Konferencija za štampu povodom takmičenja: „BESEDE U ZORANOVU ČAST“

00besednistvo1gU Maloj sali Skupštine opštine Smederevska Palanka, održana je konferencija za štampu, na kojoj je najavljeno kvalifikaciono regionalno takmičenje u besedništvu „U Zoranovu čast“, koje će biti održano 17. februara u sali palanačkog Gradskog pozorišta. Za ovo takmičenje mogu da se prijave mladi starosti od 18 do 30 godina, sa područja opština Smederevo, Smederevska Palanka i Velika Plana – bez obzira na pol, versku ili nacionalnu pripadnost i političko opredeljenje.

O propozicijama takmičenja, koje se na nacionalnom nivou održava deseti put za redom, u organizaciji Demokratske stranke i Fondacije dr Zoran Đinđić, govorila je Višnja Adamović, predsednica Demokratske omladine:

-„Besede u Zoranovu čast“ ove godine biće na temu  „Život je ono što od njega napravimo. I Srbija je ono što od nje napravimo“. Sadržaj besede može biti na političku, ekonomsku, sociološku, kulturološku, istorijsko-sociološku i opštedruštvenu temu. Beseda treba da se obraća određenoj grupi ljudi u zavisnosti od izabrane teme. Besedništvo je retorička veština i besede nisu slobodne pozorišne forme kako što su monolozi, skečevi ili zamišljeni dijalozi… Prezentacija besede može biti isključivo usmena uz mogućnost korišćenja podsetnika. Takmičar ili takmičarka govorom, izgledom i gestom treba da bude pristojani i da ničim ne vređaju druge ljude. Učesnici mogu biti uzrasta 18-30 godina, bez obzira na formalno obrazovanje, pol, nacionalnost ili političko opredeljenje. Učesnici takmičenja su obavezni da najkasnije tri dana pre početka takmičenja u gradu koji su izabrali, dostave organizatoru prijavu sa naslovom i tekstom besede. Svaki takmičar dobija takmičarski broj. Nastup učesnika se odvija po redosledu koji se dobija javnim izvlačenjem takmičarskih brojeva neposredno pred samo takmičenje. Beseda treba da traje maksimalno do pet minuta. Prilikom nastupa dozvoljeno je korišćenje scenskih rekvizita. Za sve koji se prijave najkasnije sedam dana pre takmičenja, biće organizovana obuka i konsultacije u izabranom gradu. Takmičenje organizuju Fondacija dr Zoran Đinđić i Demokratska stranka. Da ponovim, takmičenje nema politički karakter, i u njemu mogu da uzmu učešće svi mladi, starosti od 18 do 30 godina, bez obzira na pol, politička i verska ubeđenja ili nacionalnost – rekla je Višnja Adamović.

Vladimir Đurđević, portparol kvalifikacionog takmičenja „Besede u Zoranovu čast“ u Smederevskoj Palanci, govorio je o istorijatu i značaju besedništva:

-Besedništvo vodi poreklo još iz antičkih vremena. Stari Grci znali su da postoje dva oblika socijalnog delovanja: prisila i ubeđivanje. Za silu nisu potrebni nikakvi argumenti, jer je sama sila dovoljan argument. Sa druge strane, u ubeđivanju je na delu sila reči, a ne reč sile. Mi živimo u nasilnim vremenima, i zato mnogi mogu da pomisle da su reči preslabe u sukobu sa materijalnom silom. Međutim, argumenti i sami postaju sila onda kada zahvate mase, kada mase postanu ubeđene da su neki argumenti istiniti. Zato je važno negovati besedništvo, kao način valjanog iznošenja argumenata, kao demokratsku tekovinu. Smotre „Besede u Zoranovu čast“ održavaju se već deset godina, u znak sećanja na dr Zorana Đinđića, premijera, političara i filozofa, koji je smelo i nepokolebljivo ulazio u rasprave, iznoseći  jasne i argumente i dokaze. U našem gradu  biće održano regionalno kvalifikaciono takmičenje, a finalna smotra, na kojoj će nastupiti pobednici kvalifikacionih takmičenja, biće organizovana u Beogradu, 12. marta tekuće godine – rekao je Đurđević.

Prijave za učešće se mogu dostaviti u prostorijama  Opštinskog odbora Demokratske stranke u Smederevskoj Palanci, svakog dana od 10 do 15 časova, a moguće je prijaviti se i putem telefona 069 144-5559, najkasnije do 13. februara. Za kandidate koji se prijave do 10. februara biće organizovana obuka i konsultacije.

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.