ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Конференција за штампу поводом такмичења: „БЕСЕДЕ У ЗОРАНОВУ ЧАСТ“

00besednistvo1gУ Малој сали Скупштине општине Смедеревска Паланка, одржана је конференција за штампу, на којој је најављено квалификационо регионaлно такмичење у беседништву „У Зоранову част“, које ће бити одржано 17. фебруара у сали паланачког Градског позоришта. За ово такмичење могу да се пријаве млади старости од 18 до 30 година, са подручја општина Смедерево, Смедеревска Паланка и Велика Плана – без обзира на пол, верску или националну припадност и политичко опредељење.

О пропозицијама такмичења, које се на националном нивоу одржава десети пут за редом, у организацији Демократске странке и Фондације др Зоран Ђинђић, говорила је Вишња Адамовић, председница Демократске омладине:

-„Беседе у Зоранову част“ ове године биће на тему  „Живот је оно што од њега направимо. И Србија је оно што од ње направимо“. Садржај беседе може бити на политичку, економску, социолошку, културолошку, историјско-социолошку и општедруштвену тему. Беседа треба да се обраћа одређеној групи људи у зависности од изабране теме. Беседништво је реторичка вештина и беседе нису слободне позоришне форме како што су монолози, скечеви или замишљени дијалози… Презентација беседе може бити искључиво усмена уз могућност коришћења подсетника. Такмичар или такмичарка говором, изгледом и гестом треба да буде пристојани и да ничим не вређају друге људе. Учесници могу бити узраста 18-30 година, без обзира на формално образовање, пол, националност или политичко опредељење. Учесници такмичења су обавезни да најкасније три дана пре почетка такмичења у граду који су изабрали, доставе организатору пријаву са насловом и текстом беседе. Сваки такмичар добија такмичарски број. Наступ учесника се одвија по редоследу који се добија јавним извлачењем такмичарских бројева непосредно пред само такмичење. Беседа треба да траје максимално до пет минута. Приликом наступа дозвољено је коришћење сценских реквизита. За све који се пријаве најкасније седам дана пре такмичења, биће организована обука и консултације у изабраном граду. Такмичење организују Фондација др Зоран Ђинђић и Демократска странка. Да поновим, такмичење нема политички карактер, и у њему могу да узму учешће сви млади, старости од 18 до 30 година, без обзира на пол, политичка и верска убеђења или националност – рекла је Вишња Адамовић.

Владимир Ђурђевић, портпарол квалификационог такмичења „Беседе у Зоранову част“ у Смедеревској Паланци, говорио је о историјату и значају беседништва:

-Беседништво води порекло још из античких времена. Стари Грци знали су да постоје два облика социјалног деловања: присила и убеђивање. За силу нису потребни никакви аргументи, јер је сама сила довољан аргумент. Са друге стране, у убеђивању је на делу сила речи, а не реч силе. Ми живимо у насилним временима, и зато многи могу да помисле да су речи преслабе у сукобу са материјалном силом. Међутим, аргументи и сами постају сила онда када захвате масе, када масе постану убеђене да су неки аргументи истинити. Зато је важно неговати беседништво, као начин ваљаног изношења аргумената, као демократску тековину. Смотре „Беседе у Зоранову част“ одржавају се већ десет година, у знак сећања на др Зорана Ђинђића, премијера, политичара и филозофа, који је смело и непоколебљиво улазио у расправе, износећи  јасне и аргументе и доказе. У нашем граду  биће одржано регионално квалификационо такмичење, а финална смотра, на којој ће наступити победници квалификационих такмичења, биће организована у Београду, 12. марта текуће године – рекао је Ђурђевић.

Пријаве за учешће се могу доставити у просторијама  Општинског одбора Демократске странке у Смедеревској Паланци, сваког дана од 10 до 15 часова, а могуће је пријавити се и путем телефона 069 144-5559, најкасније до 13. фебруара. За кандидате који се пријаве до 10. фебруара биће организована обука и консултације.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *