Goran Dugić, predsednik Opštinskog odbora LDP-a u Smederevskoj Palanci: PRIORITET SU PROBLEMI NAŠIH GRAĐANA  

scan0005– Dve hiljade dvanaeste nisu bili idealni odnosi između LDP-a i DS-a, na republičkom nivou. Otišao sam kod predsednika stranke i praktično ga samo obavestio da mi u Palanci ulazimo u koaliciju sa DS-om. Pitao me je „da li garantuješ dobar rezultat za našu republičku listu u Palanci?“ i  ja sam potvrdno odgovorio. Nisam pogrešio – kaže Goran Dugić

 

Goran Dugić, predsednik Opštinskog odbora Liberalno-demokratske partije u Smederevskoj Palanci, već godinama je u političkom životu. Dugo je bio član Demokratske stranke, sa kojom i sada održava prisne političke kontakte.

Palanačke: Kakav je profil Liberalno demokratske partije u Palanci?

Dugić: Isti kao što je bio i u prethodnom periodu. Delovanje i ciljevi naše partije su dobro poznati. Naša politika je proevropska. Mi pratimo stav naše Centrale, ali u mnogo čemu smo autonomni u donošenju odluka. Recimo, imamo slobodu da samostalno sklapamo koalicije na lokalnom nivou. Tako smo mi deo koalicije koja rukovodi lokalnom samoupravom. Na drugoj strani, mi pratimo aktivnosti naše Centrale, i uključujemo se u akcije koje vrh LDP-a organizuje.

Palanačke: Posle turbulentnog perioda na početku, čini se da je Opštinski odbor LDP-a u Palanci poslednjih godina ušao u mirnije vode.

Dugić: Da, posle oštrog starta, ušli smo u mirniji period. Ima i sada malo turbulencija, i prijatnih i neprijatnih, ali i dalje sledimo iste ideje, kao i kada smo osnovani. U suštini, mi sledimo ideje dr Zorana Đinđića, prema kome svi članovi LDP-a imaju neizmerno poštovanje. Moram da naglasim da smo mi drugi odbor LDP-a koji je osnovan u Srbiji. Pre toga bili smo Liberalno-demokratska frakcija.

scan0001Palanačke: Na lokalnom novu, vi sarađujete pre svega sa Demokratskom strankom. Koliko ova saradnja omogućuje ispunjenje vaših političkih aspiracija?

Dugić: Moramo da najpre razgraničimo lokalni nivo od visoke politike. Mi smo zadovoljni koalicionim odnosom sa Demokratskom strankom, kako u političkom smislu, tako i na planu međuljudskih odnosa, koji su među nama izvanredni. Imamo, dakle, odličnu saradnju sa Demokratama, ali i sa ostalim koalicionim partnerima. Jedno vreme bili smo van lokalnog parlamenta, a od 2012. smo u koaliciji koja rukovodi opštinom.

Palanačke: Očekuju  nas izbori na svim nivoima. Da li ćete ići u predizbornu koaliciju sa Demokratskom strankom?

Dugić: Ja tu nemam dilemu. Već smo pokrenuli razgovore o tome. Vidite i sami da se takvi razgovori vode i na republičkom nivou. Na lokalu, i ovoga puta će stožer biti Demokratska stranka. Dve hiljade dvanaeste nisu bili idealni odnosi između LDP-a i DS-a, na republičkom nivou. Otišao sam kod predsednika stranke i praktičko ga samo obavestio da mi u Palanci ulazimo u koaliciju sa DS-om. Pitao me je – „da li garantuješ dobar rezultat za našu republičku listu u Palanci?“ i ja sam potvrdno odgovorio. Nisam pogrešio. Tako će biti i ovoga puta.

Palanačke: Šta su osnovni problemi koji su pratili rad lokalne vladajuće koalicije?

scan0004Dugić: Prvenstveno globalna ekonomska situacija. Pratio nas je veliki nedostatak novca. Tu je zatim i teška socijalna situacija u kojoj se građani nalaze. Mi smo kao lokalna samouprava na sve načine nastojali da građanima izađemo u susret. Ometali su nas i naši politički oponenti, odnosno, konkretno, Opštinski odbor Srpske napredne stranke. Da se odmah razumemo – niko ne spori da oni, kao opozicija na lokalnom novu, kritikuju vlast, ali postoje neke elementarne stvari za život građana, a oni su baš u ovim oblastima sistematski opstruirali naše napore da te probleme rešimo. Prvenstveno mislim na uličnu rasvetu. Tu su nam umnogome otežali rešavanje problema. Imam informacije da su pokušali da osujete realizaciju projekta komasacije, koji se, na sreću, i pored svih opstrukcija, uspešno realizuje. Bilo je i problema koji, zbog situacije u zemlji, opterećuju i druge lokalne samouprave. Moje je mišljenje da smo, bez obzira na sve navedene nedaće, a imajući u vidu okolnosti, uspešno vodili ovu opštinu.

Palanačke: Šta treba uraditi u budućnosti?

Dugić: Mislim da su socijalni i ekonomski problemi građana ono sa čim se i u narednom periodu, ako budemo na vlasti, moramo suočiti. Mi ovde ne treba da se bavimo visokom politikom, već da tražimo načine da olakšamo život naših građana. Naravno, treba raditi i na putnoj infrastrukturi, i na pravljenju neke nove industrijske zone, ali o tom, potom.

 

V. Đ.

 

USPEŠAN UZGAJIVAČ ŠARPLANINACA

Goran Dugić rođen je u Smederevskoj Palanci, 1975. godine. Više od 25 godina profesionalno se bavio muzikom, a poznat je i kao uspešan uzgajivač pasa rase šarplaninac.

Jedan je od osnivača LDP-a, a pre toga dugo je bio član DS-a.

 

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *