ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије: БРОЈИМО НАШЕ ПТИЦЕ ВОДЕНИХ СТАНИШТА

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије позива све институције, удружења и грађане да се прикључе Међународном зимском бројању птица водених станишта (International waterbird census-IWC). Овај попис сматра се једним од најстаријих програма праћења стања животне средине и природе у целом свету.

Бројање птица водених станишта ове године од средине до краја јануара спровешће се јубиларни 50. пут на целој северној полулопти, у периоду када се птице најмање крећу. Познавање бројности и распрострањења дивљих птица од суштинске је важности за њихову заштиту и управљање популацијама.

Пописом у Србији руководи Друштво за заштиту и проучавање птица Србије, а на терену га спроводи око 250 обучених добровољних пописивача птица. Овог јануара обилазиће се цели токови наших највећих река, бројни рибњаци, природна и вештачка језера и остала водена станишта. Пописивачи ће патке, гуске, лабудове, гњурце, ронце, чапље, галебове и друге птице бројати са бродова, из аутомобила или пешака. Посебна пажња биће усмерена на пронађене угинуле птице због могућности појаве опасног птичјег грипа.

Велике хладноће и оковане воде које су погодиле Србију почетком године сматрају се елементарним непогодама и из тог разлога Друштво за заштиту и проучавање птица Србије захтевало је од надлежног Министарства пољопривреде и заштите животне средине да хитно обустави лов на све дивље животиње. Залеђене воде принудиле су птице водених станишта да се концентришу углавном на рекама где су изузетно угрожене недостатком хране, узнемиравањем и убијањем.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *