ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

79. седница Општинског већа: РАДИЋЕ СЕ ЗАМЕНА АЗБЕСТНИХ ВОДОВОДНИХ ЦЕВИ

IMG_3752Главна тема 79. седнице Општинског већа, на коју се односило неколико тачака дневног реда, тицала се утврђивања Предлога одлуке о задуживању Општине Смедеревска Паланка путем увођења муниципалних обвезница. Ради се о емисији дугорочних хартија од вредности са роком доспећа који неће бити краћи од пет година, у укупном износу од 150 милиона динара.

У вези са овом тачком, чланови Већа су утврдили предлог ребаланса буџета Општине за 2015. годину, који сада износи милијарду и 380 милиона динара, и усвојили предлог измене и допуне Годишњег програма пословања ЈП „Паланка“ за 2015. годину.

– Утврдили смо предлог, који ће се пред одборницима наћи 13. јула, да емитујемо муниципалне обвезнице – рекао је по завршетку седнице председник Општине Радослав Милојичић Кена.

Он је објаснио да ће 150 милиона динара добијених по основу издавања обвезница бити искоришћено за сређивање инфраструктуре у граду и селима.

– Ми ћемо са ових 150 милиона урадити капиталне пројекте – рекао је Милојичић. –  Радиће се замена азбестних водоводних цеви, јер због њих ми и даље имамо 50 процената губитака у водоснабдевању. И са новим бунарима, ако буду давали 30 литара у секунди, до крајњег корисника ће стизати 15 литара у секунди. Мрежа која је рађена пре 50 година је у лошем стању, и цеви свакодневно пуцају. Тако смо одредили да 50 милиона динара утрошимо на замену водоводних  цеви, и изградњу тротоара у граду, 50 милиона је за путну инфраструктуру у граду и 50 милиона за путну инфраструктуру у селима. Планирано је и довршење канализационог система код школе „ХИМ“, изградња пута до Новог гробља, и друго.

Председник Општине је подсетио да је општина током последње две и по године вратила 300 милиона дуга, а да се није задужила ни један динар.

Одговарајући после седнице на питања новинара, Радослав Милојичић се осврнуо и на проблем водоснабдевања у граду.

– Радови су почели 2. јула, добићемо појачање у људству, како би се ти радови што пре завршили – рекао је Милојичић. – Инсистирали смо да се паралелно ради и на изворишту у Трновчу и на изворишту у Паланци. Када сви бунари буду завршени, а очекујемо да то буде за неких десетак дана, Смедеревска Паланка ће бити без рестрикција у водоснабдевању. Могуће је, ако буду овакве температуре, да током ноћи буде привремених краћих рестрикција, после поноћи, али сигурно више неће бити дневних рестрикција, а надам се да неће бити ни ноћних искључења. Када буде завршена фабрика воде, у нашем граду проблем водоснабдевања, који постоји више од 30 година, коначно ће  бити дугорочно решен.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *