ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Адвокатска комора Србије: НЕ УЦЕЊУЈУ АДВОКАТИ, ВЕЋ МИНИСТАР СЕЛАКОВИЋ

310233_1После иступања министра Селаковића у емисији Б 92 – Кажипрст дана 02.10.2014. најзад је свима јасно која страна је отворена за дијалог, а која страна одбија разговор. Министар је још једном јасно потврдио свој бескомпромисан став, јасно одбијајући дијалог о сету неуставних тзв. ”Нотарских закона” и проналажење решења за институционалну кризу у држави.

При том је изнео бројне неистине:

Тешка неистина и груби покушај обмањивања јавности лежи у тврдњи да је овакав нотарски систем уведен још 5. маја 2011. године, усвајањем Закона о јавним бележницима. Напротив, та верзија Закона и тада важећи пратећи закони су дозвољавали састав уговора од стране адвоката! Тада је Законом о јавном бележницима била утврђена искључива надлежност само у случају када уговоре о промету непокретности закључују пословно неспособна лица. Изменама и допунама Закона из 2013. године, када је наводно био смисао само одлагање примене, дошло је до брисања делова појединих чланова закона, чиме су отворена врата за суштинску промену бележничког система, која је уследила и заокружена доношењем читавог сета закона 31.08.2014. године.

Министар или неће или не уме да разликује право састава од права овере уговора, или се срачунато служи обманама ради стварања заблуда у јавности. Адвокати се залажу само за оно што је омогућено адвокатима у горе побројаним државама ЕУ, да уговоре могу састављати, а да их потом нотари могу оверавати. С тим у вези не би смело бити спорно да адвокати већ годинама одговарају за послове које преузимају, чак постоји и обавезно осигурање професионалне одговорности, што министру очигледно није познато.

Што се тиче изјаве министра Селаковића, да ће држава плаћати накнаду штете због дужег трајања притвора, јер су одложена суђења због протеста адвоката, АКС демантује овакву изјаву, јер се накнада штете због неоправданог притвора плаћа уколико је притвор неосновано одређен од стране тужилаштва, односно суда, а не због присуства или неприсуства адвоката. У сваком случају, овде се ради о замени теза и покушају министра да некаквом уценом изазове код грађана, односно окривљених, формирање ставова какве би он желео.

Онај ко је прекршио Устав на најгрубљи начин, Министарство правде и министар Селаковић, нема морално право да прича о оваквим стварима.

Такође, министар је збуњено питао новинарку Б92 „када је он поменуо кривичну одговорност адвоката“. Треба ли га подсетити да је пре само неколико дана у ударном дневнику на јавном сервису РТС изнео јавно упозорење читајући биће кривичног дела ометање правде из Кривичног законика РС?

Једна од неистина је и то да је у Србији примењен систем јавног бележништва какав је на снази у Немачкој, Швајцарској, Француској и Аустрији. Напротив, адвокати се залажу за примену оваквог система, а на снази у Србији је решење које од држава чланица ЕУ познаје само Румунија. Уосталом и у Француској су адвокати и судије штрајковали 200 дана због сличних законских решења!

Тему „нотара“ у нашем друштву нису наметнули само адвокати. Ако би ослушнуо глас грађана Србије, министар би чуо да је ово данас тема свуда, од пијаце до Универзитета. Схватио би да је грађанину ускраћено Уставом загарантовано право да изабере себи заступника. О теми нотара данас причају и пишу и грађани и судије и професори и струковна удружења и међународне организације, пружајући неподељену подршку адвокатима. У вези оног што је свима у Србији данас ТЕМА, министар не дозвољава чак ни дијалог, стога морамо поновити да су АДВОКАТИ ОТВОРЕНИ ЗА ДИЈАЛОГ, да адвокати желе да се минималним изменама само неколико чланова спорних закона нормализује стање у држави, али да Министар одбија да уопште разговара на ову тему.

 

У Београду, 02.10.2014.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *