ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

У Водицама отворена волијера за фазанску дивљач: ШАНСА ЗА ЛОВНИ ТУРИЗАМ

TOMA RADOJKOVIC I ZELJKO RADOSEVIC OTVARAJU UZGAJALISTE FAZANAДржавни секретар у Министарству пољопривреде и заштите животне средине  Жељко Радошевић, свечаним пресецањем врпце, отворио је у Водицана волијеру за фазане. Поздрављајући госте и остале учеснике свечаности, председник Ловачког удружења “Јасеница – Југ” Томислав Радојковић је истакао да је ово један од првих  објеката те намене на подручју општине Смедеревска Паланка.  Узгајалиште се простире на површини од преко хиљаду квадратних метара, чији капацитет износи 600 до 700 фазана.

-У овом подухвату велику помоћ пружили су  нам  наш ловац и  државни секретар Жељко Радошевић, затим  Благоје Пејић, Перица Грбић и други – додао је Радојковић. – Волијеру смо завршили пре петнаестак дана и  уселили фазане. У овим тешким временима учинили смо нешто јако позивно што ће свакако оплеменити   ловачку понуду како за наше чланове, тако и за оне са стране. Сигуран сам да ће ово подстаћи и туристичку понуду наше средине. Волијера се налази у лепом природном и,  могло би се рећи, историјском окружењу. Подигнута је  између Видоваче и  извора  водичке киселе године а у непосредној близини локације на којој се, према предању, налазио манастир. Сматрам да је ово добар почетак и трудићемо се да у наредним годинама проширимо и унапредимо узгој фазана.

IMG_0178У изградњи овог ловно-техничког објекта, преко буџетског Фонда за развој ловства са 500.000 динара учествовало је и поменуто министарство, односно његова Управа за шуме у чијој надлежности је и ловство.

-Управа Ловачког удружења „Јасеница – Југ“ и њено чланство су највише сами себи  помогли кандидујући један заиста квалитетан програм – подвукао је Радошевић.- Мислим  да ће овај објекат бити у пуној функцији с обзиром на његов капацитет. Са стручне стране могу рећи да је волијера урађена на квалитетан начин на шта сви скупа који смо у томе учествовали можемо бити поносни. Желим, такође, да напоменем да ће Министарство пољопривреде и заштите животне средине, преко буџетског фонда за развој ловства, настојати да подржава  ловачка удружења широм Србије. Са овог места хоћу да поручим да ћемо се, у маниру добрих домаћина, трудити да сваки динар из тог фонда  буде употребљен на прави начин, а ово што овде видимо, управо је показатељ да је новац наменски и корисно уложен. У  периоду пред нама наставићемо са интензивном контролом трошења буџетских средстава, јер желимо да сваки динар има развојну компоненту.

UZGAJALISTEFAZANAПредседник Ловачког Савеза Централне Србије Томица Радосављевић казао је да му присуство једном оваквом догађају, као што је отварање прихватилишта за фазанску дивљач у Водицама, истински представља задовољство.

-Ресорно министарство заиста препознаје добре пројекте и подржава  креативне стваралачке  снаге – нагласио је Радосављевић .- Ово је леп пример тога. Локални ловци ће свакако имати прилику за богатији лов, а ово што је у Водицама урађено отвара лепу развојну шансу за ловни туризам. Ловцима са стране се има шта понудити, а ја се надам да ће Смедеревску Паланку препознати као атрактивну ловну дестинацију.

Д. Јанојлић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *