ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ДРУГИ ПИШУ

„Данас“: ПАНК РОК ЈЕ ДАНАС ГЛАСНИ ЗАШТИТНИК СВЕГА ШТО ЈЕ ЛЕПО И ДОСТОЈАНСТВЕНО

-Панк рок бенд Човек без слуха (ЧБС) објавио је на ЦД-у и дигиталним платформама, нови албум „Станимо у гард“ ког ће концертно промовисати 14. децембра у дворани „Американа“ Дома омладине Београда

 

Зналци овог жанра кажу да албум заслужује „чисту петицу“, и да је ово озбиљан албум са ставом, са песмама у којима можемо да се препознамо, бенда који није из Београда, данас када се цела сцена скоро преселила у Београд.

О томе због кога треба да станемо у гард, има ли наде за панк рок, ко то још слуша данас и шта можемо да очекујемо од концерта у Дому омладине, разговарали смо са фронтменом бенда Микијем Радојевићем.

*Албум се зове „Станимо у гард“, због кога и због чега данас треба да станемо у гард?

-Назив албума публици у старту говори да је овај бенд остао на свом путу и при свом ставу да се кроз живот не сме ићи погнуте главе. Списак разлога, појединаца, институција и поступака због којих треба стати у гард је подугачак, али њега знају и врапци. Да, стварно је згодно што постоји та стара народна изрека о чињеницама “које знају и врапци”, јер у то смо се колективно претворили ретардирајући у мајушне створове који прећуткују неправде, и куцају у дрво “да не чује зло”, при том бусајући се у груди и машући државним знамењем које красе орлови. Подизање гарда, у тренутном сценарију, био би помак.

*Албум доноси девет песама односно девет различитих прича, који је лајтмотив свих прича?

-Свака за себе, песме се, на један искрен и огољен начин, баве проблемима обичног човека. Писане су махом у првом лицу, па то слушаоцу треба да буде сигнал да је добар начин превазилажења сваког проблема – признавање да проблем постоји. Обрађене су разне теме, од љубавних, социјалних, политичких, до оних које можемо назвати и феноменима данашњег друштва.

*Како би некоме ко никада није чуо бенд ЧБС описали оно о чему о певате у једној реченици или можда две реченице?

-Покушао бих да га убедим једном реченицом: “Послушај нови ЧБС, албум је као да си га ти писао!”

*Има ли наде за панк рок?

-Док је оваквог система, света и поретка панк рок ће, преплављен том сивом инспирацијом, стамено опстајати као музички жанр и као гласни заштитник свега што је исправно, лепо и достојанствено. Енергија коју у себи носи и даље ће бити магнет за свакога ко је истински љубитељ гитарске музике.

Ко то још слуша данас? Клинци или одрасли клинци?

-Тренутно размишљам да ли да ово питање схватим као трик, провокацију или да се заљубим у њега. Можда би било најбоље да заједно спроведемо насумичну анкету када амерички панк рок бенд „Green day“ напуни “Wembley”.

Шта публика може да очекује од концерта у Дому омладине?

-Врхунски звук и осветљење, предгрупу изненађења и (опште познато) – брутално усвирани ЧБС који ће поред репертоара који је претходних година бенд издвојио из осредњости, којом бих иначе дефинисао домаћу сцену, представити и нове песме.

 

(Преузето: Данас)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *