ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Код Апатина страдао најређи орао

У понедељак 8. јануара у атару села Свилојево код Апатина пронађен је леш младе женке орла крсташа. Птица је била означена сателитским одашиљачем уз помоћу кога су њено кретање предано пратили орнитолози организације БирдЛифе из Аустрије. Подаци са сателита показали су престанак активности угрожене птице, па су Аустријанци одмах контактирали колеге из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије и Покрајинског завода за заштиту природе, са којима сарађују на међународном ЛИФЕ пројекту за заштиту орла крсташа „PannonEagle“.

-Добили смо ову узнемиравајућу вест баш на Божић, у недељу вече. Подаци су показали да је птица ушла у Србију два дана раније, а свој епски пут од 4.200 км, кроз чак 8 држава Европе трагично је након 6 месеци завршила на војвођанској њиви. Птица је обележена са два прстена и сателитским одашиљачем на месту гнежђења, у покрајини Бургенланд у Аустрији одакле се упутила у опасну авантуру – каже Милица Мишковић, руководитељка пројекта за заштиту орла крсташа из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Вест о могућем страдању критично угроженог крсташа подигла је на ноге стручњаке за заштиту птица који су са инспекцијом за заштиту животне средине и полицијом већ у понедељак ујутру обишли терен и пронашли угинулу јединку орла. Први знаци указивали су на тровање.

-Имали смо, нажалост, превише оваквих случајева и већ препознајемо знаке тровања. Иако овде нисмо нашли остатке отрова и друге страдале животиње, по стању птице и знацима да је јела непосредно пред смрт, можемо претпоставити да је опет реч о отрову – каже Драженко Рајковић, орнитолог из Друштва.

Пронађени леш несрећног крсташа узет је и послат на обдукцију и токсиколошке анализе које ће показати узрок смрти.

-Научни Институт за ветеринарство обавиће анализе које ће нам потврдити од чега је заправо страдала ова птица. Иначе, орао крсташ је у Србији строго заштићена врста и тренутно нам је познат само један гнездећи пар на територији наше државе. Формирани парови не напуштају своје територије, а младе јединке често лутају и прелазе велике раздаљине. Нажалост, њихов пут пун је опасности које узрокује човек, а које могу да доведу до оваквог губитка – каже Никола Стојнић, орнитолог из Покрајинског Завода за заштиту природе.

Атар села Свилојево годинама уназад познат је као највеће национално губилиште за орлове будући да је од 2014. до данас на том подручју пронађено чак 20 мртвих белорепана, углавном отрованих. За орнитологе и љубитеље птица поразнија је чињеница да до данас нико није оптужен нити кажњен за ова страшна злодела.

Јавност у Србији са разлогом је забринута због све учесталијих тровање дивљих животиња. Током децембра 2017. И почетком јануара ове године откривени су бројни случајеви тровања дивљих животиња. Код Витојеваца у Срему пронађено је 19 јединки мишара, белорепана, лисица и шакала. Урзо је стигла вест о тровању 25 голубова гривнаша на Новом Београду. Код Бачког Градишта и Сремске Митровице непознате особе бациле су отровне мамце са опасним отровом Фураданом, док су код Житишта од тровања Фураданом страдали једна лисица, три мишара и сврака.

 

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *