Srećna nam Nova izborna godina, Palančani

Od danas zvanično odlazeći, a ko zna možda i dolazeći, jer smo ušli u izbornu godinu – predsednik opštine Smederevska Palanka – Nikola Vučen, u dva nedavna medijska obraćanja javnosti koncetrisao se na mlade, porodicu, populacionu politiku i obrazovanje.

Nasuprot njemu, njegovi oponenti, za sada prilično stidljivo dočekuju kampanju za lokalne izbore i ne iznose još uvek nikakve adute, niti imenuju kandidate. Ma u koliko kolona se podelili, naspram sebe će imati jednog od najuspešnijih političara iz centralne Srbije koji se za nepune četiri godine vinuo do najviših državnih krugova, uspešno vodeći jednu od najdevastiranijih opština u Srbiji. Moguće je da će opozicione opcije pokušati sa prekopavanjem afera vezanih za odlazećeg predsednika opštine i njegovih najbližih saradnika, jer teško da će imati šta drugo da kandiduju, a da tu temu ili projekat već nije uzurpirala aktuelna vlast.

S druge strane odlazeća garnitura ima sa čime da se pohvali i da sa jasnim rezultatima, na svim poljima, skoro spokojno dočeka izbore, ukoliko budu umeli da ih prezentuju javnosti.

Ono što je takođe bitno je i moć odlazećeg predsednika, jer sem prilično stabilne vladavine u prethodnom periodu, danas ima pozicije i u predsedništvu najveće stranke u državi, a i u Upravnom odboru NALED-a. Ta druga pozicija je jako bitna, jer se upravo tiče lokalnog ekonomskog razvoja i infrastrukturnih projekata, a spoj sa prvom funkcijom je dobitna kombinacija za pristup svim državnim resursima i sredstvima.

Ne bih želeo da obeshrabrujem ikoga, a naročito ne entuzijaste koji nisu kompromitovani i koji misle da mogu bolje, ali bojim se da ulazimo u period prilično dosadne kampanje sa unapred poznatim ishodom, sem ukoliko ne bude nekakvih iznenađenja. A voleo bih da me iznenade – kako vlast, tako i opozicija, ali za sada toga nema ni u najavi. Voleo bih da vidim kreativnije kampanje, sugestivne individualce, ljude sa razvijenim retoričkim kvalitetima, idejama, projektima, pa čak i lucidnim, zašto da ne!? No, ne verujem da će se pojaviti, jer su migracije ka prestonici, i dalje ka ekonomski razvijenom svetu učinile svoje. Elem, ono što je do mene, može da bude da ih zamolim da bar budu civilizovani, da se suzdrže od nasilja, ličnih uvreda, monstruoznih tabloidnih naslova, a naročito od uvlačenja drugih gradova i opština u naš skromni, lokalni, društveno politički život.

Toliko od mene; za sad.

Srećna nam Nova izborna godina, Palančani.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.