Izborna skupština Veća Saveza samostalnih sindikata Smederevske Palanke i Velike Plane: JEDNOGLASNO POVERENJE BOŽIDARU TODOROVIĆU  

IMG_0558Izborna skupština  Veća Samostalnih sindikata Smederevske Palanke jednoglasno se izjasnila da Božidar Todorović bude predsednik i u narednom mandatu. Darinka Bajkić dobila je apsolutno poverenje za mesto sekretara Veća, a podržan je predlog da  Živorad Marjanović bude član Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije. On će i nadalje biti poverenik Veća  za Veliku Planu. Miloš Popović iz Smederevske Palanke i Milena Arsić iz Velike Plane izabrani su za delegate na  predstojećem kongresu Saveza samostalnih sindikata Srbije. Izborna skupština podržala je kandidaturu Ljubisava Orbovića za  predsednika Samostalnih sindikata Srbije.

Sednicom je predsedavao Svetomir Tirnanić iz Velike Plane, a Božidar Todorović je na samom početku podsetio da dva veća (Smederevska Palanka i Velika Plana) rade kao jedno na teritoriji dve susedne opštine i da se to u dosadašnjoj praksi pokazalo kao dobra odluka, koja se potvrdila i kroz dosadašnju aktivnost. Todorović je izrazio zadovoljstvo što izbornoj skupštini prisustvuje i dr Živorad Jovanović, predsednik  Sindikata zdravstvenih radnika Opšte bolnice „Stefan Visoki“, izrazivši pritom žaljenje što zaposleni u informisanju još nisu smogli snage da se sindikalno organizuju.

IMG_0562Podnoseći izveštaj o radu (o tom dokumentu smo izvestili  ranije), Božidar Todorović je  naglasio da je  u minulom petogodištu došlo do osetnog pada životnog standarda, velikog otpuštanja, pre svega u privredi i javnim službama. Smederevska Palanka je – istakao je – do 1990. godine imala 17.000 zaposlenih, a danas svega pet-šest hiljada. Samo „Goša“ u svom sedištu imala je 6.400 radnika, a nakon stupanja na snagu Zakona o privatizaciji, ta brojka se svela na svega 1.760. Da bi se potpisao  granski kolektivni ugovor pregovaralo se dve, a usaglašavalo skoro četiri  godine. Iskrsao je problem finansiranja u javnim preduzećima, bar u Smederevskoj Palanci, a problem je i sa isplatom zarada u javnim službama. Naveo je primer osnovnih i srednjih škola čiji su računi blokirani. U proteklom periodu sindikat je bio pred stalnim testom, a u „Goši“ je zabeležen štrajk koji je trajao sto dana. Završen je, kako je naveo Todorović, sindikalnom pobedom pošto se u rešavanje problema Fabrike šinskih vozila uključila i država.

IMG_0563Živorad Marjanović, poverenik  Samostalnih sindikata za Veliku Planu, kazao je da je u tom mestu nekada radnu knjižicu imalo 10.500 radnika. Veliki kolektivi, koji su bili okosnica i lokomotiva razvoja Velike Plane, kao što su IPK „Srbija – 10. oktobar“, GIK „Sveta Mladenović“, „Perkon“ i drugi više ne postoje.

-„Petooktobarci“ su nas najurili iz prostorija Opštinskog suda govoreći da smo državni sindikat i formirali svoj – Nezavisni – obelodanio je Marjanović. – Ipak,  našli smo rešenje za problem „krova“ u čemu su  nam  pomogle neke humanitarne organizacije. Kao predstavnici Samostalnih sindikata bili smo protiv donošenja Zakona o radu na štetu zaposlenih.

Ocenjeno je da se u proteklom periodu poslovalo domaćinski. Predsednik Božidar Todorović je  izrazio bojazan da će se u ovoj godini javiti problem sa prihodima, jer su najavljena masovnija otpuštanja, čime će se smanjiti i broj članova sindikata. Svaki član sindikata manje, znači i manje para u sindikalnoj kasi. Stoga se moraju naći načini da se zbog pomanjkanja sredstava ozbiljno ne ugrozi oštrica sindikalne borbe.

D. Janojlić

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.