ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ДруштвоИнтервју

Горан Дугић, председник Општинског одбора ЛДП-а у Смедеревској Паланци: ПРИОРИТЕТ СУ ПРОБЛЕМИ НАШИХ ГРАЂАНА  

scan0005– Две хиљаде дванаесте нису били идеални односи између ЛДП-а и ДС-а, на републичком нивоу. Отишао сам код председника странке и практично га само обавестио да ми у Паланци улазимо у коалицију са ДС-ом. Питао ме је „да ли гарантујеш добар резултат за нашу републичку листу у Паланци?“ и  ја сам потврдно одговорио. Нисам погрешио – каже Горан Дугић

 

Горан Дугић, председник Општинског одбора Либерално-демократске партије у Смедеревској Паланци, већ годинама је у политичком животу. Дуго је био члан Демократске странке, са којом и сада одржава присне политичке контакте.

Паланачке: Какав је профил Либерално демократске партије у Паланци?

Дугић: Исти као што је био и у претходном периоду. Деловање и циљеви наше партије су добро познати. Наша политика је проевропска. Ми пратимо став наше Централе, али у много чему смо аутономни у доношењу одлука. Рецимо, имамо слободу да самостално склапамо коалиције на локалном нивоу. Тако смо ми део коалиције која руководи локалном самоуправом. На другој страни, ми пратимо активности наше Централе, и укључујемо се у акције које врх ЛДП-а организује.

Паланачке: После турбулентног периода на почетку, чини се да је Општински одбор ЛДП-а у Паланци последњих година ушао у мирније воде.

Дугић: Да, после оштрог старта, ушли смо у мирнији период. Има и сада мало турбуленција, и пријатних и непријатних, али и даље следимо исте идеје, као и када смо основани. У суштини, ми следимо идеје др Зорана Ђинђића, према коме сви чланови ЛДП-а имају неизмерно поштовање. Морам да нагласим да смо ми други одбор ЛДП-а који је основан у Србији. Пре тога били смо Либерално-демократска фракција.

scan0001Паланачке: На локалном нову, ви сарађујете пре свега са Демократском странком. Колико ова сарадња омогућује испуњење ваших политичких аспирација?

Дугић: Морамо да најпре разграничимо локални ниво од високе политике. Ми смо задовољни коалиционим односом са Демократском странком, како у политичком смислу, тако и на плану међуљудских односа, који су међу нама изванредни. Имамо, дакле, одличну сарадњу са Демократама, али и са осталим коалиционим партнерима. Једно време били смо ван локалног парламента, а од 2012. смо у коалицији која руководи општином.

Паланачке: Очекују  нас избори на свим нивоима. Да ли ћете ићи у предизборну коалицију са Демократском странком?

Дугић: Ја ту немам дилему. Већ смо покренули разговоре о томе. Видите и сами да се такви разговори воде и на републичком нивоу. На локалу, и овога пута ће стожер бити Демократска странка. Две хиљаде дванаесте нису били идеални односи између ЛДП-а и ДС-а, на републичком нивоу. Отишао сам код председника странке и практичко га само обавестио да ми у Паланци улазимо у коалицију са ДС-ом. Питао ме је – „да ли гарантујеш добар резултат за нашу републичку листу у Паланци?“ и ја сам потврдно одговорио. Нисам погрешио. Тако ће бити и овога пута.

Паланачке: Шта су основни проблеми који су пратили рад локалне владајуће коалиције?

scan0004Дугић: Првенствено глобална економска ситуација. Пратио нас је велики недостатак новца. Ту је затим и тешка социјална ситуација у којој се грађани налазе. Ми смо као локална самоуправа на све начине настојали да грађанима изађемо у сусрет. Ометали су нас и наши политички опоненти, односно, конкретно, Општински одбор Српске напредне странке. Да се одмах разумемо – нико не спори да они, као опозиција на локалном нову, критикују власт, али постоје неке елементарне ствари за живот грађана, а они су баш у овим областима систематски опструирали наше напоре да те проблеме решимо. Првенствено мислим на уличну расвету. Ту су нам умногоме отежали решавање проблема. Имам информације да су покушали да осујете реализацију пројекта комасације, који се, на срећу, и поред свих опструкција, успешно реализује. Било је и проблема који, због ситуације у земљи, оптерећују и друге локалне самоуправе. Моје је мишљење да смо, без обзира на све наведене недаће, а имајући у виду околности, успешно водили ову општину.

Паланачке: Шта треба урадити у будућности?

Дугић: Мислим да су социјални и економски проблеми грађана оно са чим се и у наредном периоду, ако будемо на власти, морамо суочити. Ми овде не треба да се бавимо високом политиком, већ да тражимо начине да олакшамо живот наших грађана. Наравно, треба радити и на путној инфраструктури, и на прављењу неке нове индустријске зоне, али о том, потом.

 

В. Ђ.

 

УСПЕШАН УЗГАЈИВАЧ ШАРПЛАНИНАЦА

Горан Дугић рођен је у Смедеревској Паланци, 1975. године. Више од 25 година професионално се бавио музиком, а познат је и као успешан узгајивач паса расе шарпланинац.

Један је од оснивача ЛДП-а, а пре тога дуго је био члан ДС-а.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *