ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ДРУГИ ПИШУ

Давид Марковић најплеменитији у 2016. години: НАДНИЧИО ЗА 1.200, ВРАТИО 700.000 ДИНАРА

-Златну плакету за најплеменитији подвиг године жири доделио Давиду Марковићу (19). Добитници и припадници краљевачког одреда Жандармерије, ђаци ОШ „Милена Павловић Барили“ у Вишњичкој бањи, а постхумно Драган Цветковић из Београда

 

Најхуманијима и најхрабријима, „Новости“ су 54. пут посветиле почетак године. „Обичним“ људима који су током 2016. новинске ступце заслужили својом племенитошћу и несебичношћу.

У нашој традиционалној акцији „Најплеменитији подвиг године“, жири, предвођен академиком Матијом Бећковићем, у уторак је одлучио – Давид Марковић из Церовца код Смедеревске Паланке добитник је престижне титуле најплеменитијег у минулој години. Овог деветнаестогодишњака живот је, летос, поставио пред испит поштења. Положио га је одмах, оног тренутка када је без двоумљења одлучио да власнику врати 700.000 динара, иако је на грађевини радио само повремено, и то за дневницу од 10 евра. Данас је без посла, али, каже, опет би учинио исто. За специјални жири његово дело је – светлост у мраку.

– Људина Давид Марковић је заправо дечак који надничи за 1.200, а враћа 700.000 динара – рекао је академик Матија Бећковић. – Он је збирно име за милионе који ће се дивити његовом подвигу. То што је учинио није никакав дечји подвиг, него људски. Подвиг за људску душу који нас је у овим временима одушевио и задивио.

Несебичном одлуком да, одвајајући од личних примања, у Врњачкој Бањи купе стан породици колеге Стевана Синђелића, припадници краљевачког одреда Жандармерије заслужили су златну плакету за најплеменитији колективни подвиг. Тако су, по мишљењу жирија, извели племениту, часну, мирнодопску акцију достојну дивљења и највећег поштовања. Нису заборавили колегу који је 28. августа 2014. убијен на дужности надомак куршумлијског села Орловац, недалеко од административне границе са КиМ. Колеге га нису заборавиле и нашле су најнесебичнији начин да стамбено збрину његовог петогодишњег сина Вука и супругу Марину.

Београђанину Драгану Цветковићу постхумно је додељена златна плакета за најплеменитији подвиг. Спасавајући туђи живот, Драган је дао – свој. Нестао је у вировима Дунава у Румунији, покушавајући да спасе живот Мирослава Плешка из Загреба. Били су незнанци, случајни сапутници у истој туристичкој групи која се упутила Дунавом до Црног мора. Док се група купала, Мирослав је почео да се дави, а Драган му је несебично прискочио у помоћ. Борио се против дунавских вирова до последњег даха. Држао је Мирослава 15 минута на површини воде, а онда је повикао да више нема снаге… Тела им до данас нису пронађена.

Златну плакету за дечји подвиг жири је доделио ђацима Основне школе „Милена Павловић Барили“ у београдском насељу Вишњичка бања који су сакупили новац и породици својих другара Луке и Тамаре Кремић подигли дом из пепела. Племенити ученици ни часа нису часили када су сазнали да је Кремићима, почетком јануара 2016, ватрена стихија однела кућу и све што се у њој налазило. На згариште су, најпре, стигли Лукини другови и другарице са разредним старешином. Одмах су у сарадњи са директором школе, саветом родитеља и ђачким парламентом организовали хуманитарну акцију. Од новца који су сакупили купљени су грађевински материјал, прозори, врата, одећа, обућа, ђачке књиге…

Нисмо, ипак, заборавили ни друге који су својом хуманошћу обележили претходну годину. Специјалне плакете за најплеменитији подвиг добиће и бака Ката Грујић, једина Српкиња у селу Доњи Петрич код Клине, која опстаје на свом имању и која, и поред свих недаћа и свакодневне стрепње поручује да је нико живу неће отерати са кућног прага. Признања су припала и ватрогасцима Ивану Перишићу и Слободану Котуру из Београда, који су после вишечасовне борбе са ватреном стихијом из пламена спасли 12 људи, а међу њима бебу и петогодишњег малишана, медицинским сестрама Мирјани Радоњић, Ивани Ђорђевић и Данијели Ломпар, које су се на улцињској Великој плажи као лавице бориле за живот Николе Бошковића из Суботице, житељима стамбене зграде на београдском Булевару деспота Стефана 68б, који су купили клима-уређаје за породилиште КБЦ „Звездара“. Плакете ће добити и полицајци Дејан Стојановић и Славољуб Анђелковић из Варварина, који су из ледене и набујале реке спасли младића, учитељица Марина Мандић, која је прошле године својим ђацима у селу Планиница код Кладова била и мајка и друг, као и Никола Писарев из Панчева, који је из леденог Дунава извукао суграђанина Игора Јанкова.

Плакете за Најплеменитији подвиг године биће уручене 7. фебруара у 12 часова у Скупштини града Београда. Тада ће у публици бити политичари, глумци, јавне личности…, а на бини „обични“ људи. Највећи и најсмелији.

(Преузето: Вечерње новости)

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *