ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ДРУГИ ПИШУ

Министар за клечање на кукурузу

PrintБио је 6. децембар 1970, немачки канцелар Вили Брант боравио је у Варшави и неочекивано клекао пред Спомеником јунацима Варшавског гета.

Братислав Гашић имао је тог дана три године, гледао је историјски чин из Варшаве на телевизору, и укућане је изненадио оним искреним, дечјим хумором:

-Волим Швабе које лако клекну – рекао је мали Братислав, а сви укућани били су убеђени да ће са таквим талентом за зезање непријатељске живе силе, Бата једнога дана далеко да догура у војној хијерархији.

Нико наравно није веровао да ће тај симпатични антихрист постати министар одбране, али да ће мали Бата да укока више Немца од Живојиновић Бате, били су сигурни из кеца у кеца.

-Укокали Бату! – крикнуло је, међутим, истог дана чертдесет пет година касније пола Крушевца, иако Бати главе нису дошли Немци, већ Батина неoбуздана амбиција да једног дана преузме „Вече са Иваном Ивановићем“.

Ни сам, истина, није веровао да ће икада у животу преузети бригу за комплетну домаћу наменску индустрију, па је веровао да му ни „Вече са Иваном Ивановићем“ није недостижан циљ.

Додуше, првог дана пошто је преузео наменску индустрију у свој дневник је записао: „Наменска индустрија се тако зове јер је успешна на мене. Сама реч каже: наменска, на мене..“.

Мада то што можда нема много појма о наменској индустрији, размишљао је Бата у себи, не значи да нема појма о стенд-ап комедији.

Био је, дакле, 6. децембар 2015., Братислав Гашић, популарни Бата, стигао је у Трстеник, где је увек радо виђен гост, пошто у општинским одборима СНС обожавају његов смисао за хумор. Прошли пут су попадали од смеха кад је Бата једној чланици са локала, жваћући чачкалицу коју је ђилкошки премештао из левог у десни угао усана, рекао: „Лутко, искључи мешалицу да не укључим бушилицу!“

А другој комплемeнтирао: „Срећо, ал’ си напрћила сисиће ко џивџан коленца!“

-Људи, је л’ знате зашто је Кип слободе женско? – сети се тако увек Бата неког масног вица усред расправе о правцима развоја Oпштине Трстеник.

-Немамо појма! – кажу напредњаци-локалци.

-Не знате! Била им је потребна празна глава за панорaмску терасу! – изнесе фору Бата.

-А-ха-ха… Алал вера министре, сипате штосеве ко Веља Илић у делиријум тременсу! – одушеви се увек Женски актив напредњакиња Расинског округа када министар стигне у панорамски обилазак Крушевца, Трстеника и Врњачке Бање.

Воли тако Бата да разгали партијску базу, јер се у тој странци, изгледа, смисао за хумор преноси с колена на колено. Тако да њима колена не служе за клечање, већ за директан пренос тог специфичног талента.

Е сад, проблем је настао када се Бата намерачио да разгали и новинаре.

Сваки потенцијални комичар зна да стенд-ап комедија подразумева да стојиш. Испоставило се, међутим, да најбоља стенд-ап комедија у изведби Бате Гашића испадне кад он стоји, а испред њега клекне нека особа женског пола. Тако да је Батина ужа специјалност: стенд-ап са клечањем.

Бати тек тада надође инспирација, па је најближим сарадницима у Трстенику најавио.

-Сад ћу нешто да креснем! – намигнуо им је у поверењу.

-Јао, министре, немојте баш сад, ту су новинари! – запомагали су најближи сарадници.

-Ма не, бре, шта вам пада на памет…. Оћу да креснем неку фору! Да мало разгалим ситуацију! – смирио их је Бата.

И онда је Бата Гашић креснуо фору. Али уопште није разгалио ситуацију.

У Србији, наиме, слобода медија увек настрада зарад слободе медиокритета. А главни промотер слободе медиокритета постао је Бата Гашић, који можда никада није фуговао плочице у купатилу, али је за комику талентован ко санитарна керамика. И то половна.

Премијер Вучић је тог шестог децембра размишљао о локацији на којој би лично могао да клекне ко Вили Брант пре 45 година, али је током поподнева одустао, јер је добио неописиву жељу да изврши холокауст над министром Гашићем.

-Братиславе, ајд’ кажи ми искрено: јесам ти ја рекао сто пута да не препричаваш оне глупе вицеве Веље Илића пред новинарима. А посебно не пред новинаркама! Ја знам да вас двојица седите заједно у клупи на седницама Владе, али сам те лепо упозорио да дружење са Вељом Илићем лоше утиче на децу, а сад се види да лоше утиче и на наш систем одбране! – викао је премијер.

Још када је делегацији НАТО причао вицеве о Наташи Беквалац, премијер Вучић је морао Братиславу да објашњава како то што Ната има надимак сличан НАТО пакту, нема неке суштинске везе.

Опет, од када је Бата пре неког важног састанка са Кетрин Ештон тражио од преводиоца да му напишу са изговором како се на енглеском каже: „Лутко, искључи мешалицу да не укључим бушилицу“, био му је превентивно забрањен контакт са свим страним званичницима женског пола. Али, ко што каже Марфијев закон: „Ако избегнеш Бату у Бриселу, тешко ћеш да га избегнеш у Трстенику“.

Сви генерали су паметни после битке, али се испоставило да то правило не важи само за напредњаке из Крушевца. Крушевачки напредњаци, изгледа, нису паметни ни после битке, а по свему судећи нису много паметни ни пре битке. Па су једини од свих стали на браник Бате, што му дође нешто ко браник отаџбине, објашњавајући да је у питању јасна провокација.

-Братислава стално провоцирају! Ево, рецимо, прошле године је сасвим пријатељски лупио по задњици једну чистачицу која је нашла да риба ходник баш кад је Бата пролазио! Тајкунски лоби ангажује чак и хигијеничарке – саопштено је из Општинског одбора СНС Крушевца.

Напокон, премијер Вучић је одлучио да Гашић Братислав у наредном периоду обавља функцију министра за клечање на кукурузу, што је традиционални начин кажњавања несташних ђака по школама у 19. веку.

Сем што ће једно годину дана да клечи на кукурузу за пример, Братислав је најавио да ће постати борац за женска права.

-Одлучио сам да се већ крајем децембра подвргнем операцији промене пола и да постанем Братислава Буба Гашић. Када истекне казна, поново ћу се подврћи операцији промене пола и опет ћу постати стари добри Братислав Бата Гашић. Једном речју, помоћи ћу женама да заједно станемо на ноге! – рекао је славодобитно Бата на конференцији за штампу коју су организовано бојкотавали сви новинари који нису могли да уђу у салу због гужве коју су направили новинари који су организовано ушли у салу.

Уместо новинарских питања, представницима „седме силе“ на крају је приређен коктел.

Сервирана им је клековача на Батин рачун.

 

(Извор: Н1)

One thought on “Министар за клечање на кукурузу

  • Zasto je bas Gasic toliko interesantan ovim novinama. Zar je nasa politicka scena toliko malobrojna. Zar nisu Dacic ili Pajtic takodje zanimljiva tema…?

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *