Novosti iz Instituta „Goša“

daf014f465bd4424e656b8a2a5510de9Zajednička sednica Odbora metalske i elektroindustrije i Odbora rudnika metala i metalurgije, bila je prilika da Institut „Goša“ održi prezentaciju na temu „Istraživanje i optimizacija tehnoloških i funkcionalnih performansi ventilacionog mlina Termoelektrane Kostolac B-2“.

Prezentaciju je realizovao, sa svojim saradnicima, dr Boris Katavić, viši naučni saradnik Instituta „Goša“ iz Beograda, 18. decembra prošle godine, u Privrednoj komori Srbije. Sednicom je predsedavao predsednik Odbora rudnika metala i metalurgije, gospodin Aco Ilić.

Dr Boris Katavić je izložio svoju prezentaciju projekata i zahvalio se na razumevanju Privrednoj komori Srbije i sekretaru Udruženja gospodinu Ljubiši Obradoviću, na mogućnosti da ispred Instituta „Goša“ prikaže projekat koji je kreacija domaće pameti, od ideje do izvođenja.

Projekat TR 34028 je finansiran od strane Ministarstva za prosvetu, nauku  i tehnološki razvoj Vlade  Republike Srbije, a realizaciju sprovodi Institut „Goša“ u periodu 2011.- 2015.

Pored mnogobrojnih eminentnih privrednika iz čitave zemlje, predstavnika medija i stručne javnosti, prezentaciji je prisustvovao i gospodin Dušan Lazić, sekretar Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Skupštine Srbije, kao i vršilac dužnosti direktora Instituta „Goša“, gospodin Mirko Ličina.

U Centru za obuku zavarivača Instituta „Goša“ u Smederevskoj Palanci, koji je deo Instituta „Goša“ sa sedištem u Beogradu, ovih dana se grupi mladih iz Nove Varoši pridružila još petorica mladića, uzrasta od 19 do 30 godina, koji dolaze iz Užica, i tu će ostati na obuci ukupno 60 dana.

Oni će proći obuku za zavarivanje za postupke 135 MAG i 111 REL, a po završetku kursa, kako je i predviđeno projektom svi će dobiti posao u firmi „Jedinstvo – Metalogradnja“ iz Užica. Projekat pod nazivom „Partnerstvom do posla za mlade“ finansira Ministarstvo omladine i sporta Vlade Republike Srbije i on se realizuje od 1. novembra 2014. do kraja februara tekuće godine. Rukovodilac projekta je gospođa Gordana Savić.

 

Zorica Matić

 

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.