ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Изборна скупштина Већа Савеза самосталних синдиката Смедеревске Паланке и Велике Плане: ЈЕДНОГЛАСНО ПОВЕРЕЊЕ БОЖИДАРУ ТОДОРОВИЋУ  

IMG_0558Изборна скупштина  Већа Самосталних синдиката Смедеревске Паланке једногласно се изјаснила да Божидар Тодоровић буде председник и у наредном мандату. Даринка Бајкић добила је апсолутно поверење за место секретара Већа, а подржан је предлог да  Живорад Марјановић буде члан Већа Савеза самосталних синдиката Србије. Он ће и надаље бити повереник Већа  за Велику Плану. Милош Поповић из Смедеревске Паланке и Милена Арсић из Велике Плане изабрани су за делегате на  предстојећем конгресу Савеза самосталних синдиката Србије. Изборна скупштина подржала је кандидатуру Љубисава Орбовића за  председника Самосталних синдиката Србије.

Седницом је председавао Светомир Тирнанић из Велике Плане, а Божидар Тодоровић је на самом почетку подсетио да два већа (Смедеревска Паланка и Велика Плана) раде као једно на територији две суседне општине и да се то у досадашњој пракси показало као добра одлука, која се потврдила и кроз досадашњу активност. Тодоровић је изразио задовољство што изборној скупштини присуствује и др Живорад Јовановић, председник  Синдиката здравствених радника Опште болнице „Стефан Високи“, изразивши притом жаљење што запослени у информисању још нису смогли снаге да се синдикално организују.

IMG_0562Подносећи извештај о раду (о том документу смо известили  раније), Божидар Тодоровић је  нагласио да је  у минулом петогодишту дошло до осетног пада животног стандарда, великог отпуштања, пре свега у привреди и јавним службама. Смедеревска Паланка је – истакао је – до 1990. године имала 17.000 запослених, а данас свега пет-шест хиљада. Само „Гоша“ у свом седишту имала је 6.400 радника, а након ступања на снагу Закона о приватизацији, та бројка се свела на свега 1.760. Да би се потписао  грански колективни уговор преговарало се две, а усаглашавало скоро четири  године. Искрсао је проблем финансирања у јавним предузећима, бар у Смедеревској Паланци, а проблем је и са исплатом зарада у јавним службама. Навео је пример основних и средњих школа чији су рачуни блокирани. У протеклом периоду синдикат је био пред сталним тестом, а у „Гоши“ је забележен штрајк који је трајао сто дана. Завршен је, како је навео Тодоровић, синдикалном победом пошто се у решавање проблема Фабрике шинских возила укључила и држава.

IMG_0563Живорад Марјановић, повереник  Самосталних синдиката за Велику Плану, казао је да је у том месту некада радну књижицу имало 10.500 радника. Велики колективи, који су били окосница и локомотива развоја Велике Плане, као што су ИПК „Србија – 10. октобар“, ГИК „Света Младеновић“, „Перкон“ и други више не постоје.

-„Петооктобарци“ су нас најурили из просторија Општинског суда говорећи да смо државни синдикат и формирали свој – Независни – обелоданио је Марјановић. – Ипак,  нашли смо решење за проблем „крова“ у чему су  нам  помогле неке хуманитарне организације. Као представници Самосталних синдиката били смо против доношења Закона о раду на штету запослених.

Оцењено је да се у протеклом периоду пословало домаћински. Председник Божидар Тодоровић је  изразио бојазан да ће се у овој години јавити проблем са приходима, јер су најављена масовнија отпуштања, чиме ће се смањити и број чланова синдиката. Сваки члан синдиката мање, значи и мање пара у синдикалној каси. Стога се морају наћи начини да се због помањкања средстава озбиљно не угрози оштрица синдикалне борбе.

Д. Јанојлић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *