ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Конференција за штампу др Горана Богдановића в.д. директора Опште болнице

DSC06948Вршилац дужности директора Опште болнице „Стефан Високи“, др Горан Богдановић, члан Управног одбора ове установе, Зоран Јовичић и саветник в.д директора, Жељко Бабић, одржали су конференцију за штампу, на којој су, најпре, презентовани резултати рада управе Болнице, откако је 29. јула др Богдановић, одлуком Министарства здравља, постављен да обавља функцију руководиоца, до расписивања конкурса за избор директора.

На почетку конференције Богдановић је демантовао да се ради на затварању неких одељења у паланачкој Болници:

-Никакво затварање Болнице, никакво затварање одељења, и ништа што би могло да наруши бригу за здравље грађанства у општинама Велика Плана и Смедеревска Паланка, не долази у обзир – рекао је Богдановић и своју тврдњу поткрепио писаним изјавама начелника Инфективног одељења и Гинекологије, у којима стоји да потписници изјава „нису стекли утисак“ да ће ова одељења бити угашена.

Горан Богдановић је веома исцрпно известио новинаре о свом раду као и о раду стручних тела Болнице у протекла три месеца.

-У овом периоду почео је да ради Ургентни центар, који пружа адекватно збрињавање пацијената који долазе у Болницу, и омогућује већу посвећеност лекара и медицинског особља и несметани опоравак болесника на стационарном лечењу. Готово све амбуланте су измештене у приземље, па је тако спречена велика циркулација пацијената по болничкој згради, чиме је смањена контаминација стационарног дела Болнице – истакао је в.д. директора Болнице.

На основу мишљења Стручног савета обезбеђен је адекватнији простор за Одељење гинекологије, а урађене су и друге промене у циљу, како је речено, ефикаснијег коришћења простора у болничкој згради.

Др Богдановић је говорио и о рационализацији у коришћењу средстава Болнице, посебно када је реч о коришћењу лабораторијских и дијагностичких средстава:

-Радили смо неке ствари које знамо, али и неке које толико коштају, а не знамо чему служе. Тако су у невероватном броју рађене анализе које служе за праћење неких хроничних болесника (једна од њих се зове proBMP про-би-ем-пи). За тај реагенс смо ове године дали 834.480 динара, а када су лекари чули колико кошта, више никоме није пало на памет да такву анализу тражи. Ми више овако не радимо. Радимо потпуно другачије, само у стањима у којима је то неопходно –  истакао је Богдановић.

Он је, потом, навео још неколико случајева, према његовом и мишљењу новог Стручног савета, нерационалног и нецелисходног трошења средстава, од набавке апарата који никада нису коришћени, иако су скупо плаћени, па до оних средстава за дијагностику за које лекари нису обучени, па се ова средства и не примењују.

DSC06951-Редуковали смо све непотребне лабораторијске анализе на лежећим пацијентима и оним пацијентима којима по процедури  коју смо установили само одређени лекари могу да дају упут. Ми заправо све анализе које смо до сада радили можемо да радимо и у будуће, али на основу савим јасних индикација – рекао је др Богдановић.

У другом делу конференције, члан Управног одбора Болнице, Зоран Јовичић, изјавио је да Управни одбор није имао правну основу да одлучује о разрешењу в.д. директора.

-Те одлуке су погрешне како са суштинске стране, тако и када је реч о процедури. И Управни и Надзорни одбор су донели одлуку да се разреши дужности др Горан Богдановић, што је потпуно супротно Статуту Опште болнице „Стефан Високи“. И један и други орган су прекорачили границе своје надлежности – истакао је Јовичић.

Објашњења у вези са пословањем Болнице, и, према његовом мишљењу, пропустима ранијих руководстава ове установе, пружио је саветник директора Болнице, Жељко Бабић.

На питање новинара из кога разлога је он, као Београђанин, ангажован да директора саветује када су у питању правни и економски послови, када у Општој болници постоје запослена лица квалификована за поменуте области, Бабић је одговорио да је у претходном периоду било много пропуста баш када се ради о правним и економским стварима, и да је то оправдало ангажовање лица са стране. На питање колико Општу болницу месечно кошта његово ангажовање, Бабић је одговорио да он месечно прима 80.000 динара, и да је то испод „тржишне цене“ за послове које обавља.

У наредном периоду пратићемо развој догађаја у Општој болници „Стефан Високи“ у којој се чека одлука надлежног Министарства о томе да ли ће бити уважена одлука Управног одбора о смени актуелног в.д. директора др Богдановића и постављењу новог в.д. директора др Бркића, или не.

О свим догађајима на ову тему благовремено ћемо извештавати.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *