ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Истраживачи Института Гоша успешни и у предходној години

Institut Gosa u KragujevcuЗа истраживаче Института Гоша, 7 доктора наука, 11 доктораната и већи број стручних сарадника, колико их је тренутно у овој фирми, 2013. година била је веома успешна. Наиме, истраживачи Института Гоша су у прошлој години били ангажовани на 13 појеката, а у 2014. биће ангажовани на укупно 9 пројеката финансираних од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Успешно је окончан пројекат W-тех који је финансиран од стране Европске уније кроз програм РСЕДП 2, у вредности од 755.000 евра.

Истраживачи Института Гоша учествују на више мултидисциплинарних пројеката код Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине Републике Србије као и на међународним пројектима. Институт Гоша је истраживачко-развојни институт у области техничко-технолошких наука, хемије, физикохемије, машинства, електротехнике и инжењерског софтвера. Регистровани су и за обављање научно-истраживачке делатности од општег интереса, Одлуком Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Институт послује на три адресе и то: у Београду научно-истраживачки потенцијал Института, у Смедеревској Паланци истраживачко-развојни потенцијал и у Кладову, промоција нових технологија.

Треба рећи, да су истраживачи Института Гоша у врхунским међународним часописима са импакт фактором, објавили више од десет радова, а у часописима које је Министарство просвете, науке и технолошког развоја прогласило водећим националним часописима објављено је девет радова. На међународним Конференцијама истраживачи су саопштили више од тридесет радова. Објављене су три монографије и једно поглавље у монографији. У домаћим научним часописима објављено је петнаест радова и два саопштења на домаћим Конференцијама. Истраживачи су од средстава добијених за набавку опреме, од кредита Европске банке, преко јединице за управљање пројектима формиране од ресорног Министарства за науку, наручили опрему која ће се користити како за научна истраживања у оквиру пројеката тако и за потребе индустријског сервиса.

Резултати би били још успешнији, али главни проблем у раду је недостатак опреме, недостатак средстава за учешће на међународним конференцијама, за реализацију међународне размене истраживача и суфинансирање објављених радова. Посебно треба истаћи да су средства за научно истраживачки рад недовољна да се прати развој науке у свету и да је веома низак стандард истраживача.

Зорица Матић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *