ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Десето „Водичко прело у завичају Пере Тодоровића“: У ЗНАКУ ЧЕТИРИ ЈУБИЛЕЈА

IMG_0288Интонирањем химне „Ој Водице, Водице“, у извођењу њеног аутора Мирослава Барјактаревића,  почело је десето „Водичко прело у завичају Пере Тодоровића“ које је протекло у знаку четири јубилеја: 80 година од изградње садашње Основне школе, 30  година сеоског водовода, 20 моста преко Јасенице и 10 година од одржавања првог Прела. Ова манифестација окупила је многе посетиоце које је, у име локалне самоуправе, поздравио председник  Скупштине општине Славољуб Ђурић.

-Желим, пре свега, да се овде лепо забавите и да се бар на тренутак вратимо својим коренима – казао је Ђурић.-Ови тренуци  прилика су да се каже која реч и о нашим будућим плановима, првенствено кад су у питању Водице, село које има изузетне природне лепоте, минералну воду, лековито блато и много тога још. Као локална самоуправа покушавамо, у сарадњи са ЗТУ „Видовача“, све то да повежемо и са именом човека који је по свом делу прерастао не само  границе Водица и наше општине, већ и Србије. Реч је о Пери Тодоровићу, чију спомен кућу управо градимо.  Изградња се истина одужила, али ће ускоро бити завршена и биће Дом новинара Србије. Надам  се да ће једнога дана ово бити једно лепо и привлачно туристичко место.

IMG_0290Генерални секретар Удружења новинара Србије Нино Брајовић, спречен да присуствује овом догађају, послао је поздравни телеграм који је прочитала водитељка програма „Водичког прела“ Драгана Мирчевска:

-Поштовани Водичани, наздравље вам десето, јубиларно прело. Овом манифестацијом обележавате 20 година од како сте изградили мост преко Јасенице и три деценије од увођења пијаће воде у домаћинства. Упркос поплави, која је задесила нашу земљу и ваш крај, успешно настављамо изградњу Новинарске куће Пере Тодоровића. Надам се да ћемо до краја овог месеца успети да обезбедимо донацију за постављање фасаде на кући, део прозора је већ завршен, захваљујући подршци локалне самоуправе. Следеће прело обележићемо у нашој Новинарској кући. Овоме се вечерас с разлогом радујте, јер смо  захваљујући  добротворима, ЗТУ „Видовача“ и локалној самоуправи,  на домак тог циља. Жалим што вечерас нисам могао са вама да поделим задовољство, али ето ме брзо да се радујемо почетку рада на фасади. Нека вам је на здравље и весеље јубиларно „Водичко  прело“.

Пред публику је затим изашао председник ЗТУ „Видовача“ Мића Загорчић да каже да је међу присутнима, уз остале, и заменик председника општине Петар Јелић и историчар уметности Дуле Миловановић.

IMG_0261-Као председник Завичајног удружења, ја сам вечерас презадовољан – рекао је Загорчић.-  Време нас је послужило, а искористио бих прилику да поздравим и похвалим своје сараднике, јер да њих није не бих могао овако да вас дочекам. Зато молим аплауз за чланове ЗТУ „Видовача“, који неуморно спремају ову манифестацију равно 20 дана. Лепо је бити председник таквог Удружења и пријатно је вечерас бити у Водицама. Имам част и задовољство  што  овим „Водичким прелом“ обележавамо неколико јубилеја и што се можемо похвалити да је из штампе изашла књига „Пера Тодоровић – нови погледи“. Биће и друго њено издање  с радом руског доктора историјских наука Андреја Шемјакина. Он  ће у октобру посетити Водице и нашу општину… Ова школа у чијем дворишту одржавамо „Водичко прело“ грађена је 1934. године. Вечерас је са нама 91 – годишњи  Живојин Ђокић, који је био њен ђак, а овако виталан је зато што пије водичку киселу воду и удише овај чисти ваздух. Он је наш понос.

Тројици Водичана, који су водили главну реч приликом изградње „нове“ школе, постхумно је додељена Захвалница ЗТУ „Видовача“, коју  је примио Миша Томић, директор ОШ „Олга Милошевић“, а  биће стално изложена у водичкој школи.

-Драги Водичани, преносим вам поздраве и честитке Наставничког већа и Школског одбора ОШ „Олга Милошевић“ – предочио  је Миша Томић.- Први учитељ „нове“ школе био је Јован Тодоровић и кроз њу је за ових  80 година прошло много учитеља и учитељица. Они нису само учили и васпитавали децу Водичана, већ су се трудили да се створе пристојни услови за живот и рад школе. Погледајте како је лепа школска зграда и њено двориште, овај храст који  доминира  овим простором. Ту је и кућа чувеног новинара и књижевника Пере Тодоровића. Хоћу да поручим младима Водица да чувају ову лепоту и да се потруде да се школа не затвори. Она ће се затворити ако у селу не буде деце.

У наставку програма „Водичког прела“ уручена је Захвалница Милану Тодоровићу, који је већ 32 године учитељ у водичкој школи, а ђаке је овде учила и његова супруга Нада која је отишла у заслужену пензију.

-Доста смо урадили на школи, остаје још да се заврши столарија, поправи под и сазида једна шупица – заложио се Тодоровић.- Надам се да ћемо имати разумевање у локалној самоуправи, а нама остаје да се заложимо да нам се школа једног дана не угаси, јер све је мање деце, а тиме и ђака. У селу имамо 53  нежење  који  су већ прешли тридесету и које морамо оженити.

Водице је, сама реч каже, име добило по води. У атару села је шест јаких извора. Пре 30 година у селу је саграђен водовод. Многи из Одбора за изградњу водовода нису живи, али  нису заборављени. Захвалнице су уручене брачном пару Нади и Живораду  Павловићу. Некима је ово признаје додељено постхумно. Председник Одбора за изградњу Водовода био је отац Миће Загорчића. Захвалницу је примио унук Милош.

-У некој фази изградње, понестало је пара – подсетио  је Мића Загорчић.- Мој отац са осталим члановима Одбора, обратио се некадашњем председнику Општине Смедеревска Паланка Станимиру Ивановићу с којим  се знао с послератних радних акција, у  том часу високом синдикалном функционеру у Федерацији, који је здушно помогао да се недостајућа средства обезбеде. Признање које је  Станимиру Ивановићу додељено постхумно примила је његова ћерка Славица.

– Мој отац је много волео овај крај и био је емотивно везан за Смедеревску Паланку – подвукла је Станимирова ћерка Славица.- Помно је пратио све што се овде догађа. Ја као ваш гост  могу рећи да смо ја, моја сестра и мој супруг импресионирани овим што смо вечерас доживели а посебно дочеком. Посебно  бих  да се захвалим   господину Загорчићу који нас је позвао у Водице и лично би ми било жао да ово нисам доживела. Хвала вам на указаном  поштовању према мом  оцу, који  би свакако  био веома срећан да је могао ово признање  лично  да прими. Овом захвалницом обогаћује се наша  успомена на њега.

IMG_0263Најзначајније признање  ЗТУ „Видовача“ статуета Пере Тодоровића уручена је председнику Скупштине општине Смедеревска Паланка и председнику  Грађевинског одбора за изградњу Спомен – куће у Водицама Славољубу Ђурићу.

У забавном програму „Водичког прела“ учествовала су Културно-уметничка друштва из Баничине  и „Света Петка“ из Смедеревске Паланке, културна група Општинске организације пензионера из Смедеревске Паланке и многи интерпретатори народних песама. Активисткиње „Видоваче“ су се потрудиле да за посетиоце умесе довољно мекика и других ђаконија. Куваног кукуруза било је у изобиљу, а на „лицу места“ пекла се и ракија.

Д. Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *