Dizajner Miša Mladenović osvojio prvu nagradu na konkursu Corel-a u Kanadi

Misa PortretPRESTIŽNA NAGRADA ZA „PAŠU“

 

Naš sugrađanin, Miša Mladenović, na nedavnom međunarodnom konkursu poznate firme Corel iz Kanade, Corel Draw International Design Contest 2013, osvojio je prvu nagradu u kategoriji advertajzinga i specijalnih grafika, potvrdivši tako reputaciju koju kao dizajner već godinama uživa u našoj zemlji i inostranstvu. Miša je osnivač i dizajner studija Xcentric Design, osnovanog pre skoro 14 godina u Smederevskoj Palanci.

Palanačke: Kako je došlo do toga da se opredeliš za grafički dizajn? U vreme kada je osnovana Tvoja firma, to nije bio naročito popularan posao.

Mladenović: Grafičkim dizajnom se bavim još od dvehiljadite godine. Pre toga oprobao sam se kao slikar. Kada sam prešao na grafički dizajn, nije bilo mnogo tehničkih mogućnosti za razvoj ove delatnosti. Razvoj tehnologije učinio je da se može realizovati gotovo sve što se zamisli. Firma čiji sam osnivač pretežno se bavi dizajnom ambalaže prehrambenih proizvoda.

Palanačke: Koje značajne poslove si realizovao na međunarodnom tržištu?

Mladenović: Međunarodnu reputaciju stekao sam pre svega zahvaljujući angažovanju od strane najveće mlekare Kuvajta, preduzeća Cuwait Dairy Company, za koju sam dizajnirao ambalaže mlečnih proizvoda. Za Kuvajćane sam radio i reklamne kampanje za sokove, i druga bezalkoholna pića. Vremenom sam se specijalizovao za izradu karaktera, odnosno maskota i zaštitnih likova koji, na ambalaži, reklamiraju proizvod, i sada važim za jednog od boljih autora karaktera u okolini.

Palanačke: Kako dolaziš do takvih poslova?

Mladenović: Do poslova dolazim zahvaljujući svom sajtu. Na sajtu postoji kontaktna strana, a prisutan sam i na forumima. Poznat sam po svom stilu, i lako se sa mnom stupa u vezu. Na ovaj način nedavno sam pozvan da održim seriju predavanja o grafičkom dizajnu na banjalučkom univerzitetu u Republici Srpskoj. Osim za Kuvajt, radio sam manje poslove za preduzeća u Rusiji, Norveškoj i Švedskoj.

Palanačke: A u Srbiji?

Mladenović: Iskreno, ni sam ne znam šta sam sve dizajnirao u Srbiji. Nedavno sam radio dizajn ambalaže za novi čips. Ima, naravno, poslova koji su mi posebno dragi, i koje nikada neću da zaboravim. Na primer, pobedio sam na konkursu za dizajn grba Smederevske Palanke, i drago mi je da je grafičko rešenje grba koje naša opština koristi poteklo iz moje dizajnerske radionice. Uradio sam mnogo bilborda i flajera, za razne političke partije. Pored ostalog, moja grafička rešenja su glava i logotip lokalnih listova „Nova Jasenica“ i „Nedeljnik“.

Palanačke: Vratimo se nagradi koji su dobio u Kanadi. O kakvom međunarodnom konkursu je reč?

Mladenović: Ovaj konkurs svake druge godine organizuje firma Corel, vlasnik kompjuterskog programa Corel-Draw, koji ja godinama koristim. Konkurs obuhvata više kategorija, a na kraju se dodeljuje gran-pri, za najbolji rad. Ja sam osvojio prvu nagradu u kategoriji advertajzinga i specijalne grafike, i to za namenski posao, koji sam radio za jednu makedonsku firmu, odnosno za ambalažu vrhunskih mesnih prerađevina. To znači da sam u svetskim razmerama proglašen najboljim autorom na području specijalne grafike. Retkost je da neko iz Srbije dobije nagradu na takvom takmičenju, na kome učestvuju dizajneri iz celog sveta. Ostale nagrade, u drugim kategorijama, osvojili su Španci, Indijci, Rusi, Meksikanci. Prvo mesto, osim potvrde međunarodne reputacije, podrazumeva i nagradu u opremi, u vrednosti od sedam i po hiljada dolara. Ta oprema će mi dobro doći u budućem radu.

Palanačke: Kako nastaju tvoji radovi? Koliko na konačno rešenje utiču naručioci?

Mladenović: Veoma je značajna konsultacija sa naručiocem. Uzmimo kao primer moj nagrađeni rad. Na njemu je prikazan jedan karakter, zaštitni lik. Naručilac mi je objasnio kako ovaj karakter treba da izgleda, rukovodeći se ciljnom grupom kojoj je primarno namenjen proizvod. To izgleda, otprilike, kao kada se u kriminologiji pravi foto-robot. Zaštitni lik u ovom slučaju treba da odražava neke osobine tipičnih kozumenata proizvoda, način na koji oni vide sebe, ili uzor ka kome teže. Na osnovu toga, ja sam izradio predlog rešenja, i kada sam dobio saglasnost, pristupio sam obradi celokupnog grafičkog rešenja ambalaže. Uvek je tako, najpre naručilac odobri osnovnu ideju, a potom sledi finalna izrada karaktera i logotipa. Takođe,  potrebno je da dizajn objedini umetničku i upotrebnu vrednost.

Palanačke: Koliko prosečno traje rad na jednom dizajnu ambalaže?

Mladenović: Prosečno, oko dve nedelje. Nagrađeni dizajn radio sam upravo toliko – 15 dana. Kao i u svemu drugom, sve zavisi od ideje, i, kao što sam rekao, nalaženja zajedničkog jezika sa naručiocem posla.

Palanačke: Može li da se živi od ovog posla?

Mladenović: Kako da ne. U Srbiji ma mnogo talentovanih ljudi za ovaj posao. Razume se, grafički dizajn zahteva istinsku posvećenost, praćenje onoga što rade drugi, stalno usavršavanje.

Palanačke: Planovi za budućnost?

Mladenović: Firma u kojoj radim je mali grafički studio. Posle uspeha na međunarodnom tržištu planiram proširenje, koje podrezumeva i upošljavanje nekoliko mladih ljudi. U planu je, dakle, proširivanje obima posla, proširivanje ponude, a to podrazumeva i uzvesnu dozu hrabrosti, koja je neophodna za svaki nastup na tržištu.

V.Đ.

oo

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.