Pismo „Palanačkih novina“ UNS-u: KATASTROFALAN ODNOS VLASTI SMEDEREVSKE PALANKE PREMA MEDIJIMA

glava-za-net-Nezavisne varoške novine „Palanačke“ poslale su danas UNS-u pismo u kom navode da je odnos vlasti u Smederevskoj Palanci prema medijima „katastrofalan“ i da su „od kada je vlast u opštini preuzela Srpska napredna stranka raskinuti ugovori o sufinansiranjeu sa svim medijima, a novi konkurs se ne raspisuje“. Pismo prenosimo u celosti.

 

Poštovani,

prinuđeni smo da reagujemo na katastrofalan odnos lokalne vlasti u Smederevskoj Palanci prema medijima, a naročito prema redakciji lista Nezavisne varoške novine „Palanačke“.

Odmah posle lokalnih izbora, kada je vlast u opštini preuzela Srpska napredna stranka,  raskinuti su ugovori o sufinansiranju sa svim medijima u Smederevskoj Palanci, a ne raspisuje se Konkurs o sufinansiranju projekata od javnog interesa u oblasti javnog informisanja, kako predviđa Zakon o informisanju.

Posebno drastičan je odnos lokalne vlasti, odnosno opštinskih funkcionera, prema našoj redakciji, jer postoji izričita naredba (što nam je, nezvanično, prenela radnica u opštinskoj upravi kojoj je to naređeno) da nam se ne upućuju pozivi za sednice Skupštine opštine, Opštinskog veća i ostalih događaja u organizaciji Opštine Smederevska Palanka – takođe i u slučaju poseta ministara, državnih sekretara i ostalih zvaničnika (smatramo da je ovde potrebno napomenuti da niko od novinara iz naše redakcije nije u članstvu političkih partija).

Podsećamo da su „Palanačke“ ove godine obeležile deset godina postojanja i preko 200  štampanih brojeva, a da od jula meseca nismo u mogućnosti da izlazimo u štampanom izdanju već samo na internetu www.palanacke.com  i www.sumadijske vesti.com (gde izlazimo dnevno uz veliko interesovanje čitalaca).

Očekujemo da nas podržite, reagujete i da zajedničkom inicijativom, snagom autoriteta naših  udruženja, u javnosti i kod nadležnog ministarstva, izvršimo pritisak na predstavnike lokalne vlasti u Smederevskoj Palanci da počnu da poštuju zakon i imaju ravnopravan tretman prema medijima.

 

Direktor i glavni i odgovorni urednik

Dejan Crnomarković

 

(Preuzeto: portal Udruženja novinara Srbije)

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.