ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Креће реализација пројекта пружања услуга у кући старим лицима: НА СТАРТУ ШЕСТ ГЕРОНТО ДОМАЋИЦА

IMG_0145У Центру за социјални рад обелодањен је почетак реализације пројекта „Успостављање услуге помоћи у  кући за старе у општинама Топола, Смедеревска Паланка и Аранђеловац“. Носилац пројекта је Општина Топола, а општине Смедеревска Паланка и Аранђеловац партнери.  Ова услуга се у Смедеревској Паланци успоставља први пут. Вредност пројекта је око 150.000 евра од чега 135.000 евра финансира Европска Унија.

IMG_0142-Ово је  веома важна услуга за нашу општину – подвукла је Мима Благојевић, координатор пројекта за Смедеревску Паланку, запослена у Одељењу за локални  економски развој. – Пројекат у принципу траје 12 месеци и званично је започео у априлу када је потписан Споразум између општина Топола и Смедеревска Паланка. Два месеца су протекла од почетка припремних активности и услуга званично бива успостављена од 1. јула. Ова услуга упослиће шест жена и њихово ангажовање ће сигурно трајати 10 месеци колико Европска Унија то финансира. Постоји велика жеља да се овај пројекат настави и  ја се искрено надам да ћемо имати средстава да услугу наставимо и после 10 месеци.

Како је замишљена ова услуга и како су одабране жене за рад на реализацији овог пројекта говорила је Слађана Црномарковић, директор Центра за социјални рад у Смедеревској Паланци. Она је стакла да је потреба за помоћи у кући препозната пре много година.

IMG_0143-Било је покушаја, али се на жалост нису стекли и услови да та услуга заживи – рекла је Слађана Црномарковић. – На срећу ове године се указала прилика да се коначно покрене и ова услуга што подразумева обучене геронто домаћице, односно неговатељице које су прошле обуку и које су оспособљене за рад са корисницима. Од 26 жена, на основу критеријума који су постављени пројектом и на бази додатних критеријума, изабрано је шест.

Услуга подразумева помоћ  обезбеђивања  исхране, помоћ у одржавању личне хигијене, помоћ у загревању просторија, задовољавање социјалних, културних и других потреба, посредовање у обезбеђивању различитих врста услуга, набавку и надгледање узимања лекова, санирање мањих незгода и повреда, контролу виталних функција и програмске активности које буду одређене планом услуга.

IMG_0144У сарадњи са удружењима хендикепираних особа, пре свега, са параплегичарима и са Удружењем слепих и слабовидих особа, као и са Удружењем пензионера, дошло се до броја корисника. Тренутно се контактира са представницима месних канцеларија, како би се дошло до што већег броја потенцијалних корисника ове услуге.

Стручни тим који је изабрао геронто домаћице, такође ће и од свих пријављених потенцијалних корисника изабрати оне којима је тренутно оваква услуга и најпотребнија.

-На жалост ограничени смо бројем жена које можемо да запослимо, а самим тим и бројем корисника које ћемо моћи у првом кругу да „покријемо“ – предочила је Слађана Црномарковић. – Искрено се надам да ћемо после овога успети да ову услугу стандардизујемо и да је имамо у свом програму и на даље.

Д. Ј.

 

One thought on “Креће реализација пројекта пружања услуга у кући старим лицима: НА СТАРТУ ШЕСТ ГЕРОНТО ДОМАЋИЦА

  • Radila bih kao gerento domacica

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *