ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Изађите и гласајте

196918983152e3a9a762e21012928177_368x2841.022.974 бирача БЕЗ ЗАВРШЕНЕ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ ће гласати. А Ви? 

1.509.462 бирача СА ЗАВРШЕНОМ САМО ОСНОВНОМ ШКОЛОМ ће гласати, а Ви?

 

 Данас је дилема у Србији за кога гласати у недељу на изборима. Највећи је број оних којима је основна дилема да ли уопште изаћи на изборе. Таквих је највише, згадила им се и политика и политичари и партије. Па ипак, мишљења сам, да је најглупље не изаћи на гласање.

Грађани ћуте и трпе, а кукају сви политичари редом. Чисто лудило захватило Србију.

Напредњаци ударили у кукњаву да се дигла тајкунска кука и мотика на њих, а демократе вичу: „Диктатура, диктатура!“ уз, помало, „Медијска цензура!“. Борис Тадић, Млађан Динкић и Чеда Јовановић мање-више „плачљиво“ дозивају: „Вучићу, Вучићу, узми нас!“, а Коштуница шкрипи зубима: „Неправда, неправда, неправда“.

Куку леле нама са оваквим политичарима, куку леле са предизборном кампањом.

Имам једну добру вест и једну лошу. Да кренем од ове добре.

Неће живот стати у Србији 16. марта, нити ће наступити крај света без обзира на исход ових избора. Лоша вест је јадни ми са оваквом политичком елитом и Србија са становништвом незаинтересованим за изборе. Зашто?

Не изађете ли на изборе, политичку судбину свих нас и састав нове Владе Србије одредиће пресудно неук део нашег становништва, иначе најревноснији део становништва када је изборно гласање у питању.

Неуких бирача са непотпуним основним образовањем има 1.022.974, а са само завршеном основном школом додатних 1.509.462. Дакле, та два и по милиона људи ће махом изаћи и гласати, а онај писменији и образованији део становништва, који често зна да се пренемаже, филозофира, паметује и фолира, ако не изађе на изборе и не гласа, не треба их жалити.

То су камиказе.

Проблем је само што те камиказе не-гласањем разарају и друштво и Србију.

Зашто је важно да изборне резултате пресудно не одреди најнеукији део нашег становништва? Зато јер је то опасно по политичку стабилност у земљи и уставно-правни поредак. Истина је да је глас неуког бирача једнак гласу умног, али утицај неуког бирача није једнак друштвенополитичком утицају умног. Ту станује клица политичке нестабилности и државне дестабилизације која може да исклија из тих избора.

СНС ће у недељу освојити највише гласова на ванредним парламентарним изборима, али та странка неће имати одличан резултат и на изборима за власт у граду Београду, бар не одличан у мери у којој то жели лидер напредњака Александар Вучић.

Склопити нову коалициону владу и градску власт у Београду неће бити једноставан политички процес, иако се многима данас чини да ће то бити рутинска ствар. Неће.

Налазимо се у сложеном геополитичком тренутку, Србију тренутно притиска и Русија са једне стране и САД и ЕУ са друге стране, настојећи да пресудно утичу на моделирање и изглед нове Владе и њену оријентацију.

Снажније од великих сила споља, друштво изнутра притиска сиромаштво, незапосленост, корупција и галопирајући суноврат државног буџета, српске економије и крах институција система.

Неки би да потпале фитиљ у овом бурету барута.

Изађите и гласајте, сем ако не желите хаос у Србији.

 

thumb-127-86

Тихомир Тришић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *