ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Пројекат „Историја, култура, туризам – тврђаве у Србији“ је суфинансиран из буџета Општине Смедеревска Паланка 2022. године

Тврђава Рас (19)

Средњовековни град Рас налази се 11 км западно од Новог Пазара, на брду званом Градина. Претпоставља се да је основан у време владавине Јована Другог Комнина (1118-1143.).

У комплексу старог Раса су три археолошка локалитета: утврђење на Градини, пећина са манастиром Св. Арханђела испод утврђења и насеље Пазариште (Трговиште) са урбанизованом структуром грађевина.

Тврђава Рас очувана у рушевинама као најстарија грађевина војне архитектуре средњовековне Рашке и као средиште српских владара, ова тврђава има несагледив значај за проучавање најстарије прошлости српске државе. Има облик неправилног четвороугла, дужине 180 м, ширине 20-60 м. Бедеми су зидани од ломљеног камена и кречног малтера и имали су стазу са зупцима. На најприступачнијем, јужном делу, налазила се главна кула, полукружне основе, пречника осам метара. У утврђење се улазило кроз две капије, западну и јужну. Главна, западна капија, брањена је са две куле неједнаких димензија.

У првој половини 12. века Рас је постао главно упориште српске државе и од тада је утврђење ојачано, изграђени су нови објекти, зазидана је западна капија, а отворена је нова, поред главне куле.

Пећински манастир са црквом везује се за великог жупана Стефана Немању. Овде је, по свему судећи, писано чувено „Вуканово јеванђеље“, а остаци фресака (почетак 13. века) и урезани записи (16. и 18. век) указују да је манастир постојао доста дуго.

Комплекс грађевина на Пазаришту чини насеље у којем се разликују две хронолошке фазе. Старија фаза се везује за 14. век и чине је куће брвнаре, а млађа фаза за период турске владавине, до друге половине 17. века, са добро очуваним каменим објектима. Остаци цркве, некрополе и других грађевина указују на могућност да је овде већ у 12. веку било значајно духовно средиште, које је живело и под турском влашћу.

У околини Раса налази се и група средњовековних манастира и цркава, који су 1979. уписани на УНЕСЦО Листу светске културне баштине под заједничким називом: Стари Рас са Сопоћанима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *