Izložba grafika Biljane Miljković u galeriji ULUS u Beogradu: REALNOST RAZIGRANE MAŠTE  

Biljana-Miljkovic-203x300U galeriji Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) u Beogradu svojim ostvarenjima nedavno se predstavila Biljana Miljković. Na izložbi „Tragovi vremena“ pokazan je likovni rukopis koji je, kako zapaža kustos Olivera Vukotić, izdvojio njenu poetiku kao jedinstvenu umetničku pojavu u Beogradskom grafičkom krugu. Dosledna izgrađenom stilu, prateći istovremeno svoj istraživački senzibilitet, ona svakom grafičkom listu prilazi kao novom izazovu na koji treba odgovoriti. Njena apstraktno-asocijativna i geometrijska rešenja impliciraju različite nivoe isčitavanja.

-Zajednički imenitelj svih radova je  studioznost – ocenjuje Olivera Vukotić.- Analitički pristup se ispoljava kroz preklapanje različitih formi,  tehnika i postupaka.  Njen raskošni izraz pleni svojom raznovrsnošću. Izloženi radovi se mogu podeliti u dve celine. Neke kompozicije su rasčlanjene na nekoliko determinisanih celina, gde svaka za sebe ima vizuelno značenjsku autonomnost. Postoje grafike u kojima se akcenat stavlja na  „nekontrolisani“ potez koji se manifestuje slobodno raspoređenim linijama različitih vrednosti.

Biljana Miljković je izlagala u zemlji i inostranstvu.  Samostalno se predstavljala u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu, Nišu, Zemunu, Smederevskoj Palanci… Njene grafike imali su priliku da vide na 305 grupnih izložbi od kojih su 89 imale međunarodnu dimenziju. Izlagala je u Španiji, Češkoj,  Bugarskoj, Belgiji, Južnoj Koreji, Švedskoj, Holandiji, Egiptu…

2.-Putovanje-IV-300x293Dobitnik je i prestižnih nagrada. Pripala joj je, pored ostalih, Velika nagrada Zemunskog salona, Nagrada TV Beograd Ex Libris, Mali pečat Niškog grafičkog kruga, nagrada za grafiku trećeg Bijenala likovnih i primenjenih umetnosti i dr.

Ova umetnica je magistrirala 2000. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi Velizara Krstića. Član je ULUS-a od 1997, a samostalni umetnik od 1994.godine

D. J.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *