U Vodicama otvorena volijera za fazansku divljač: ŠANSA ZA LOVNI TURIZAM

TOMA RADOJKOVIC I ZELJKO RADOSEVIC OTVARAJU UZGAJALISTE FAZANADržavni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine  Željko Radošević, svečanim presecanjem vrpce, otvorio je u Vodicana volijeru za fazane. Pozdravljajući goste i ostale učesnike svečanosti, predsednik Lovačkog udruženja “Jasenica – Jug” Tomislav Radojković je istakao da je ovo jedan od prvih  objekata te namene na području opštine Smederevska Palanka.  Uzgajalište se prostire na površini od preko hiljadu kvadratnih metara, čiji kapacitet iznosi 600 do 700 fazana.

-U ovom poduhvatu veliku pomoć pružili su  nam  naš lovac i  državni sekretar Željko Radošević, zatim  Blagoje Pejić, Perica Grbić i drugi – dodao je Radojković. – Volijeru smo završili pre petnaestak dana i  uselili fazane. U ovim teškim vremenima učinili smo nešto jako pozivno što će svakako oplemeniti   lovačku ponudu kako za naše članove, tako i za one sa strane. Siguran sam da će ovo podstaći i turističku ponudu naše sredine. Volijera se nalazi u lepom prirodnom i,  moglo bi se reći, istorijskom okruženju. Podignuta je  između Vidovače i  izvora  vodičke kisele godine a u neposrednoj blizini lokacije na kojoj se, prema predanju, nalazio manastir. Smatram da je ovo dobar početak i trudićemo se da u narednim godinama proširimo i unapredimo uzgoj fazana.

IMG_0178U izgradnji ovog lovno-tehničkog objekta, preko budžetskog Fonda za razvoj lovstva sa 500.000 dinara učestvovalo je i pomenuto ministarstvo, odnosno njegova Uprava za šume u čijoj nadležnosti je i lovstvo.

-Uprava Lovačkog udruženja „Jasenica – Jug“ i njeno članstvo su najviše sami sebi  pomogli kandidujući jedan zaista kvalitetan program – podvukao je Radošević.- Mislim  da će ovaj objekat biti u punoj funkciji s obzirom na njegov kapacitet. Sa stručne strane mogu reći da je volijera urađena na kvalitetan način na šta svi skupa koji smo u tome učestvovali možemo biti ponosni. Želim, takođe, da napomenem da će Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, preko budžetskog fonda za razvoj lovstva, nastojati da podržava  lovačka udruženja širom Srbije. Sa ovog mesta hoću da poručim da ćemo se, u maniru dobrih domaćina, truditi da svaki dinar iz tog fonda  bude upotrebljen na pravi način, a ovo što ovde vidimo, upravo je pokazatelj da je novac namenski i korisno uložen. U  periodu pred nama nastavićemo sa intenzivnom kontrolom trošenja budžetskih sredstava, jer želimo da svaki dinar ima razvojnu komponentu.

UZGAJALISTEFAZANAPredsednik Lovačkog Saveza Centralne Srbije Tomica Radosavljević kazao je da mu prisustvo jednom ovakvom događaju, kao što je otvaranje prihvatilišta za fazansku divljač u Vodicama, istinski predstavlja zadovoljstvo.

-Resorno ministarstvo zaista prepoznaje dobre projekte i podržava  kreativne stvaralačke  snage – naglasio je Radosavljević .- Ovo je lep primer toga. Lokalni lovci će svakako imati priliku za bogatiji lov, a ovo što je u Vodicama urađeno otvara lepu razvojnu šansu za lovni turizam. Lovcima sa strane se ima šta ponuditi, a ja se nadam da će Smederevsku Palanku prepoznati kao atraktivnu lovnu destinaciju.

D. Janojlić

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *