ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Изложба Сунчице Пасуљевић Кандић: ЕМОЦИОНАЛНИ ПРОСТОР РЕЧИ И ОБЈЕКТА

IMG_1317-Функција изложених радова је да подстичу на нематеријалне процесе код читалаца чиме они постају део креативног процеса

 

У Галерији модерне уметности Народног музеја у Смедеревској Паланци отворена је посве необична изложба Сунчице Пасуљевић Кандић под називом „Емоционални простор речи и објекта“. Уметницу је представила Славенка Чишић Урошевић, а потом се публици обратила сама  ауторка.

Емоционални простор речи и објекта представља квалитативно-уметнички истраживачки процес комуникације  аутор-дело-читалац где се преиспитује дуализам нематеријално/материјално: одсуство/присуство, језик/текст, чије су супротстављене појаве нераскидиве и постоје у простору узајамног односа.

Да ли је могуће материјализовати макар трагове Суштине  и како?

Поред овог питања проблематика коју рад „Емоционални простор речи и објекта“ тежи да истражи је праћење процеса материјализације нематеријалног кроз језик и текст IMG_1311који су, баш као и нематеријално/материјално,  иако супротстављени једно другоме, нераздвојни. Нематеријално се у раду односи на Ничеову Суштину (тај унутрашњи језик саздан од мисли и емоција), неодвојиву од тела као и од његове материје.

Као уметнички језик Суштина Бића се грана. Аутор је одсутан, али кроз писање, текст у књигама бива у траговима присутан. Објекти, слике, текст, као језик уметности, су трагови Бића. Смештајући трагове на мапу где је свака књига и објекат нова улазна тачка негира се територијалност и ствара децентрализација.

Функција радова је да подстичу на нематеријалне процесе код читалаца чиме они постају део креативног процеса.

Д. Ј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *