Konferencija za štampu dr Gorana Bogdanovića v.d. direktora Opšte bolnice

DSC06948Vršilac dužnosti direktora Opšte bolnice „Stefan Visoki“, dr Goran Bogdanović, član Upravnog odbora ove ustanove, Zoran Jovičić i savetnik v.d direktora, Željko Babić, održali su konferenciju za štampu, na kojoj su, najpre, prezentovani rezultati rada uprave Bolnice, otkako je 29. jula dr Bogdanović, odlukom Ministarstva zdravlja, postavljen da obavlja funkciju rukovodioca, do raspisivanja konkursa za izbor direktora.

Na početku konferencije Bogdanović je demantovao da se radi na zatvaranju nekih odeljenja u palanačkoj Bolnici:

-Nikakvo zatvaranje Bolnice, nikakvo zatvaranje odeljenja, i ništa što bi moglo da naruši brigu za zdravlje građanstva u opštinama Velika Plana i Smederevska Palanka, ne dolazi u obzir – rekao je Bogdanović i svoju tvrdnju potkrepio pisanim izjavama načelnika Infektivnog odeljenja i Ginekologije, u kojima stoji da potpisnici izjava „nisu stekli utisak“ da će ova odeljenja biti ugašena.

Goran Bogdanović je veoma iscrpno izvestio novinare o svom radu kao i o radu stručnih tela Bolnice u protekla tri meseca.

-U ovom periodu počeo je da radi Urgentni centar, koji pruža adekvatno zbrinjavanje pacijenata koji dolaze u Bolnicu, i omogućuje veću posvećenost lekara i medicinskog osoblja i nesmetani oporavak bolesnika na stacionarnom lečenju. Gotovo sve ambulante su izmeštene u prizemlje, pa je tako sprečena velika cirkulacija pacijenata po bolničkoj zgradi, čime je smanjena kontaminacija stacionarnog dela Bolnice – istakao je v.d. direktora Bolnice.

Na osnovu mišljenja Stručnog saveta obezbeđen je adekvatniji prostor za Odeljenje ginekologije, a urađene su i druge promene u cilju, kako je rečeno, efikasnijeg korišćenja prostora u bolničkoj zgradi.

Dr Bogdanović je govorio i o racionalizaciji u korišćenju sredstava Bolnice, posebno kada je reč o korišćenju laboratorijskih i dijagnostičkih sredstava:

-Radili smo neke stvari koje znamo, ali i neke koje toliko koštaju, a ne znamo čemu služe. Tako su u neverovatnom broju rađene analize koje služe za praćenje nekih hroničnih bolesnika (jedna od njih se zove proBMP pro-bi-em-pi). Za taj reagens smo ove godine dali 834.480 dinara, a kada su lekari čuli koliko košta, više nikome nije palo na pamet da takvu analizu traži. Mi više ovako ne radimo. Radimo potpuno drugačije, samo u stanjima u kojima je to neophodno –  istakao je Bogdanović.

On je, potom, naveo još nekoliko slučajeva, prema njegovom i mišljenju novog Stručnog saveta, neracionalnog i necelishodnog trošenja sredstava, od nabavke aparata koji nikada nisu korišćeni, iako su skupo plaćeni, pa do onih sredstava za dijagnostiku za koje lekari nisu obučeni, pa se ova sredstva i ne primenjuju.

DSC06951-Redukovali smo sve nepotrebne laboratorijske analize na ležećim pacijentima i onim pacijentima kojima po proceduri  koju smo ustanovili samo određeni lekari mogu da daju uput. Mi zapravo sve analize koje smo do sada radili možemo da radimo i u buduće, ali na osnovu savim jasnih indikacija – rekao je dr Bogdanović.

U drugom delu konferencije, član Upravnog odbora Bolnice, Zoran Jovičić, izjavio je da Upravni odbor nije imao pravnu osnovu da odlučuje o razrešenju v.d. direktora.

-Te odluke su pogrešne kako sa suštinske strane, tako i kada je reč o proceduri. I Upravni i Nadzorni odbor su doneli odluku da se razreši dužnosti dr Goran Bogdanović, što je potpuno suprotno Statutu Opšte bolnice „Stefan Visoki“. I jedan i drugi organ su prekoračili granice svoje nadležnosti – istakao je Jovičić.

Objašnjenja u vezi sa poslovanjem Bolnice, i, prema njegovom mišljenju, propustima ranijih rukovodstava ove ustanove, pružio je savetnik direktora Bolnice, Željko Babić.

Na pitanje novinara iz koga razloga je on, kao Beograđanin, angažovan da direktora savetuje kada su u pitanju pravni i ekonomski poslovi, kada u Opštoj bolnici postoje zaposlena lica kvalifikovana za pomenute oblasti, Babić je odgovorio da je u prethodnom periodu bilo mnogo propusta baš kada se radi o pravnim i ekonomskim stvarima, i da je to opravdalo angažovanje lica sa strane. Na pitanje koliko Opštu bolnicu mesečno košta njegovo angažovanje, Babić je odgovorio da on mesečno prima 80.000 dinara, i da je to ispod „tržišne cene“ za poslove koje obavlja.

U narednom periodu pratićemo razvoj događaja u Opštoj bolnici „Stefan Visoki“ u kojoj se čeka odluka nadležnog Ministarstva o tome da li će biti uvažena odluka Upravnog odbora o smeni aktuelnog v.d. direktora dr Bogdanovića i postavljenju novog v.d. direktora dr Brkića, ili ne.

O svim događajima na ovu temu blagovremeno ćemo izveštavati.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.