Inicijativa akademskog slikara Bojana Marinkovića: PODIĆI SPOMENIK NOVAKU ĐOKOVIĆU U PALANCI

2015-09-07-2115-Umetnik ga je zamislio kao monument u poznatom pokretu proklizavanja

 

Proslavljeni srpski teniser svetskog glasa Novak Đoković, ako se prihvati inicijativa akademskog slikara i vlasnika Kreativno-obrazovnog centra „Krug“ Bojana Marinkovića, prvi spomenik za života u otadžbini dobio bi u Smederevskoj Palanci. Zamišljen je kao  reciklažna skulptura od metala, gde bi se kao materijal upotrebili delovi automobila, traktora i raznih mašina.

Srpski heroj tako nešto zaslužuje, jer je po rezultatima koje postiže, odavno postao  izraziti identitet nacije. Njemu su, nije na odmet podsetiti, Kinezi već podigli spomenik u terakoti i to u prirodnoj veličini. Zamislili su ga kao drevnog ratnika, a Marinković će se, ako do realizacije sjajne ideje dođe, potruditi da izbegne klasičnu figuru, jer takva već postoji u Muzeju voštanih figura u Jagodini.

2015-09-07-2122-Tako bismo se ovom vrhunskom sportisti odužili na zaista kreativan način, jer on je, sudeći po svojoj igri i rezultatima koje postiže „pola čovek, pola mašina“ – naglašava Marinković. – Spomenik našem Noletu, ako bude prilike i mogućnosti, radio bih kao monument, jer u našem gradu ima prikladnih prostora gde bi se mogao postaviti. Moja ideja, takođe, je da se Novak pozove na svečano otkrivanje spomenika i da mu se tom prilikom pokaže šta sve u gradu imamo.

Marinković smatra da bi se tada mogao napraviti „veliki posao“ s obzirom da je u gradu pre mnogo godina započeta sportska hala u koju bi Novak Đoković mogao uložiti novac da se završi. U njoj bi se, u perspektivi, imajući u vidu dimenzije samog započetog objekta, mogli održavati veliki sportski događaji, pa i neka svetska prvenstva.

2015-09-07-2118-Naš grad bi tako dobio značajnu turističku atrakciju i priliku da se afirmiše u svetu – podvlači Marinković.- Smederevska Palanka bi na taj način postala i svetski poznat grad, s obzirom da je naš teniser stalno prisutan u domaćoj i svetskoj javnosti.  Podizanje i otkrivanje spomenika samo po sebi bi bio internacionalni događaj.

Marinković je već uradio skicu spomenika sa, već  na prvi pogled, uočljivim Noletovim pokretom  proklizavanja . Oni koji su već imali priliku da vide skicu prepoznaju slavnog tenisera i  kažu: „To je Novak!“ Spomenik bi, ako se za ovu inicijativu bude imalo sluha, bio na otvorenom i tako javnosti dostupan 24 sata.

Mladi stvaralac se nada da će njegov naum naići na podršku, pa reagovanja javnosti očekuje na adresi: kcenatarsp@gmail.com.

D. Janojlić

You may also like...

4 Responses

 1. Aleksandar kaže:

  BOKI a sta ce mo sa onim predlogom od pre 5 godina za spomenik Vlade Divcu u Azanji

 2. Nevena kaže:

  Naravno da sam poslala mail protivljenja i navela brojne razloge zasto to nije realno, ja ne mogu da verujem sta sve dokoni ljudi nece izmisliti!

 3. Nevena kaže:

  Naravno, vraca mi se poruka koju sam poslala na gore naveden mail, neuspesno slanje, hm, pitam se da li je slucajnost ili…
  U svakom slucaju, nadam se da ovo neko cita, pa cu zato ovde ostaviti poruku dok nam ne ostavite neku validnu e-mail adresu:

  Postovani,

  procitala sam upravo clanak vezano za podizanje spomenika i prosto ne mogu da verujem da je neko razuman to prihvatio, od vas sam zaista ocekivala vise.
  Razlozi zasto je to potpuno promasena ideja i investicija su brojni… Prvo, taj Novak nije poreklom iz ovih krajeva, niti je dao neku sustinski bitnu donaciju za napredak i razvoj bilo cega u ovoj opstini, zivot u odbrani otadzbine nije ostavio…
  Drugo, bista Novaku nece nista unaprediti turizam u ovoj varosi i ko je to izjavio definitivno misli da smo mi ovde svi idioti i da ne putujemo nigde van Palanke. Zna se da je aktuelan i vrlo trazen banjski turizam, sredite taj Kiseljak bolje ili dovedite u red ono Kudrecko jezero, trava se na obe lokacije kosi svega dva puta godisnje, nemam gde da setam, ali ne, bitno da su se umetnici, na celu sa Marinkovicem, uzeleli igre i posla pa bi da prave spomenik Novaku, a nama svi racuni u blokadi!
  Pocecu da verujem da ste se i vi, kulturni moji sugradjani, obreli u opstinskim malverzacijama obrtanja novca, ili jednostavno samo razmisljate toliko ograniceno da van svoje struke ne vidite nista, na zalost…

  Sa srecom u tim poduhvatima, dabogda jednog dana svi mi imali posla, pa i vi da pravite biste!

  Srdacan pozdrav!

 4. Saša kaže:

  Bojan će napraviti spomenik a Novak će se oduševiti toliko da uloži par miliona evra i završi nam sportsku halu. Ovo ide za najgluplju ideju godine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *