. Ту је и фотографија прве гитаре коју је испоручио купцу из Јапана. Дата је и интернет презентација о Зорану  и његовим гитарама.

А све што чини гитару, Зоранових руку  је дело, осим електронике и жица. Фарбарање, лакирање, штимовање – у његовом је опису посла. Не крије да би волео да до пензије само прави гитаре.

-Не знам како ће то ићи на даље, па успут радим и друге ствари, скоро сам завршио прозоре на Народном музеју у Смедеревској Паланци – износи  Зоран. – Прошле године урадио сам и музејска улазна врата. Све што видите у кући, моја је рукотворина. Ову собу  сам опремио  кад је син пошао у основну школу. Њему је сада  24 године, завршио је Вишу електротехничку,  смер аудио-видео технологије, ради на ТВ „Хепи“.

За Зорана се са  пуно оправдања може рећи да је уметничка душа. Оно што је направио  у својој кући, па и другде, укључујући и гитаре, одише смислом  за лепоту. Открива да је од малих ногу волео да слика. Љубав према бојама негује и данас.

-Стицајем  околности, уместо у уметничку, уписао сам се у Средњу геодетску школу у Београду – износи. – У тој школи служио сам се оловком, тушем, рапидографом…Годинама сам цртао. На Геодетском факултету радио сам по неки портрет својих  другова у оловци. Кад сам завршио студије престао сам да се тиме бавим. Претпрошле  године, некако с јесени, мајка ми се разболела, била је везана за постељу па нисам могао никуд ићи из куће, те ми се некако јавила жеља за нови сликарски почетак. Сишао сам у град, набавио четке и боје и почео да радим аквареле. После неколико урађених, увидео сам да то могу опет и после паузе од скоро 30 година. Данас, кад не радим гитаре, седам за штафелај и сликам.

С посебном љубављу чува гитару коју је прву направио. За њу каже да нема цену и да је не би продао за сво благо света. Једном приликом кад је у некој продавници у Београду куповао опрему за гитару, продавац га упитао да ли их и прави? Одговорио је потврдно на шта је продавац казао да би било добро, кад следећи пут дође, да понесе гитару да једноставно  види како изгледа.

-Имам једну у колима, могу одмах да вам је покажем – казао је Зоран. –  Донео сам је, он је мало свирао, а ту се био задесио још један човек на кога нисам обратио пажњу. „Види, какву гитару је направио“ – обратио се продавац том човеку. „Могу ли мало да пробам“ – затражио је. Био је то, како сам после сазнао, познати музичар, власник  радње. „Мајсторе, гитара је савршена“ – није крио своје задовољство. „Свиђа ми се што правите своју гитару и не копирате друге“ – додао је. Онда је упитао која ми је то гитара по реду? Збунио сам се, нисам знам шта да му кажем. „Јел то двадесета?“ – инсистирао је  на прецизном одговору. Не, господине, прва… „Е, у то не могу да поверујем, просто немогуће да је то прва а да је тако добро направљена“.

Прва Зоранова гитара била је изложена на сајму музичких инструмената у једном познатом београдском хотелу. Тада је у Београду имала наступ  позната шпанска певачица са својим бендом.

-Штанду на коме је била изложена моја гитара, пришао је онижи странац – сећа се Зоран. – С приметним интересовањем је разгледао инструмент. Упитао је мог сина колико кошта гитара? „Тата не жели да је прода, припада нашој породичној колекцији“ – одговорио му је на енглеском. Тај човек је направио круг и опет се вратио код нас. „Ја ћу доћи овде и сутра, а ти питај тату хоће ли је продати“. И заиста дошао је следећег дана, мало смо попричали, и ја сам остао при одлуци да гитара није за продају. Он, иначе, свира гитару и био  је озбиљно намерио да је купи. Али, ни тада, ни сада, та гитара није на продају.

Драгољуб Јанојлић

 

 

IMG_0929ИНТЕРВЈУ „БАС МАГАЗИНУ“

 

За ово што ради Зоран Пантић заинтересовали су се и неки страни медији. „Бас магазин“ – енглеско издање, који излази у Лондону, објавио  је интервју с њим. Главни уредник Џо Мекливер, кад је добио фотографије Зоранових гитара, и после краће преписке, изразио је жељу да га интервјуише. Зоран је, наравно пристао. Убрзо је мејлом добио десетак питања на која је одговорио и с неколико фотографија послао их уреднику поменутог часописа. После месец дана,    кад је већ по мало губио наду, поштом   је стигао „Бас магазин“ у коме је његов интервју био објављен на две стране.

 

IMG_0923ГЕОДЕТА ЗА ШТАФЕЛАЈЕМ

 

Зоран Пантић је син јединац кројачице Радмиле и металског радника Милисава. У Смедеревску Паланку су дошли 1961. године кад је „глава породице“, Милисав, добио посао у „Гоши“. Зоран је био ђак основне школе „Херој Радмила Шишковић“ након које је, пошто од оца није добио „зелено светло“ да оде у  нишку Средњу уметничку школу, завршио Средњу геодетску у  Београду, где је стекао и диплому Геодетског факултета.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *