79. sednica Opštinskog veća: RADIĆE SE ZAMENA AZBESTNIH VODOVODNIH CEVI

IMG_3752Glavna tema 79. sednice Opštinskog veća, na koju se odnosilo nekoliko tačaka dnevnog reda, ticala se utvrđivanja Predloga odluke o zaduživanju Opštine Smederevska Palanka putem uvođenja municipalnih obveznica. Radi se o emisiji dugoročnih hartija od vrednosti sa rokom dospeća koji neće biti kraći od pet godina, u ukupnom iznosu od 150 miliona dinara.

U vezi sa ovom tačkom, članovi Veća su utvrdili predlog rebalansa budžeta Opštine za 2015. godinu, koji sada iznosi milijardu i 380 miliona dinara, i usvojili predlog izmene i dopune Godišnjeg programa poslovanja JP „Palanka“ za 2015. godinu.

– Utvrdili smo predlog, koji će se pred odbornicima naći 13. jula, da emitujemo municipalne obveznice – rekao je po završetku sednice predsednik Opštine Radoslav Milojičić Kena.

On je objasnio da će 150 miliona dinara dobijenih po osnovu izdavanja obveznica biti iskorišćeno za sređivanje infrastrukture u gradu i selima.

– Mi ćemo sa ovih 150 miliona uraditi kapitalne projekte – rekao je Milojičić. –  Radiće se zamena azbestnih vodovodnih cevi, jer zbog njih mi i dalje imamo 50 procenata gubitaka u vodosnabdevanju. I sa novim bunarima, ako budu davali 30 litara u sekundi, do krajnjeg korisnika će stizati 15 litara u sekundi. Mreža koja je rađena pre 50 godina je u lošem stanju, i cevi svakodnevno pucaju. Tako smo odredili da 50 miliona dinara utrošimo na zamenu vodovodnih  cevi, i izgradnju trotoara u gradu, 50 miliona je za putnu infrastrukturu u gradu i 50 miliona za putnu infrastrukturu u selima. Planirano je i dovršenje kanalizacionog sistema kod škole „HIM“, izgradnja puta do Novog groblja, i drugo.

Predsednik Opštine je podsetio da je opština tokom poslednje dve i po godine vratila 300 miliona duga, a da se nije zadužila ni jedan dinar.

Odgovarajući posle sednice na pitanja novinara, Radoslav Milojičić se osvrnuo i na problem vodosnabdevanja u gradu.

– Radovi su počeli 2. jula, dobićemo pojačanje u ljudstvu, kako bi se ti radovi što pre završili – rekao je Milojičić. – Insistirali smo da se paralelno radi i na izvorištu u Trnovču i na izvorištu u Palanci. Kada svi bunari budu završeni, a očekujemo da to bude za nekih desetak dana, Smederevska Palanka će biti bez restrikcija u vodosnabdevanju. Moguće je, ako budu ovakve temperature, da tokom noći bude privremenih kraćih restrikcija, posle ponoći, ali sigurno više neće biti dnevnih restrikcija, a nadam se da neće biti ni noćnih isključenja. Kada bude završena fabrika vode, u našem gradu problem vodosnabdevanja, koji postoji više od 30 godina, konačno će  biti dugoročno rešen.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.