ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ПРЕЛИСТАВАЊЕ (пише Дејан Црномарковић)

Паланчани, спремите се… „Полећемо!“

Palančani imaju razloga da budu zadovoljni jer imaju dva narodna poslanika u novom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije. Još veći razlog za zadovoljstvo i sreću imaju Glibovčani jer su oba poslanika iz tog sela, šta više, gotovo iz istog dvorišta.

Raritet je da imaju i isto prezime – Milojičić i da su braća.

I to nije sve što ih povezuje…

Naime, obojica su bili predsednici Opštinskog odbora Demokratske stranke i sa te pozicije postajali i predsednici Opštine Smederevska Palanka. 

Stariji brat, Nenad Milojičić, sa nadimkom Keks, je u Demokratsku stranku stigao iz Srpske radikalne stranke. U novom političkom jatu brzo je napredovao, do mesta predsednika lokalnog ogranka DS-a, a potom i do funkcije predsednika Opštine.

Sa tog mesta ga je 2010., posle dve godine mandata, smenio mlađi brat, Radoslav Milojičić, sa nadimkom Kena, jer je otkriveno da je zloupotrebio funkciju prvog čoveka Opštine i prisvojio veliki poslovni prostor  u pešačkoj zoni.

Odmah potom mlađi Milojičić je i nasledio starijeg na mestu predsednika lokalnih Demokrata, a nešto kasnije i na funkciji predsednika Opštine. Paralelno sa tim, ubrzano je napredovao u Demokratskoj stranci i stigao do samog vrha u Izvršnom odboru, a potom i do pozicije narodnog poslanika. Sa lokalne vlasti skinuli su ga Naprednjaci, ukazujući na brojne zloupotrebe, otkrivajući čak i aferu ”nekoliko stotina piva” koja su jednom kafiću plaćena preko računa Opštine, o čemu je, prilikom posete Palanci govorio i Aleksandar Vučić.

Međutim, posle najnovijih parlamentarnih (decembarskih) izbora mlađi Milojičić dobio je i drugi mandat u Skupštini Republike Srbije, ali ovog puta na listi Srpske napredne stranke. Zanimljivost je da ga za poslanika nisu predložili palanački Naprednjaci, već je kandidovan iz vrha stranke.

Stariji je, nakon istih izbora, dobio poslanički mandat na listi svoje nove stranke (Narodnog pokreta Srbije), odnosno koalicije Srbija protiv nasilja, a u novoj partiji zauzima i visoku poziciju u Izvršnom odboru, potpuno istu kao mlađi, ranije, u DS-u.

Elem, bez obzira što u Narodnoj skupštini Milojičići sede na različitim stranama, u klupama vlasti i opozicije, inicijative i interesi bi morali da im se poklapaju jer obojica, zapravo, predstavljaju građane Smederevske Palanke.

Da li će tako i biti, saznaćemo ubrzo.

Za sada, posle prvih nekoliko dana rada u republičkom parlamentu, nismo svedočili tome, poslanici su se bavili isključivo međustranačkim prepucavanjima i napadima na suprotnu stranu, a bilo je i poziva na pesničenje, jer srpski parlament je već dugo mesto eksponiranja prostakluka u stilu navijačkih grupa na stadionima.

Ali, to je tek početak.

Svakako, biće vremena i prilika da Milojičići u novim strankama, kao narodni poslanici, dovrše ono što nisu uradili dok su bili na najvišim lokalnim funkcijama.

Zato, Palančani, spremite se…

„Polećemo!“

2 thoughts on “Паланчани, спремите се… „Полећемо!“

  • Radovan

    Konačno da neko napiše istinu o nastavniku fizičkog i lokalu koji je oteo

    Reply
  • Pametnima sve jasno. Ko ume da razume.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *