Deseto „Vodičko prelo u zavičaju Pere Todorovića“: U ZNAKU ČETIRI JUBILEJA

IMG_0288Intoniranjem himne „Oj Vodice, Vodice“, u izvođenju njenog autora Miroslava Barjaktarevića,  počelo je deseto „Vodičko prelo u zavičaju Pere Todorovića“ koje je proteklo u znaku četiri jubileja: 80 godina od izgradnje sadašnje Osnovne škole, 30  godina seoskog vodovoda, 20 mosta preko Jasenice i 10 godina od održavanja prvog Prela. Ova manifestacija okupila je mnoge posetioce koje je, u ime lokalne samouprave, pozdravio predsednik  Skupštine opštine Slavoljub Đurić.

-Želim, pre svega, da se ovde lepo zabavite i da se bar na trenutak vratimo svojim korenima – kazao je Đurić.-Ovi trenuci  prilika su da se kaže koja reč i o našim budućim planovima, prvenstveno kad su u pitanju Vodice, selo koje ima izuzetne prirodne lepote, mineralnu vodu, lekovito blato i mnogo toga još. Kao lokalna samouprava pokušavamo, u saradnji sa ZTU „Vidovača“, sve to da povežemo i sa imenom čoveka koji je po svom delu prerastao ne samo  granice Vodica i naše opštine, već i Srbije. Reč je o Peri Todoroviću, čiju spomen kuću upravo gradimo.  Izgradnja se istina odužila, ali će uskoro biti završena i biće Dom novinara Srbije. Nadam  se da će jednoga dana ovo biti jedno lepo i privlačno turističko mesto.

IMG_0290Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović, sprečen da prisustvuje ovom događaju, poslao je pozdravni telegram koji je pročitala voditeljka programa „Vodičkog prela“ Dragana Mirčevska:

-Poštovani Vodičani, nazdravlje vam deseto, jubilarno prelo. Ovom manifestacijom obeležavate 20 godina od kako ste izgradili most preko Jasenice i tri decenije od uvođenja pijaće vode u domaćinstva. Uprkos poplavi, koja je zadesila našu zemlju i vaš kraj, uspešno nastavljamo izgradnju Novinarske kuće Pere Todorovića. Nadam se da ćemo do kraja ovog meseca uspeti da obezbedimo donaciju za postavljanje fasade na kući, deo prozora je već završen, zahvaljujući podršci lokalne samouprave. Sledeće prelo obeležićemo u našoj Novinarskoj kući. Ovome se večeras s razlogom radujte, jer smo  zahvaljujući  dobrotvorima, ZTU „Vidovača“ i lokalnoj samoupravi,  na domak tog cilja. Žalim što večeras nisam mogao sa vama da podelim zadovoljstvo, ali eto me brzo da se radujemo početku rada na fasadi. Neka vam je na zdravlje i veselje jubilarno „Vodičko  prelo“.

Pred publiku je zatim izašao predsednik ZTU „Vidovača“ Mića Zagorčić da kaže da je među prisutnima, uz ostale, i zamenik predsednika opštine Petar Jelić i istoričar umetnosti Dule Milovanović.

IMG_0261-Kao predsednik Zavičajnog udruženja, ja sam večeras prezadovoljan – rekao je Zagorčić.-  Vreme nas je poslužilo, a iskoristio bih priliku da pozdravim i pohvalim svoje saradnike, jer da njih nije ne bih mogao ovako da vas dočekam. Zato molim aplauz za članove ZTU „Vidovača“, koji neumorno spremaju ovu manifestaciju ravno 20 dana. Lepo je biti predsednik takvog Udruženja i prijatno je večeras biti u Vodicama. Imam čast i zadovoljstvo  što  ovim „Vodičkim prelom“ obeležavamo nekoliko jubileja i što se možemo pohvaliti da je iz štampe izašla knjiga „Pera Todorović – novi pogledi“. Biće i drugo njeno izdanje  s radom ruskog doktora istorijskih nauka Andreja Šemjakina. On  će u oktobru posetiti Vodice i našu opštinu… Ova škola u čijem dvorištu održavamo „Vodičko prelo“ građena je 1934. godine. Večeras je sa nama 91 – godišnji  Živojin Đokić, koji je bio njen đak, a ovako vitalan je zato što pije vodičku kiselu vodu i udiše ovaj čisti vazduh. On je naš ponos.

Trojici Vodičana, koji su vodili glavnu reč prilikom izgradnje „nove“ škole, posthumno je dodeljena Zahvalnica ZTU „Vidovača“, koju  je primio Miša Tomić, direktor OŠ „Olga Milošević“, a  biće stalno izložena u vodičkoj školi.

-Dragi Vodičani, prenosim vam pozdrave i čestitke Nastavničkog veća i Školskog odbora OŠ „Olga Milošević“ – predočio  je Miša Tomić.- Prvi učitelj „nove“ škole bio je Jovan Todorović i kroz nju je za ovih  80 godina prošlo mnogo učitelja i učiteljica. Oni nisu samo učili i vaspitavali decu Vodičana, već su se trudili da se stvore pristojni uslovi za život i rad škole. Pogledajte kako je lepa školska zgrada i njeno dvorište, ovaj hrast koji  dominira  ovim prostorom. Tu je i kuća čuvenog novinara i književnika Pere Todorovića. Hoću da poručim mladima Vodica da čuvaju ovu lepotu i da se potrude da se škola ne zatvori. Ona će se zatvoriti ako u selu ne bude dece.

U nastavku programa „Vodičkog prela“ uručena je Zahvalnica Milanu Todoroviću, koji je već 32 godine učitelj u vodičkoj školi, a đake je ovde učila i njegova supruga Nada koja je otišla u zasluženu penziju.

-Dosta smo uradili na školi, ostaje još da se završi stolarija, popravi pod i sazida jedna šupica – založio se Todorović.- Nadam se da ćemo imati razumevanje u lokalnoj samoupravi, a nama ostaje da se založimo da nam se škola jednog dana ne ugasi, jer sve je manje dece, a time i đaka. U selu imamo 53  neženje  koji  su već prešli tridesetu i koje moramo oženiti.

Vodice je, sama reč kaže, ime dobilo po vodi. U ataru sela je šest jakih izvora. Pre 30 godina u selu je sagrađen vodovod. Mnogi iz Odbora za izgradnju vodovoda nisu živi, ali  nisu zaboravljeni. Zahvalnice su uručene bračnom paru Nadi i Živoradu  Pavloviću. Nekima je ovo priznaje dodeljeno posthumno. Predsednik Odbora za izgradnju Vodovoda bio je otac Miće Zagorčića. Zahvalnicu je primio unuk Miloš.

-U nekoj fazi izgradnje, ponestalo je para – podsetio  je Mića Zagorčić.- Moj otac sa ostalim članovima Odbora, obratio se nekadašnjem predsedniku Opštine Smederevska Palanka Stanimiru Ivanoviću s kojim  se znao s posleratnih radnih akcija, u  tom času visokom sindikalnom funkcioneru u Federaciji, koji je zdušno pomogao da se nedostajuća sredstva obezbede. Priznanje koje je  Stanimiru Ivanoviću dodeljeno posthumno primila je njegova ćerka Slavica.

– Moj otac je mnogo voleo ovaj kraj i bio je emotivno vezan za Smederevsku Palanku – podvukla je Stanimirova ćerka Slavica.- Pomno je pratio sve što se ovde događa. Ja kao vaš gost  mogu reći da smo ja, moja sestra i moj suprug impresionirani ovim što smo večeras doživeli a posebno dočekom. Posebno  bih  da se zahvalim   gospodinu Zagorčiću koji nas je pozvao u Vodice i lično bi mi bilo žao da ovo nisam doživela. Hvala vam na ukazanom  poštovanju prema mom  ocu, koji  bi svakako  bio veoma srećan da je mogao ovo priznanje  lično  da primi. Ovom zahvalnicom obogaćuje se naša  uspomena na njega.

IMG_0263Najznačajnije priznanje  ZTU „Vidovača“ statueta Pere Todorovića uručena je predsedniku Skupštine opštine Smederevska Palanka i predsedniku  Građevinskog odbora za izgradnju Spomen – kuće u Vodicama Slavoljubu Đuriću.

U zabavnom programu „Vodičkog prela“ učestvovala su Kulturno-umetnička društva iz Baničine  i „Sveta Petka“ iz Smederevske Palanke, kulturna grupa Opštinske organizacije penzionera iz Smederevske Palanke i mnogi interpretatori narodnih pesama. Aktivistkinje „Vidovače“ su se potrudile da za posetioce umese dovoljno mekika i drugih đakonija. Kuvanog kukuruza bilo je u izobilju, a na „licu mesta“ pekla se i rakija.

D. Janojlić

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.