ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Атамански коментар (Пише: Атаман Заглибљански)

Срећна нам Нова изборна година, Паланчани

Од данас званично одлазећи, а ко зна можда и долазећи, јер смо ушли у изборну годину – председник општине Смедеревска Паланка – Никола Вучен, у два недавна медијска обраћања јавности концетрисао се на младе, породицу, популациону политику и образовање.

Насупрот њему, његови опоненти, за сада прилично стидљиво дочекују кампању за локалне изборе и не износе још увек никакве адуте, нити именују кандидате. Ма у колико колона се поделили, наспрам себе ће имати једног од најуспешнијих политичара из централне Србије који се за непуне четири године винуо до највиших државних кругова, успешно водећи једну од најдевастиранијих општина у Србији. Могуће је да ће опозиционе опције покушати са прекопавањем афера везаних за одлазећег председника општине и његових најближих сарадника, јер тешко да ће имати шта друго да кандидују, а да ту тему или пројекат већ није узурпирала актуелна власт.

С друге стране одлазећа гарнитура има са чиме да се похвали и да са јасним резултатима, на свим пољима, скоро спокојно дочека изборе, уколико буду умели да их презентују јавности.

Оно што је такође битно је и моћ одлазећег председника, јер сем прилично стабилне владавине у претходном периоду, данас има позиције и у председништву највеће странке у држави, а и у Управном одбору НАЛЕД-а. Та друга позиција је јако битна, јер се управо тиче локалног економског развоја и инфраструктурних пројеката, а спој са првом функцијом је добитна комбинација за приступ свим државним ресурсима и средствима.

Не бих желео да обесхрабрујем икога, а нарочито не ентузијасте који нису компромитовани и који мисле да могу боље, али бојим се да улазимо у период прилично досадне кампање са унапред познатим исходом, сем уколико не буде некаквих изненађења. А волео бих да ме изненаде – како власт, тако и опозиција, али за сада тога нема ни у најави. Волео бих да видим креативније кампање, сугестивне индивидуалце, људе са развијеним реторичким квалитетима, идејама, пројектима, па чак и луцидним, зашто да не!? Но, не верујем да ће се појавити, јер су миграције ка престоници, и даље ка економски развијеном свету учиниле своје. Елем, оно што је до мене, може да буде да их замолим да бар буду цивилизовани, да се суздрже од насиља, личних увреда, монструозних таблоидних наслова, а нарочито од увлачења других градова и општина у наш скромни, локални, друштвено политички живот.

Толико од мене; за сад.

Срећна нам Нова изборна година, Паланчани.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *