Vekovnik palanačkog Pozorišta

Scan-150221-0001-194x300-194x300-194x300-194x300-194x300U listu „Goša“ od 27. januara 1988. godine Ljubivoje Miljković piše:

„Prema kazivanju Radeta Isakovića, pukovnika u penziji, kafana ‘Kasina’ korišćena je i pre rata za potrebe radničkog kulturno-umetničkog amaterizma.“

Pukovnik Isaković je opisao ovu kafanu:

„Kada je oživeo ponovo ‘Abrašević’, u zimu 1936/37. godine,Dragan se sa većim brojem radnika iz fabrike ‘Jasenica’ AD uključio u rad ovog društva. Tada smo bili bez lokala. Bila je jedna kafana Miloša Vlajića, takozvana ‘Kasina’ na uglu, sada Ulica Maršala Tita i 10. oktobra, prema železničkoj stanici. Bila je zapuštena, plafon je otpao, patos natrulio, stolarija dotrajala, a stakla je bilo samo na ponekom prozoru. Mi smo uspeli da dobijemo taj lokal, i uz pomoć radnika vrlo brzo smo ga uredili, a za uzvrat smo mogli da ga jedno vreme koristimo bez plaćanja kirije. Napravljena je jedna mala pregrada, tako da je u delu zgrade prema železničkoj stanici radila diletantska sekcija, u prvom delu muzička, a iza zbiranje, razgovor. Čitav društveni život odvijao se u tom lokalu.“

***

Otvaranje Radničkog doma u preuređenoj i svečano opremljenoj sali kafane „Kasina“, obavljeno je 3. decembra 1944. godine, pre podne u 9,30 sati, beleži Mihajlo Hajduković. Posle pozdravnog govora otpevana je himna “Hej Sloveni“, Draga Lazarević recituje pesmu „Ugljari“ Alekse Šantića, a muški hor peva pesme: „Himna radu“, „Rabotnici, rabotnički“. Program je završen pesmom „Budi se istok i zapad“ u izvođenju radničkog seksteta.

***

Deset dana po svečanosti na glavnom odboru RNOF-a predlaže se spremanje pozorišnih komada „Prosidba“, „Tragičar po nevolji“ i „Mrgud“. Iz evidencije i sećanja nije moglo da se utvrdi da li su predloženi komadi uopšte i spremani.

***

Želeći da pozorišna diletantska sekcija raspolaže prigodnim pozorišnim delima, upućen je Kulturno-prosvetnoj grupi R.N.O.F. „Abrašević“-Beograd dopis sledeće sadržine:

„Kako ova novo osnovana sekcija ne raspolaže prigodnim pozorišnim delima, a želi da pruži publici aktuelne stvari iz radničkog života, to upućujemo našeg druga vami, sa molbom da nam posudite izvestan broj prigodnih pozorišnih komada, kojima besumnje raspolažete, s tim da ta dela prepišemo i vratimo nazad u roku koji vi odredite.

Izbor dela ostavljamo vami, kao iskusnim po ovom pitanju.

U isti mah vas umoljavamo da nam date bliža obaveštenja gde bismo mogli i na koji način da dobavimo potrebne rekvizite, kao perike, šminku i dr. za potrebe ove sekcije.

Nadamo se da će te izaći u susret ovoj našoj drugarskoj molbi. SMRT FAŠIZMU-SLOBODA NARODU!“

Palanka Smed. 15. decembra. 1944. god. za pozorišnu Sekciju R.N.O.F. Živojin S. Đurđević

***

Posle uspešnih pozorišnih predstava u gradu, Velimir Živojinović-Masuka, ili „naš čika Velja“ kako su ga nazivali amateri sa velikim entuzijazmom okuplja grupu amatera iz grada i fabrike i pod okriljem Kulturno-umetničkog društva “Jasenica“ u okviru RNOF-a fabrike „Jasenica“ krajem zime 1944. godine započinje probe pozorišnog komada „Neprijatelji“ Maksima Gorkog. Kako je Sindikalna podružnica fabrike „Jasenica“ početkom godine, formirala Kulturno-umetničko radničko namešteničko društvo “Abrašević“ premijera je izvedena pod imenom ovog društva.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *