Izađite i glasajte

196918983152e3a9a762e21012928177_368x2841.022.974 birača BEZ ZAVRŠENE OSNOVNE ŠKOLE će glasati. A Vi? 

1.509.462 birača SA ZAVRŠENOM SAMO OSNOVNOM ŠKOLOM će glasati, a Vi?

 

 Danas je dilema u Srbiji za koga glasati u nedelju na izborima. Najveći je broj onih kojima je osnovna dilema da li uopšte izaći na izbore. Takvih je najviše, zgadila im se i politika i političari i partije. Pa ipak, mišljenja sam, da je najgluplje ne izaći na glasanje.

Građani ćute i trpe, a kukaju svi političari redom. Čisto ludilo zahvatilo Srbiju.

Naprednjaci udarili u kuknjavu da se digla tajkunska kuka i motika na njih, a demokrate viču: „Diktatura, diktatura!“ uz, pomalo, „Medijska cenzura!“. Boris Tadić, Mlađan Dinkić i Čeda Jovanović manje-više „plačljivo“ dozivaju: „Vučiću, Vučiću, uzmi nas!“, a Koštunica škripi zubima: „Nepravda, nepravda, nepravda“.

Kuku lele nama sa ovakvim političarima, kuku lele sa predizbornom kampanjom.

Imam jednu dobru vest i jednu lošu. Da krenem od ove dobre.

Neće život stati u Srbiji 16. marta, niti će nastupiti kraj sveta bez obzira na ishod ovih izbora. Loša vest je jadni mi sa ovakvom političkom elitom i Srbija sa stanovništvom nezainteresovanim za izbore. Zašto?

Ne izađete li na izbore, političku sudbinu svih nas i sastav nove Vlade Srbije odrediće presudno neuk deo našeg stanovništva, inače najrevnosniji deo stanovništva kada je izborno glasanje u pitanju.

Neukih birača sa nepotpunim osnovnim obrazovanjem ima 1.022.974, a sa samo završenom osnovnom školom dodatnih 1.509.462. Dakle, ta dva i po miliona ljudi će mahom izaći i glasati, a onaj pismeniji i obrazovaniji deo stanovništva, koji često zna da se prenemaže, filozofira, pametuje i folira, ako ne izađe na izbore i ne glasa, ne treba ih žaliti.

To su kamikaze.

Problem je samo što te kamikaze ne-glasanjem razaraju i društvo i Srbiju.

Zašto je važno da izborne rezultate presudno ne odredi najneukiji deo našeg stanovništva? Zato jer je to opasno po političku stabilnost u zemlji i ustavno-pravni poredak. Istina je da je glas neukog birača jednak glasu umnog, ali uticaj neukog birača nije jednak društvenopolitičkom uticaju umnog. Tu stanuje klica političke nestabilnosti i državne destabilizacije koja može da isklija iz tih izbora.

SNS će u nedelju osvojiti najviše glasova na vanrednim parlamentarnim izborima, ali ta stranka neće imati odličan rezultat i na izborima za vlast u gradu Beogradu, bar ne odličan u meri u kojoj to želi lider naprednjaka Aleksandar Vučić.

Sklopiti novu koalicionu vladu i gradsku vlast u Beogradu neće biti jednostavan politički proces, iako se mnogima danas čini da će to biti rutinska stvar. Neće.

Nalazimo se u složenom geopolitičkom trenutku, Srbiju trenutno pritiska i Rusija sa jedne strane i SAD i EU sa druge strane, nastojeći da presudno utiču na modeliranje i izgled nove Vlade i njenu orijentaciju.

Snažnije od velikih sila spolja, društvo iznutra pritiska siromaštvo, nezaposlenost, korupcija i galopirajući sunovrat državnog budžeta, srpske ekonomije i krah institucija sistema.

Neki bi da potpale fitilj u ovom buretu baruta.

Izađite i glasajte, sem ako ne želite haos u Srbiji.

 

thumb-127-86

Tihomir Trišić

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.