ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ДРУГИ ПИШУ

ТЕЛЕВИЗИЈА N1: РАДНИЦИ ВОДОВОДА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ У ПОНЕДЕЉАК 15. АВГУСТА ЗАПОЧЕЋЕ ШТРАЈК

vodovod-palanka-n1Преносимо текст са сајта Телевизије N1

Запослени у јавном предузећу “Водовод“ у Смедеревској Паланци ће од понедељка, 15. августа, почети десетодневни штрајк упозорења, као увод у генерални штрајк.

„До истека законских десет дана до када локална самоуправа Смедеревске Паланке као оснивач мора да пропише минимум процеса рада, радници ће свакодневно шетати од фирме кроз центар града, до општине и назад, у трајању од неких сат времена, као штрајк упозорења. На састанку који је одржан 2. августа 2016. у општини договорено је да ће по хитном поступку радницима бити уплаћене зараде, што до дан данас није испуњено. Зато идемо на улицу“, рекао је за Н1 Александар Бошњаковић, председник Штрајкачког одбора Водовода.

Према његовим речима, свакодневним шетњама радници желе да укажу да је стање у фирми катастрофално, да радници дају максималан учинак да грађани не остану без воде, иако им плате касне чак 24 месеца.

“Док запослени у општини редовно примају плате, ми не можемо ни да се лечимо. Нису нам оверене књижице. Радници Водовода су принуђени да опет буду иницијатори преговора за функционисање ЈKП Водовода а самим тим и функционисање водоснабдевања”, истиче Бошњаковић.

Додају да ће штрајк трајати онолико колико локална самоуправа не буде спремна за озбиљан рад и решавање проблема. “У супротном штрајк ће бити радикализован”.

“Ово није проблем само радника Водовода већ свих грађана Смедеревске Паланке. Неки нас оптужују за политички ангажман. Нема политике. Ово је борба за голи живот“, каже Бошњаковић.

Председник општине Патар Милић тврди да локална самоуправа јесте оснивач Водовода, али да је, према оснивачком акту предузећа, оно профитабилна установа која сама обезбеђује новац за пословање и зараде.

“У буџету града нема ставке за плате и помоћ Водоводу. Иако немамо обавеза према тој фирми ми се трудимо да им олакшамо рад. Уз асистенцију републичке Дирекције за трезор успели смо да им отворимо посебан рачун, јер им је рачун у блокади дуже од 700 дана. Радимо на дугорочном решењу“, каже Милић.

Милић (СНС) истиче да је политика „умешала прсте“ у дешавања у Водоводу. „ Радници Водовода сада примећују да им се дугују 24 плате. До пре два и по месеца, док је друга политичка опција водила Паланку, ћутали су и нису дизали глас. Сада када општину воде људи који поштују законе Србије, они крећу у уличне протесте. Па зар то није синдикална политизација“, додаје он.

(ПРЕУЗЕТО СА САЈТА ТВ N1, новинар Милан Никић / http://rs.n1info.com/a184490/Vesti/Vesti/Strajk-radnika-Vodovoda-iz-Smederevske-Palanke.html)

 

2 thoughts on “ТЕЛЕВИЗИЈА N1: РАДНИЦИ ВОДОВОДА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ У ПОНЕДЕЉАК 15. АВГУСТА ЗАПОЧЕЋЕ ШТРАЈК

  • Selisnik Ivan

    „Ja licno kao covek i radnik podrzavam zaposlene u JKP“VODOVOD“u Sm.Palanci u nastojanjima da na zakonit nacin ostvare svoja prava.Vi i Vase porodice imate pravo da zivite i jedete,danas Vam je to pravo uskraceno.Samo hrabro do pobede,ziveli junaci“

    Reply
  • Селишник Иван

    “ Ја лично као човек и радник подржавам запослене у ЈКП“Водовод“у См.Паланци у настојању да на законит начин остваре своја права.Ви и Ваше породице имате право да живите и једете,данас Вам је то право ускраћено.Само храбро до коначне победе у Вашим настојањима.живели јунаци „

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *