Dragana Mijatović čuva lepu uspomenu na svoju baku po majci: USPOMENA IZ LOGORA  

Dragana MijatovicDragana Mijatović, penzioner iz Smederevske Palanke, kao porodičnu relikviju čuva lutku, napravljenu u Banjičkom logoru 1941. godine. U njenom posedu je, kako kaže, od kad zna za sebe. Dobila ju je od svoje majke Javorke, rođene sestre Radomira Lazića, borca Azanjske partizanske čete, koji je poginuo  u ratu 21. januara 1942. godine.

Lutku je iz logora donela Draganina baba po majci. Nju je dobila od neke svoje sapatnice. Izrađena je od tkanine u teskobi Banjičkog kazamata. Žene – zatočenice su, pored ostalog, pravile lutke prekraćujući tako dane iza rešetaka.

-Osim ove lutke, koju čuvam, imala sam još neke igračke nastale u logoru – priča Dragana.- Posedovala  sam jednu crnu macu i dve patke u gnezdu. Sećam se da je gnezdo  napravljeno od zelene vunice, a patkice su bile  bele sa izveženim očima. Ali, to se nije sačuvalo. Lutka je još  “u IMG_0174životu” zahvaljujući mojoj majci, a mogla sam je od nje dobiti  da se igram samo kad sam bila bolesna. Stajala je obično pored mene na jastuku.

Dragana  Mijatović je do 1992. godine živela i radila u Celju.

D. Janojlić

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.