Petnaesta “Mala eksperimentalna scena 2014.” u  Starom Selu: PUN POGODAK KOLJADINE „PRAĆKE“  

IMG_0200Dom kulture  “Vlada Marjanović” u Starom Selu, pod pokroviteljstvom Opštine Velika Plana, bio je domaćin i organizator petnaeste “Male eksperimentalne scene 2014”. Njegov Dramski studio “Maska” za ovu priliku izveo je predstavu “Praćka”, koju je kao reditelj potpisao glumac, donedavni upravnik Gradskog pozorišta i hroničar teatra u Smederevskoj Palanci  Toma  Mitrović.

-“Praćka” je prva ruska drama na homoseksualnu temu – predočava Toma Mitrović. – Ona je delo savremenog ruskog dramatičara Nikolaja Koljade, koje je u Srbiji u prevodu Novice Antića  objavio “Ruski almanah”, a užičko Narodno pozorište i Savremeno pozorište u Beogradu prvi su uvrstili u svoj repertoar. Ilja, veteran iz rata u Avganistanu, kao glavni junak ove drame , koji je vezan za invalidska kolica, gaji erotska osećanja prema mladom Antonu. Koljada i ovim tekstom pokazuje svoju zabrinutost za pojedinca, njegovu sudbinu i dušu.

Scena iz predstave Pracka1U drami su  zastupljena samo tri lika. Reditelj je ulogu Ilje poverio Goranu Milanoviću, Antona Marku Bogdanoviću, a Larise Jeleni Stojadinović. Muziku za “Praćku” napisao je kompozitor Srđan Todorović, za svetlo i zvuk brinuo se Slobodona Živković, a posao producenta obavio je Jugoslav Todorović.

Publika je u Starom Selu imala priliku da vidi I predstavu “Bez pogovora” u izvođenju Pozorišta “Milivoje Živanović”, koje deluje u sklopu požarevačkog  Centra za kulturu. Tekst Harolda Pintera režirao je Radiša Jevremović Rače. U program je bila uvršćena i tribina  “Muzika i geopoliotika”, a održano je i veče poezije  dobitnika Nagrade “Đurin šešir” za 2014. godinu Miroslava Jozića iz Smederevske Palanke.

-Idejni tvorac “Male eksperimentalne scene” je nedavno preminuli pozorišnik iz Velike Plane Jova Ilić – podseća  Jugoslav Todorović, upravnik Doma kulture u Starom Selu.- U čast ovom velikom posleniku kulture priredili smo “Veče Jove Ilića”. Publici je prikazan snimak  MAEKS-a iz 2002. godine, a potom je izvedena predstava “Ah, zaboga, stišajte se mister Drink”, koju je naš Dramski studio,  u režiji Dragana Nikolića Jordana, premijerno igrao 2004. godine. Ova predstava živi na sceni već deset godina.

Plakat izlozbe o bolniciOtvaranju MAEKS-a prethodilo je otvaranje izložbe Istorijskog arhiva i Opšte bolnice “Stefan Visoki” posvećene 50. godišnjici razvoja zdravstva u Smederevskoj Palanci. Govorili su Božidar Popović  iz Istorijskog arhiva i dr Periša Jovanović.

D. Janojlić

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.