ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Изложба графика Биљане Миљковић у галерији УЛУС у Београду: РЕАЛНОСТ РАЗИГРАНЕ МАШТЕ  

Biljana-Miljkovic-203x300У галерији Удружења ликовних уметника Србије (УЛУС) у Београду својим остварењима недавно се представила Биљана Миљковић. На изложби „Трагови времена“ показан је ликовни рукопис који је, како запажа кустос Оливера Вукотић, издвојио њену поетику као јединствену уметничку појаву у Београдском графичком кругу. Доследна изграђеном стилу, пратећи истовремено свој истраживачки сензибилитет, она сваком графичком листу прилази као новом изазову на који треба одговорити. Њена апстрактно-асоцијативна и геометријска решења имплицирају различите нивое исчитавања.

-Заједнички именитељ свих радова је  студиозност – оцењује Оливера Вукотић.- Аналитички приступ се испољава кроз преклапање различитих форми,  техника и поступака.  Њен раскошни израз плени својом разноврсношћу. Изложени радови се могу поделити у две целине. Неке композиције су расчлањене на неколико детерминисаних целина, где свака за себе има визуелно значењску аутономност. Постоје графике у којима се акценат ставља на  „неконтролисани“ потез који се манифестује слободно распоређеним линијама различитих вредности.

Биљана Миљковић је излагала у земљи и иностранству.  Самостално се представљала у Београду, Крагујевцу, Новом Саду, Нишу, Земуну, Смедеревској Паланци… Њене графике имали су прилику да виде на 305 групних изложби од којих су 89 имале међународну димензију. Излагала је у Шпанији, Чешкој,  Бугарској, Белгији, Јужној Кореји, Шведској, Холандији, Египту…

2.-Putovanje-IV-300x293Добитник је и престижних награда. Припала јој је, поред осталих, Велика награда Земунског салона, Награда ТВ Београд Еx Либрис, Мали печат Нишког графичког круга, награда за графику трећег Бијенала ликовних и примењених уметности и др.

Ова уметница је магистрирала 2000. године на Факултету ликовних уметности у Београду у класи Велизара Крстића. Члан је УЛУС-а од 1997, а самостални уметник од 1994.године

Д. Ј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *