ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Конференција за медије у Дому здравља: У ТОКУ ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ РАДИЛИ ПУНИМ КАПАЦИТЕТОМ

DSC06168У паланачком Дому здравља одржана је конференција за штампу на којој је руководство ове здравствене установе сумирало резултате рада током ванредне ситуације.

-Након проглашења ванредне ситуације од стране Општинског штаба за ванредне ситуације, у Дому зравља је одржан састанак кризног штаба, на коме је договорено да се одмах крене у формирање ванредних екипа хитне помоћи које ће све време бити на терену – изјавила је на почетку конференције за штампу др Стојковић, нагласивши да су одмах по окончању поменутог састанка све екипе кренуле на терен, и да су у току евакуације све време биле на лицу места. – Од тог момента, па све до завршетка ванредне ситуације, становници насеља који су били евакуисани, и смештени у основним школама „Олга Милошевић“ и „Вук Караџић“, били су под двадесетчетворочасовним надзором медицинског особља Дома здравља. Осим екипе хитне помоћи, у којој је био лекар за одрасло становништво, имали смо и педијатријску екипу, која је свакога дана обилазила пунктове и водила рачуна о здравственом стању деце у прихватним центрима.

Директорка Дома здравља истакла је да се ова установа добро снашла у ванредним околностима, упркос томе што у почетку није располагала никаквим залихама лекова и санитетског материјала.

-Морали  смо да се снађемо, па смо у договору са директорком апотеке, која нам је изашла у сусрет, превазишли ову ситуацију рекла је др Стојковић. – Све време док је трајала ванредна ситуација, Дом здравља је радио пуним капацитетом, односно све службе су радиле, и поред тога што је неколико дана ван функције била Медицина рада, односно Амбуланта „Гоша“, због поплављеног прилаза амбуланти. Лекари и особље ових служби у то су време били смештени у централној згради Дома здравља. На срећу, тај проблем је брзо саниран, тако да смо вратили у функцију амбуланте у „Гоши“. Једино током ванредне ситуације није радила биохемијска лабораторија, због недостатка воде.

Докторка Стојковић је захвалила Министарству здравља на помоћи у снабдевању лековима и санитетским материјалом, као и свим донаторима, а посебно донаторима из Цириха који су Дому здравља поклонили агрегат, људима који су набавили нови фрижидер за Дечији диспанзер и породици Илијашик, која је поклонила теренско возило, које ће знатно олакшати долазак до пацијената у ванредним околностима.

-По нашем мишљењу, Дом здравља је у ванредним околностима одлично функционисао – рекла је помоћник директора, др Слађана Бркушанин, и додала да је све чињено по правилнику о раду у оваквим и сличним ситуацијама.

Да подсетимо, било је преко 800 евакуисаних људи, од којих је 420 боравило у прихватним центрима, и сви они имали су сталну медицинску негу.

Др Бркушанин се захвалила и свим здравственим радницима на пожртвованом раду у време ванредне ситуације.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *