ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Пројекат "Вековник паланачког позоришта" суфинансиран је из буџета Општине Смедеревска Паланка 2020. године

„Вековник паланачког позоришта“ (1)

Оснивајући певачко друштво „Шумадија”, 1866. године, грађани тадашње Паланке имали су на уму да  развој  једног  града  не може бити одржив само подстицањем  трговине, заната  и других привредних  делатности.  Знали су да  варош  постаје  град  само ако  има  и развијен културни живот. Певачко друштво „Шумадија” зачетник је организованог културног живота у Паланци  и Доњој Јасеници.  Дајући  прилоге  за његово  оснивање житељи  вароши  Паланке гледали су у будућност. Певачко друштво „Шумадија” на посредан начин постаје и прво место окупљања следбеника изговорене речи.

Од 1866. године, протоком времена, до данашњих дана Паланка ће имати бројна културно-уметничка друштва и позоришне групе.

Међутим, тек од 1905. године у континуитету ће се пред паланчанима одвијати магија којом се њихови суграђани трансформишу од веселих играча у људе разорене тешким  унутрашњим драмама.

Као и прави живот, и живот на позорници  биће предмет живих разговора чаршије. Онима, који су се успешно  трансформисали у јунаке позоришних  дела, град ће се дивити.  Излазак из сенке  свакодневног,   анонимног,   живота  на светлост  позорнице значиће  много не само глумцима,   већ  и  публици.  За  неке   од  њих,  позоришни живот  ће  заменити   стварни. Поистовећујући се са драмским  јунацима,  заборављаће бар за време трајања представе своју дневну муку. Позориште  ће,  како  сведоче јунаци Митровићевих књига  – глумци, публика, организатори – бити улазница у паралелни живот.  Живот који ће се за многе актере завршавати заједно са биолошким окончањем правог, реалног живота.

Кнез Михаило, 1868. године доноси одлуку да се одпочне градња позоришта у Београду, не дочекавши да види довршену позоришну зграду. Убијен је у Кошутњаку 29. маја 1868. Али, његова замисао није пропала, остварили су је намесници кнеза Милана – Блазнавац, Јован Ристић и Јован Гавриловић.

Те судбоносне године, по Србију и Позориште, у Паланци се оснива Певачко друштво

„Шумадија” (четврто по реду у Србији после Београда, Неготина и Шапца). Певачка дружина „Шумадија” основана је на иницијативу напредних грађана Паланке. Она је окупљала велики број младих и дуго, са извесним прекидима, била значајан вид испољавања активности напредне омладине. По сећању најстаријих Паланчана певачка дружина приређивала је беседе, певала на свим свечаностима у граду – забавама, приредбама, свадбама. Певала је и на сахранама у граду.

Управа дружине „Шумадија” обраћа се Министарству  просвете следећим дописом:

„Године 1866. на сам дан светог Андрије, неколико младих људи установе Црквено-певачку дружину, која се растури у 1868. години, нарочито стога што је онда бивши старешина срески г. Милојко Дуњић, био противан тој установи. На св. Саву 1869. године заузимањем Коче Јањића трговца овд. и пок. Алексе Грнчаревића такође овдашњег, подигне се наново Дружина певачка, коју назову „Шумадија” и приреди прву беседу 27. фебруара 1869. године, у корист онда бивше Читаонице. Певачка дружина „Шумадија” и доцније давала је скоро непрестано беседе и забаве у корист онда бивше Читаонице”. Овај навод завршен је следећом допуном:

„Красно је гледати ова представљенија. Искрено честитамо дилетантским родољубима ова предпријатнија; часно су они свој чин извели”.

Друга важна установа у Паланци 19. века у којој се догодио позоришни чин јесте Читаоница. Иницијативом грађана, а по угледу на друга места, првенствено на Београд, оснива се у варошици читаоница, чији је задатак да делује дружељубивим и пријатним састанцима и читањем разних књига и новина и истовремено да изображава дух и срце. Читаоница се касније ређе помиње; тек 1909. године, у „Радничким новинама”, када је бирана прва Управа Читаонице.

Тренутак када је „многопочитајеми” господин министар просвете Србије ставио потпис на указ о формирању Читаонице у Паланци представља најдоњи камен културе и просвете читаве Јасенице и шире. Захтев Министарству  за овај чин поднела је овдашња певачка дружина „Шумадија”, уз претходну сагласност среског начелства. Тако је Читаоница у варошици Паланка установљена 7. јануара 1869. године. Тада се уписало 74 члана – помагача, „који су по један царски дукат имали да плаћају.”

Приређивањем јавних беседа са сценским приказивањем делова драмских текстова у корист Читалишта увећавани су приходи,  а прикупљена новчана средства су коришћена за претплату штампе, те је при Читалишту било у оптицају дванаест дневних и седмичних гласила. Прве јавне установе културе у Паланци су Певачко друштво и Читалиште, које су основане „поради читања новина и поради међусобног собрашченија”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *