ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ДруштвоКултура

Иницијатива академског сликара Бојана Маринковића: ПОДИЋИ СПОМЕНИК НОВАКУ ЂОКОВИЋУ У ПАЛАНЦИ

2015-09-07-2115-Уметник га је замислио као монумент у познатом покрету проклизавања

 

Прослављени српски тенисер светског гласа Новак Ђоковић, ако се прихвати иницијатива академског сликара и власника Креативно-образовног центра „Круг“ Бојана Маринковића, први споменик за живота у отаџбини добио би у Смедеревској Паланци. Замишљен је као  рециклажна скулптура од метала, где би се као материјал употребили делови аутомобила, трактора и разних машина.

Српски херој тако нешто заслужује, јер је по резултатима које постиже, одавно постао  изразити идентитет нације. Њему су, није на одмет подсетити, Кинези већ подигли споменик у теракоти и то у природној величини. Замислили су га као древног ратника, а Маринковић ће се, ако до реализације сјајне идеје дође, потрудити да избегне класичну фигуру, јер таква већ постоји у Музеју воштаних фигура у Јагодини.

2015-09-07-2122-Тако бисмо се овом врхунском спортисти одужили на заиста креативан начин, јер он је, судећи по својој игри и резултатима које постиже „пола човек, пола машина“ – наглашава Маринковић. – Споменик нашем Нолету, ако буде прилике и могућности, радио бих као монумент, јер у нашем граду има прикладних простора где би се могао поставити. Моја идеја, такође, је да се Новак позове на свечано откривање споменика и да му се том приликом покаже шта све у граду имамо.

Маринковић сматра да би се тада могао направити „велики посао“ с обзиром да је у граду пре много година започета спортска хала у коју би Новак Ђоковић могао уложити новац да се заврши. У њој би се, у перспективи, имајући у виду димензије самог започетог објекта, могли одржавати велики спортски догађаји, па и нека светска првенства.

2015-09-07-2118-Наш град би тако добио значајну туристичку атракцију и прилику да се афирмише у свету – подвлачи Маринковић.- Смедеревска Паланка би на тај начин постала и светски познат град, с обзиром да је наш тенисер стално присутан у домаћој и светској јавности.  Подизање и откривање споменика само по себи би био интернационални догађај.

Маринковић је већ урадио скицу споменика са, већ  на први поглед, уочљивим Нолетовим покретом  проклизавања . Они који су већ имали прилику да виде скицу препознају славног тенисера и  кажу: „То је Новак!“ Споменик би, ако се за ову иницијативу буде имало слуха, био на отвореном и тако јавности доступан 24 сата.

Млади стваралац се нада да ће његов наум наићи на подршку, па реаговања јавности очекује на адреси: kcenatarsp@gmail.com.

Д. Јанојлић

4 thoughts on “Иницијатива академског сликара Бојана Маринковића: ПОДИЋИ СПОМЕНИК НОВАКУ ЂОКОВИЋУ У ПАЛАНЦИ

 • Aleksandar

  BOKI a sta ce mo sa onim predlogom od pre 5 godina za spomenik Vlade Divcu u Azanji

  Reply
 • Nevena

  Naravno da sam poslala mail protivljenja i navela brojne razloge zasto to nije realno, ja ne mogu da verujem sta sve dokoni ljudi nece izmisliti!

  Reply
 • Nevena

  Naravno, vraca mi se poruka koju sam poslala na gore naveden mail, neuspesno slanje, hm, pitam se da li je slucajnost ili…
  U svakom slucaju, nadam se da ovo neko cita, pa cu zato ovde ostaviti poruku dok nam ne ostavite neku validnu e-mail adresu:

  Postovani,

  procitala sam upravo clanak vezano za podizanje spomenika i prosto ne mogu da verujem da je neko razuman to prihvatio, od vas sam zaista ocekivala vise.
  Razlozi zasto je to potpuno promasena ideja i investicija su brojni… Prvo, taj Novak nije poreklom iz ovih krajeva, niti je dao neku sustinski bitnu donaciju za napredak i razvoj bilo cega u ovoj opstini, zivot u odbrani otadzbine nije ostavio…
  Drugo, bista Novaku nece nista unaprediti turizam u ovoj varosi i ko je to izjavio definitivno misli da smo mi ovde svi idioti i da ne putujemo nigde van Palanke. Zna se da je aktuelan i vrlo trazen banjski turizam, sredite taj Kiseljak bolje ili dovedite u red ono Kudrecko jezero, trava se na obe lokacije kosi svega dva puta godisnje, nemam gde da setam, ali ne, bitno da su se umetnici, na celu sa Marinkovicem, uzeleli igre i posla pa bi da prave spomenik Novaku, a nama svi racuni u blokadi!
  Pocecu da verujem da ste se i vi, kulturni moji sugradjani, obreli u opstinskim malverzacijama obrtanja novca, ili jednostavno samo razmisljate toliko ograniceno da van svoje struke ne vidite nista, na zalost…

  Sa srecom u tim poduhvatima, dabogda jednog dana svi mi imali posla, pa i vi da pravite biste!

  Srdacan pozdrav!

  Reply
 • Саша

  Бојан ће направити споменик а Новак ће се одушевити толико да уложи пар милиона евра и заврши нам спортску халу. Ово иде за најглупљу идеју године

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *