ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Драгана Мијатовић чува лепу успомену на своју баку по мајци: УСПОМЕНА ИЗ ЛОГОРА  

Dragana MijatovicДрагана Мијатовић, пензионер из Смедеревске Паланке, као породичну реликвију чува лутку, направљену у Бањичком логору 1941. године. У њеном поседу је, како каже, од кад зна за себе. Добила ју је од своје мајке Јаворке, рођене сестре Радомира Лазића, борца Азањске партизанске чете, који је погинуо  у рату 21. јануара 1942. године.

Лутку је из логора донела Драганина баба по мајци. Њу је добила од неке своје сапатнице. Израђена је од тканине у тескоби Бањичког казамата. Жене – заточенице су, поред осталог, правиле лутке прекраћујући тако дане иза решетака.

-Осим ове лутке, коју чувам, имала сам још неке играчке настале у логору – прича Драгана.- Поседовала  сам једну црну мацу и две патке у гнезду. Сећам се да је гнездо  направљено од зелене вунице, а паткице су биле  беле са извеженим очима. Али, то се није сачувало. Лутка је још  “у IMG_0174животу” захваљујући мојој мајци, а могла сам је од ње добити  да се играм само кад сам била болесна. Стајала је обично поред мене на јастуку.

Драгана  Мијатовић је до 1992. године живела и радила у Цељу.

Д. Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *