Izložba Sunčice Pasuljević Kandić: EMOCIONALNI PROSTOR REČI I OBJEKTA

IMG_1317-Funkcija izloženih radova je da podstiču na nematerijalne procese kod čitalaca čime oni postaju deo kreativnog procesa

 

U Galeriji moderne umetnosti Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci otvorena je posve neobična izložba Sunčice Pasuljević Kandić pod nazivom „Emocionalni prostor reči i objekta“. Umetnicu je predstavila Slavenka Čišić Urošević, a potom se publici obratila sama  autorka.

Emocionalni prostor reči i objekta predstavlja kvalitativno-umetnički istraživački proces komunikacije  autor-delo-čitalac gde se preispituje dualizam nematerijalno/materijalno: odsustvo/prisustvo, jezik/tekst, čije su suprotstavljene pojave neraskidive i postoje u prostoru uzajamnog odnosa.

Da li je moguće materijalizovati makar tragove Suštine  i kako?

Pored ovog pitanja problematika koju rad „Emocionalni prostor reči i objekta“ teži da istraži je praćenje procesa materijalizacije nematerijalnog kroz jezik i tekst IMG_1311koji su, baš kao i nematerijalno/materijalno,  iako suprotstavljeni jedno drugome, nerazdvojni. Nematerijalno se u radu odnosi na Ničeovu Suštinu (taj unutrašnji jezik sazdan od misli i emocija), neodvojivu od tela kao i od njegove materije.

Kao umetnički jezik Suština Bića se grana. Autor je odsutan, ali kroz pisanje, tekst u knjigama biva u tragovima prisutan. Objekti, slike, tekst, kao jezik umetnosti, su tragovi Bića. Smeštajući tragove na mapu gde je svaka knjiga i objekat nova ulazna tačka negira se teritorijalnost i stvara decentralizacija.

Funkcija radova je da podstiču na nematerijalne procese kod čitalaca čime oni postaju deo kreativnog procesa.

D. J.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.