„Danas“: PANK ROK JE DANAS GLASNI ZAŠTITNIK SVEGA ŠTO JE LEPO I DOSTOJANSTVENO

-Pank rok bend Čovek bez sluha (ČBS) objavio je na CD-u i digitalnim platformama, novi album „Stanimo u gard“ kog će koncertno promovisati 14. decembra u dvorani „Amerikana“ Doma omladine Beograda

 

Znalci ovog žanra kažu da album zaslužuje „čistu peticu“, i da je ovo ozbiljan album sa stavom, sa pesmama u kojima možemo da se prepoznamo, benda koji nije iz Beograda, danas kada se cela scena skoro preselila u Beograd.

O tome zbog koga treba da stanemo u gard, ima li nade za pank rok, ko to još sluša danas i šta možemo da očekujemo od koncerta u Domu omladine, razgovarali smo sa frontmenom benda Mikijem Radojevićem.

*Album se zove „Stanimo u gard“, zbog koga i zbog čega danas treba da stanemo u gard?

-Naziv albuma publici u startu govori da je ovaj bend ostao na svom putu i pri svom stavu da se kroz život ne sme ići pognute glave. Spisak razloga, pojedinaca, institucija i postupaka zbog kojih treba stati u gard je podugačak, ali njega znaju i vrapci. Da, stvarno je zgodno što postoji ta stara narodna izreka o činjenicama “koje znaju i vrapci”, jer u to smo se kolektivno pretvorili retardirajući u majušne stvorove koji prećutkuju nepravde, i kucaju u drvo “da ne čuje zlo”, pri tom busajući se u grudi i mašući državnim znamenjem koje krase orlovi. Podizanje garda, u trenutnom scenariju, bio bi pomak.

*Album donosi devet pesama odnosno devet različitih priča, koji je lajtmotiv svih priča?

-Svaka za sebe, pesme se, na jedan iskren i ogoljen način, bave problemima običnog čoveka. Pisane su mahom u prvom licu, pa to slušaocu treba da bude signal da je dobar način prevazilaženja svakog problema – priznavanje da problem postoji. Obrađene su razne teme, od ljubavnih, socijalnih, političkih, do onih koje možemo nazvati i fenomenima današnjeg društva.

*Kako bi nekome ko nikada nije čuo bend ČBS opisali ono o čemu o pevate u jednoj rečenici ili možda dve rečenice?

-Pokušao bih da ga ubedim jednom rečenicom: “Poslušaj novi ČBS, album je kao da si ga ti pisao!”

*Ima li nade za pank rok?

-Dok je ovakvog sistema, sveta i poretka pank rok će, preplavljen tom sivom inspiracijom, stameno opstajati kao muzički žanr i kao glasni zaštitnik svega što je ispravno, lepo i dostojanstveno. Energija koju u sebi nosi i dalje će biti magnet za svakoga ko je istinski ljubitelj gitarske muzike.

Ko to još sluša danas? Klinci ili odrasli klinci?

-Trenutno razmišljam da li da ovo pitanje shvatim kao trik, provokaciju ili da se zaljubim u njega. Možda bi bilo najbolje da zajedno sprovedemo nasumičnu anketu kada američki pank rok bend „Green day“ napuni “Wembley”.

Šta publika može da očekuje od koncerta u Domu omladine?

-Vrhunski zvuk i osvetljenje, predgrupu iznenađenja i (opšte poznato) – brutalno usvirani ČBS koji će pored repertoara koji je prethodnih godina bend izdvojio iz osrednjosti, kojom bih inače definisao domaću scenu, predstaviti i nove pesme.

 

(Preuzeto: Danas)

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *