ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Петнаеста “Мала експериментална сцена 2014.” у  Старом Селу: ПУН ПОГОДАК КОЉАДИНЕ „ПРАЋКЕ“  

IMG_0200Дом културе  “Влада Марјановић” у Старом Селу, под покровитељством Општине Велика Плана, био је домаћин и организатор петнаесте “Мале експерименталне сцене 2014”. Његов Драмски студио “Маска” за ову прилику извео је представу “Праћка”, коју је као редитељ потписао глумац, донедавни управник Градског позоришта и хроничар театра у Смедеревској Паланци  Тома  Митровић.

-“Праћка” је прва руска драма на хомосексуалну тему – предочава Тома Митровић. – Она је дело савременог руског драматичара Николаја Кољаде, које је у Србији у преводу Новице Антића  објавио “Руски алманах”, а ужичко Народно позориште и Савремено позориште у Београду први су уврстили у свој репертоар. Иља, ветеран из рата у Авганистану, као главни јунак ове драме , који је везан за инвалидска колица, гаји еротска осећања према младом Антону. Кољада и овим текстом показује своју забринутост за појединца, његову судбину и душу.

Scena iz predstave Pracka1У драми су  заступљена само три лика. Редитељ је улогу Иље поверио Горану Милановићу, Антона Марку Богдановићу, а Ларисе Јелени Стојадиновић. Музику за “Праћку” написао је композитор Срђан Тодоровић, за светло и звук бринуо се Слободона Живковић, а посао продуцента обавио је Југослав Тодоровић.

Публика је у Старом Селу имала прилику да види И представу “Без поговора” у извођењу Позоришта “Миливоје Живановић”, које делује у склопу пожаревачког  Центра за културу. Текст Харолда Пинтера режирао је Радиша Јевремовић Раче. У програм је била увршћена и трибина  “Музика и геополиотика”, а одржано је и вече поезије  добитника Награде “Ђурин шешир” за 2014. годину Мирослава Јозића из Смедеревске Паланке.

-Идејни творац “Мале експерименталне сцене” је недавно преминули позоришник из Велике Плане Јова Илић – подсећа  Југослав Тодоровић, управник Дома културе у Старом Селу.- У част овом великом посленику културе приредили смо “Вече Јове Илића”. Публици је приказан снимак  МАЕКС-а из 2002. године, а потом је изведена представа “Ах, забога, стишајте се мистер Дринк”, коју је наш Драмски студио,  у режији Драгана Николића Јордана, премијерно играо 2004. године. Ова представа живи на сцени већ десет година.

Plakat izlozbe o bolniciОтварању МАЕКС-а претходило је отварање изложбе Историјског архива и Опште болнице “Стефан Високи” посвећене 50. годишњици развоја здравства у Смедеревској Паланци. Говорили су Божидар Поповић  из Историјског архива и др Периша Јовановић.

Д. Јанојлић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *