Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije: BROJIMO NAŠE PTICE VODENIH STANIŠTA

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poziva sve institucije, udruženja i građane da se priključe Međunarodnom zimskom brojanju ptica vodenih staništa (International waterbird census-IWC). Ovaj popis smatra se jednim od najstarijih programa praćenja stanja životne sredine i prirode u celom svetu.

Brojanje ptica vodenih staništa ove godine od sredine do kraja januara sprovešće se jubilarni 50. put na celoj severnoj polulopti, u periodu kada se ptice najmanje kreću. Poznavanje brojnosti i rasprostranjenja divljih ptica od suštinske je važnosti za njihovu zaštitu i upravljanje populacijama.

Popisom u Srbiji rukovodi Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, a na terenu ga sprovodi oko 250 obučenih dobrovoljnih popisivača ptica. Ovog januara obilaziće se celi tokovi naših najvećih reka, brojni ribnjaci, prirodna i veštačka jezera i ostala vodena staništa. Popisivači će patke, guske, labudove, gnjurce, ronce, čaplje, galebove i druge ptice brojati sa brodova, iz automobila ili pešaka. Posebna pažnja biće usmerena na pronađene uginule ptice zbog mogućnosti pojave opasnog ptičjeg gripa.

Velike hladnoće i okovane vode koje su pogodile Srbiju početkom godine smatraju se elementarnim nepogodama i iz tog razloga Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije zahtevalo je od nadležnog Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine da hitno obustavi lov na sve divlje životinje. Zaleđene vode prinudile su ptice vodenih staništa da se koncentrišu uglavnom na rekama gde su izuzetno ugrožene nedostatkom hrane, uznemiravanjem i ubijanjem.

 

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *