ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ДРУГИ ПИШУ

Иде малер Коридором 11

PetrovicКажу да је Фелини добио идеју за ону чувену сцену из „Амаркорда“ када је пролазио кроз српска села и на сваком другом дрвету затицао по једног нежењу средње доби како се дере: „Хоћу жену!“

И који неће да сиђе док му се услови не испуне. Отуд у филму онај луди ујак Тео који се из крошње ораха дере: „Voglio una donna!“

Онда дође часна сестра, скине га с дрвета и врати у лудницу.

У Савинцу, на Коридору 11, председник месне заједнице ових дана попео се на храст малко млађи од Косовског боја и почео да се дере: „Хоћу Зорану!”

Локални живаљ, наиме, верује да оног ко исече храст-запис стар 600 година има да бије малер довека, па Савет месне заједнице Савинац предлаже да то својеручно учини министарка Михајловић у епизоди „Реформски масакр моторном тестером”. Који би вероватно личио на онај легендарни тексашки.

Министарки, међутим, то не пада на памет, јер јој само фали да је после геноцида у Сребреници оптуже и за геноцид у Савинцу.

Премијер би, наравно, преузео одговорност и дошао да лично посече храст, јер њега ионако цео живот бију разне врсте малера којима стоички спарингује, али му представља проблем што, сем малера, хоће да бију и мештани.

А стара српска изрека каже: боље да те целог живота бије малер него да те довате оне рмпалије из Савинца.

-Стефановићу, лоцирај ми лице презимена Малер, месна заједница Савинац, прети да ће да нас бије. Или је „жути“ или је Мишковићев плаћеник – наредио је премијер министру полиције.

Те се испод храста преобучен у часну сестру појавио Стефановић Небојша, шеф преговарачког тима МУП-а Србије за разговоре са уникатним дрвећем.

-Колега – обратио се храсту министар Стефановић у одори опатице – предлажем да се сами уклоните са Коридора 11, јер ће овуда да прође аутопут, а аутопутем ће да пролазе поспани Турци. Ужас један!

-Турци! – викнуо је храст одушевљено – Па ја сам рођен у време Турака. Дивни људи! – рекао је храст који добро памти и Аганлију и Кучук Алију и Мићуновића и султанију Хурем и Шекуларца и Фочић Мехмед-агу.

-Колега – поновио је министар Стефановић – али ови Турци нису исти ко они. Возе мерцедесе и увек заспу за воланом негде у рејону Горњег Милановца. А кад заспу, скуцају се у прво дрво поред аутопута. Можете мислити колико ће њих да се скуца у дрво које је на аутопуту! – рекао је министар.

Загледан у храст, министар се мало и замислио: „Мени уопште није јасно зашто Драгана Марковића зову Палма, кад он уопште не личи на палму. Зашто га не зову Драган Марковић – Храст?” – имао је министар унутрашњи дијалог око сопствене перцепције да је Марковић, у ствари, пљунути храст.

Тек онда, у крошњи, приметио је оног председника МЗ Савинац који се драо: „Хоћу Зорану!“ Или на италијанском: „Voglio una Zorana!“

-Колега, јесте ли ви Малер? – питао је министар.

-Хоћу Зорану! А ти ниси Зорана, голим оком се види! Зорана не носи те сукње до чланака и те мараме до обрва. Ти си Бетмен! Па зар режим Бетмена да пошаље на голоруки српски народ! – урлао је председник МЗ Савинац, забринут због сопствене перцепције да је министар Стефановић, маскиран по дрес коду часне сестре, пљунути Бетмен.

Сутрадан, на седници Владе, министар је реферисао о ситуацији на терену. Најпре, како је објаснио, локални живаљ лаже да је у питању храст–запис, јер је добро проверио – на дрвету не пише ништа, нема никаквог записа, осим што је неко на кору урезао срце прободено стрелом и текстуални садржај: „Жика воли Милку“.

Министар је предложио да се храст исече негде уочи Божића, јер је идеалан за бадњак у Српској напредној странци или Председништву Србије.

Познато је, наиме, да се о празнику рођења Исуса Христа, особе која за разлику од храста није храстолика него христолика, у ове две државне институције не уноси традиционална грана или гранчица, већ бадњаци неодољиво подсећају на дрвеће у узрасту од шест векова.

-Не коље се прасе уочи Божића, како каже народна пословица, ал’ добро сам проверио: храст може да се коље уочи Божића – поентирао је министар.

План Б је да СНС, после величанствене победе у Месној заједници Мајур, СО Шабац, преузме власт и у Месној заједници Савинац, СО Горњи Милановац. Чиме би коначно оног председника МЗ скинули с дрвета, а истовремено и са власти у том упоришту кочничара реформи и непријатеља саобраћајне инфраструктуре.

Главни изборни адут у Мајуру био је концерт Аце Лукаса, па је идеја да Аца Лукас и у Савинцу што дуже замајава локални живаљ, уз најмање четири биса, док надлежни органи не отфикаре храст под окриљем ноћи.

И под окриљем концерта Аце Лукаса. Где главни хит неће бити „Иде Миле лајковачком пругом“, већ „Иде малер Коридором 11“.

Али како каже Марфијев закон, највиши правни акт у Србији – таман кад почнеш да решаваш проблем на Коридору 11, појави се проблем на Коридору 10.

У Владу Србије утрчао је модерни Филипидес из Врњачке Бање, Бабић Зоран, гласник са елементима сугласника, доносећи свеже вести.

-Људи, на Коридору 10, код Пирота, испречила се бразилика! – викнуо је храстолики Бабић.

-Бразилика! Шта ти је то, Бабићу? – питао га је христолики премијер.

-Ранохришћанска бразилска црква!

-Базилика, Бабићу! Настави да учиш! – рекао је премијер.

Скроз убеђен да је малер већ почео да га бије. Гледајући у Бабића. Мада му ни Бетмен није уливао поверење.

 

Дража Петровић

(Preuzeto: N1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *