95. sednica Opštinskog veća: O VANTELESNOJ OPLODNjI O TROŠKU OPŠTINSKOG BUDžETA

IMG_8222Utvrđivanje predloga Odluke o uslovima i načinu ostvarivanja prava na naknadu za vantelesnu oplodnju, na teret budžeta opštine – najznačajnija je tačka dnevnog reda 95.  sednice Opštinskog veća.

Prema pomenutom predlogu, koji će se naći pred odbornicima Skupštine opštine na narednom zasedanju, pravo na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju mogu da ostvare parovi koji imaju reproduktivne probleme na osnovu sledećih kriterijuma:

  1. Parovi koji su, do trenutka podnošenja zahteva, bez uspeha imali dva pokušaja vantelesne oplodnje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja;
  2. Parovi kojima zbog drugih bolesti do sada nije omogućen ovaj zahvat sredstvima Zavoda za zdravstvenu zaštitu, moći će da budu uvršćeni u pomenuti program, o trošku opštinskog budžeta, ukoliko stručna komisija proceni da bi to bilo celishodno, s obzirom na druge relevantne zdravstvene probleme;
  3. Parovi imaju pravo i na nadoknadu troškova pripreme za vantelesnu oplodnju – analize, testovi, putni troškovi – ukoliko su već imali jedan bezuspešan pokušaj vantelesne oplodnje na teret sredstava socijalnog zdravstvenog osiguranja, a ispunjavaju uslove za još jedan pokušaj o trošku Republičkog zavoda za zdravstvenu zaštitu;
  4. U slučaju da pacijentkinja nije bila upućivana na vantelesnu oplodnju o trošku Zavoda, a da je, prema medicinskom nalazu, to jedini način da do željene trudnoće dođe.

Pravo na nadoknadu troškova, u pomenutim slučajevima, imaće parovi koji najmanje tri godine žive na području Opštine Smederevska Palanka.

Na današnjoj sednici, između ostalog, utvrđeni su Predlog Odluke o dopuni Programa obnove objekata javne namene u nadležnosti Opštine Smederevska Palanka, kao i Predlog Odluke o pristupanju izradi Lokalnog akcionog plana za mlade za period do 2020. godine.

Na ovoj sednici usvojen je Finansijski plan Predškolske ustanove „Čika Jova Zmaj“ za tekuću godinu, a razmatrani su i prigovori na rad Odeljenja za imovinsko-pravne, stambeno-komunalne, građevinske i urbanističke poslove, saobraćajne i komunalne inspekcije, kao i Odeljenja za utvrđivanje i naplatu javnih prihoda.

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *