ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Став Самосталног синдиката металаца „Гоше“: ИЗБОРИ, ПА СОЦИЈАЛНО-ЕКОНОМСКИ САВЕТ

IMG_2051-Трипатитни дијалог социјалних партнера је неопходан – сматра председник Божидар Тодоровић

 

Избори, па формирање Социјално-економског савета – став је Самосталног синдиката металаца „Гоше“. Председник Божидар Тодоровић подсећа да више од једне деценије постоји Закон о Социјално-економском савету, који дефинише међусобна права и обавезе трипатитних социјалних партнера, а то су локална самоуправа, синдикати и послодавачке организације. На територији паланачке општине још се није успело да се формира један такав Савет. Постоји неколико разлога за то, иако су синдикати покушавали да иницирају и подстакну једну такву активност, сматрајући да је постојање Социјално-економског савета јако важно, пре свега, за запослене.

Тај савет, наиме, подразумева усаглашавање веома битних права из радног односа и права која запослени треба да имају у локалној заједници. Иако је Самостални синдикат металаца „Гоше“ у више наврата иницирао тако нешто, није се успелом са формирањем Социјално-економског савета. Први је што не постоји релевантна послодавачка организација, која би представља сва предузећа на локалном нивоу.

-Кад год се повело питање једне такве организације, наилазили смо на незаинтересованост великих фирми, или на мали број запослених у приватном сектору, тако да ни они нису били заинтересовани да учествују у формирању једне такве послодавачке организације – наводи Божидар Тодоровић.- Сматрали смо да у једној таквој послодавачкој организацији треба да седе представници „Гоше“, „Паланачког кисељака“, јавних и других предузећа, али једноставно нису се стекли услови за тако нешто. Разлог што још нисмо формирали Социјално-економски савет лежи и у томе  што мора да постоји репрезентативно удружење запослених, односно репрезентативни синдикат. То је сада само Самостални синдикат, јер на нашој територији нема организованих других синдиката по територијалном облику. И то је разлог што локална самоуправа није хтела да прихвати само један релевантан синдикат, рачунајући да треба да буду укључени и други синдикати.

Из Самосталног синдиката, међутим, сматрали су да треба да се поштује Закон и оно што он предвиђа – дакле репрезентативност оних који учествују у Социјално-економском савету. Постоји још један очигледан разлог што није дошло до формирања Савета, а то је што локална самоуправа, како тврди Тодоровић, није сасвим разумела институцију Социјално-економског савета.

IMG_2053-Кад год смо ми ту иницијативу покретали, сматрало се да ту нема шта да се пита Самостални синдикат, кад је у питању шта на локалу треба радити кад је реч о правима запослених, већ да је то само ствар предузећа – додаје Тодоровић.- Примера ради, питање запослених јесте и висина трошкова јавног превоза. Јер сваком запосленом се у оквиру његове зараде утврђује висина накнаде за јавни превоз. За нас је јако важно да знамо колика ће бити висина јавног превоза на територији локалне заједнице, да бисмо ту цену могли наметнути послодавцима. То је само један пример шта би тај Социјално-економски савет требало да решава. Много је, наравно и других разлога због којих он треба да постоји. Осим наше, других иницијатива није било.

Ових дана се, од стране неких републичких институција, покреће питање покретања трипатитног социјалног партнерства. Синдикат, међутим, сматра да треба сачекати завршетак избора, па тек да се уђе у тај посао. Важно је да се види ко ће у локалној самоуправи бити задужен за овако нешто. Тодоровић предочава да нема много средина у Србији у којима су формирани Социјално-економски савети. Тамо где већ постоје, према сазнањима нашег саговорника, функционишу веома добро. За синдикат „Гоше“ је то важно питање, али ако већ до сад није формиран Социјално-економски савет, треба сачекати завршетак избора – залаже се Тодоровић.

Д. Јанојлић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *