U Azanji održan Deseti sabor Talijana: DA SE KORENI NE ZATRU

IMG_0243U Azanji je održan deseti Sabor Talijana. Pripadnici ove familije sabrali su se na praognjištu, kod Talijanskog đerma. Okupio ih je dr Miodrag Talijan, lekar u penziji i veliki borac protiv bele kuge. Sabor je i ovog puta počeo njegovom besedom „iz glave“, koju je započeo opominjućim rečima, kakve se do sada nisu čule u ovakvoj prilici.

– Tugo moja tugo! Kad smo se pre deset godina prvi put ovde okupili, bilo nas je mnogo više – drhtavim glasom kazao je dr Talijan. – Ovo dvorište oko našeg đerma bilo je ispunjeno do poslednjeg pedlja. Sada nas je malo više nego što može da stane  pod jednu šljivu. Molim vas da minutom ćutanja odamo poštu našima koji su umrli u protekloj deceniji. Ove naše mlađe molim da produže našu lozu. Talijani su glasovita familija, a izazivaju  pažnju i prezimenom i ponašanjem. Iako se naše prezime ne završava sa „ić“ mi smo pravi Srbi i u svakoj prilici se trudimo da pokažemo svoju odanost majci Srbiji i sverodnoj Azanji.

IMG_0246Praćen aplauzom prisutnih, dr Miodrag Talijan je nastavio:

– Ovde, na ovom trouglu, nalazio se đeram sa šibom. Iako je dubok, postojala je šiba koja je mogla da dohvati vodu. Kad je prilično davno počelo širenje naselja, Talijani su iz centra Azanje krenuli u pravcu sadašnjeg Talijanskog đerma. Sve druge familije su imale po neki izvor, osim naših predaka Talijana. Oni su zato morali da kopaju bunar. Ovo je jedan od prvih u kraju,  ozidan je kamenom koji je donet čak iz Dubone. Mi smo uspeli da ga obnovimo i možemo se podičiti njime. I danas služi narodu.

Pored Talijana, bilo je još petnaest, šesnaest familija. Sve su one potanko  obrađene u knjizi dr Miodraga Talijana, koja bi trebalo u dogledno vreme da bude objavljena. Iz nje će se videti ko je kome i koliko blizak rod.

– Treba da ostavimo i pisani trag o nama za naše  naslednike i  potomke – založio se dr Talijan.- I ja ću nekome biti čukun deda i ova deca oko nas jednoga dana će biti roditelji. Dobro je onda da imamo istoriju svoje familije i da gajimo nadu da se nećemo zatreti. Ovu manifestaciju i negujemo sa ciljem da nas ima više, da nam se ne pogube koreni. Bela kuga buja u celoj Srbiji i mi joj se moramo suprotstaviti  podsticanjem rađanja. Zato hvala svima koji ste došli ovde, da zajedno osnažimo ideju samoodržanja, jer u Srbiji danas nema važnijeg pitanja od opstanka naroda.

IMG_0251Burnim aplauzom pozdravljena je mala Una Palić iz Beograda, koja je u srodstvu sa Talijanima, a za ovu priliku odrecitovala je lepu pesmu pod naslovom „Azanja“. Zatim je govorio Žarko Talijan, uporni istraživač prošlosti Azanje i okoline.

– Azanja je uoči velikih ratova imala blizu 10.000 stanovnika – podsetio je. – Skoro 800 Azanjaca vojnih obveznika nije dočekalo slobodu 1918.  godine. Samo familija Talijan dala je tridesetak žrtava. Sabor je prilika da se i to kaže. Ja se nadam da će nas iduće godine na ovom mestu biti daleko više.

Ispred Talijanskog đerma, stožera i zaštitnog znaka Talijana, napravljena je kolektivna fotografija, a potom se uz zvuke harmonike Branka Miletića razvilo narodno kolo.

 

D.Janojlić

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.