ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ДРУГИ ПИШУ

Личности и институције, или: олош не зна друкчије 

Teofil-PancicСтвар је смртно озбиљна и, баш зато, хајде да се прво мало играмо. Замислимо да је баш све што они тврде, намигују и инсинуирају тврда, чиста и једина истина.

Замислимо да се Предраг Гојковић није убио тог првог априла 1993. у стану студента Саше Јанковића на новобеоградском Булевару Арсенија Чарнојевића. Замислимо да су се пријатељи заправо играли с оружјем, отимали се око пиштоља, и да је у свему томе пиштољ несрећно опалио и убио Гојковића, а Јанковић и друштво потом успели некако да заташкају ствар и прикажу тај трагичан догађај као самоубиство. Нека нам ни то не буде довољно, па замислимо да је у тренутку опаљења пиштољ био баш у Јанковићевој руци. Замислимо, дакле, да је Саша Јанковић убица, па макар и из нехата.

Није да макар за секунд верујем у ту причу, само кажем: хајде да замислимо да је баш тако било. Теоретски, и то је могуће, а нико од нас није био тамо, није им држао свећу. Оружја је около бар било колико волиш, и млади мужјаци волели су да се играју њиме, да се паунишу пред женкама или међусобно. Уосталом, свега стотинак километара западније, беснео је канибалски рат.

Двадесет и две године касније, „личност Саша Јанковић“ ради на пословима и радним задацима „институције заштитника грађана“. Извршна власт и њени придружени измећари немају, кажу, ништа против „институције“, него само двоје у моралне и остале квалитете личности која тренутно обавља тај посао. А институција – е, она је баш сјајна и они јој пружају пуну подршку. Само још да се нађе Личност достојна Институције, и све ће бити у реду. Рецимо, нека Личност која се неће много мешати у своје послове у својству Институције.

Зашто, дакле, „личност Саша Јанковић“ није достојна? Трагали су дуго за одгонетком, нису нашли ништа. Толико су били очајни да су пробали чак и с висином његове плате, и обрукали су се. Сада им се чини да су напокон ископали праву ствар, а не постоји никаква морална кочница – моралне кочнице су, наиме, такође ствар структуре и интегритета личности – која би их спречила да у тај муљ зароне до дна.

И баш зато кажем: хајде да замислимо да је све било онако како инсинуирају сви ти вучићистефановићипинковиинформери. Питање гласи: зашто ми то сада/ тек сада/ баш сада сазнајемо? То јест, да ли би нам то било икада сервирано да Личност која врши посао Институције није ушла у отворени сукоб с влашћу око низа важних и осетљивих питања? Од којих свакако није најважније, али јесте на неки болестан начин најосетљивије питање „случаја Андреј Вучић“. У том је тренутку Саша Јанковић заправо реактивирао свој „досије“, мада тога није могао бити свестан. Тог дана је кренула потера; ово је њен исход. Да „личност Саша Јанковић“ није нагазио по прстима онога кога не треба, демаскиравши пред целом Србијом моралну и људску мизерију једног примитивног бахатог насилништва, његова наводна „мрачна тајна“ заувек би спавала у дубоком леду (пара)удбашких архива. Бити свестан ове чињенице важније је за јавни интерес и друштвено здравље чак и од дефинитивног расветљавања – ако бар на тренутак, интелекуалне игре ради, поверујемо да све није још тада расветљено – шта се то тачно догодило тог првог априла деведесет и треће.

Ово кроз шта пролази Саша Јанковић јесте политичко питање, још више питање власти, али је ипак највише једно первертовано лично питање – не с његове стране, дакако. Ово је освета дубоко повређеног патолошког нарциса који се дочепао озбиљних инструмената моћи, мада би га – усудићу се да основано претпоставим судећи по његовом јавном понашању годинама уназад – један поштен и стручан преглед трајно лишио могућности да било чиме управља.

Шта нам ово говори? Није, дакако, проблем у институцијама председника владе, министра полиције, уредника таблоида, власника телевизије, или било којој другој. Проблем је у личностима. Оне су у епицентру једне дубоке патологије.

Зато ћу, јер се о личностима а не о институцијама ради, то рећи и овако:

Србијом данас влада олош. Није то први пут, али оваквог олоша још није било. Овај је зналачки просејан и пробран, најгори у писаној историји. Талог који се (почев од самог Великог Мештра Свију Хуља) калио по навијачким бандама, паравојним фалангама, десничарском подземљу, шешељевским кокошарницима. У поређењу с њима (и само с њима) чак и ограничени, зли и морално тупи Милошевићеви сатрапи из деведесетих делују као џентлмени.

Зато ни сукоб с Јанковићем није ствар идеологије, чак ни политике, у неку руку ни пуког одржања на власти: не, то је једнострано лични сукоб, као и све друго што је с њима у вези. Они другачије ни не умеју, нити уопште постоји неки политички садржај изван њих самих, у „најличнијем“ смислу. Па, само послушајте: о чему говори један Вучић кад говори о било чему? О себи, и једино о себи. С искреним дивљењем и честим нападима ганутости. У том смислу, најглупљим (и најштетнијим) су испали они који су бар за тренутак поверовали да су се они Шешеља одрекли: не, они су га само превазишли. Шешељ је суморни дилетант из двадесетог века, отужни кловн аналогне епохе; од њега су баштинили хардвер ничим неспутане бесрамности, све друго је њихов изворни софтвер.

 

Теофил Панчић

(Преузето са: „Аутономија“)

One thought on “Личности и институције, или: олош не зна друкчије 

  • Хајка на Сашу Јанковића и институцију Заштитника мора престати.Ово бахато понашање режима се поистовећује са тоталитаризмом који ова Влада са послушницима,чаушима,вазалима покушава да створи.До тога уфиксиранога циља уништава све пред собом,као најезда скакаваца иза које остаје пустош…..Тим концептом угњетавања морамо одлучно испољити своје неслагање и борити се за институције и слободу…..

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *