Konferencija za medije u Domu zdravlja: U TOKU VANREDNE SITUACIJE RADILI PUNIM KAPACITETOM

DSC06168U palanačkom Domu zdravlja održana je konferencija za štampu na kojoj je rukovodstvo ove zdravstvene ustanove sumiralo rezultate rada tokom vanredne situacije.

-Nakon proglašenja vanredne situacije od strane Opštinskog štaba za vanredne situacije, u Domu zravlja je održan sastanak kriznog štaba, na kome je dogovoreno da se odmah krene u formiranje vanrednih ekipa hitne pomoći koje će sve vreme biti na terenu – izjavila je na početku konferencije za štampu dr Stojković, naglasivši da su odmah po okončanju pomenutog sastanka sve ekipe krenule na teren, i da su u toku evakuacije sve vreme bile na licu mesta. – Od tog momenta, pa sve do završetka vanredne situacije, stanovnici naselja koji su bili evakuisani, i smešteni u osnovnim školama „Olga Milošević“ i „Vuk Karadžić“, bili su pod dvadesetčetvoročasovnim nadzorom medicinskog osoblja Doma zdravlja. Osim ekipe hitne pomoći, u kojoj je bio lekar za odraslo stanovništvo, imali smo i pedijatrijsku ekipu, koja je svakoga dana obilazila punktove i vodila računa o zdravstvenom stanju dece u prihvatnim centrima.

Direktorka Doma zdravlja istakla je da se ova ustanova dobro snašla u vanrednim okolnostima, uprkos tome što u početku nije raspolagala nikakvim zalihama lekova i sanitetskog materijala.

-Morali  smo da se snađemo, pa smo u dogovoru sa direktorkom apoteke, koja nam je izašla u susret, prevazišli ovu situaciju rekla je dr Stojković. – Sve vreme dok je trajala vanredna situacija, Dom zdravlja je radio punim kapacitetom, odnosno sve službe su radile, i pored toga što je nekoliko dana van funkcije bila Medicina rada, odnosno Ambulanta „Goša“, zbog poplavljenog prilaza ambulanti. Lekari i osoblje ovih službi u to su vreme bili smešteni u centralnoj zgradi Doma zdravlja. Na sreću, taj problem je brzo saniran, tako da smo vratili u funkciju ambulante u „Goši“. Jedino tokom vanredne situacije nije radila biohemijska laboratorija, zbog nedostatka vode.

Doktorka Stojković je zahvalila Ministarstvu zdravlja na pomoći u snabdevanju lekovima i sanitetskim materijalom, kao i svim donatorima, a posebno donatorima iz Ciriha koji su Domu zdravlja poklonili agregat, ljudima koji su nabavili novi frižider za Dečiji dispanzer i porodici Ilijašik, koja je poklonila terensko vozilo, koje će znatno olakšati dolazak do pacijenata u vanrednim okolnostima.

-Po našem mišljenju, Dom zdravlja je u vanrednim okolnostima odlično funkcionisao – rekla je pomoćnik direktora, dr Slađana Brkušanin, i dodala da je sve činjeno po pravilniku o radu u ovakvim i sličnim situacijama.

Da podsetimo, bilo je preko 800 evakuisanih ljudi, od kojih je 420 boravilo u prihvatnim centrima, i svi oni imali su stalnu medicinsku negu.

Dr Brkušanin se zahvalila i svim zdravstvenim radnicima na požrtvovanom radu u vreme vanredne situacije.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.