ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Крстовданска изложба пчелињих производа и опреме у Смедеревској Паланци: ПЧЕЛАРСТВО ИМА БУДУЋНОСТ У   СРБ ИЈИ

IMG_1342-Изложбу отворио државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Жељко  Радошевић

 

У Смедеревској Паланци, уочи Крстовданског вашара, отворена је изложба пчелињих производа и опреме. У парку код Биоскопа већ по традицији, а 23 пут за редом, окупљају се пчелари са ширег простора Србије. Ово је и једна од највећих манифестација те врсте у нашој земљи.

Заставу Пчеларског друштва „Јасеница“, које је и организатор изложбе, на јарбол је подигла Маша Бошковић, представница пчеларског подмлатка Смедеревске Паланке и околине. Изложбу је после краћег говора отворио државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Жељко Радошевић.

Он је истакао да пчеларство у Србији има будућност, а држава ће га подржавати сходно својим економски могућностима. Ове године је 9.500 пчелара поднело захтев за стимулацију развоја пчеларске производње и то 500 динара по кошници. Очекује се да ће овом бенефицијом  бити обухваћено 250.000 кошница.

-Наша флора може да произведе двадесетак хиљада тона меда током сезоне – додао је Радошевић.- Ресорна министарства ће с тога наставити да стимулишу пчеларе. У томе значајну улогу има и Савез пчеларских  организација Србије  у коме Министарство пољопривреде и заштите животне  средине има поузданог партнера.

IMG_1343Излагаче и посетиоце ове изложбе поздравио је и заменик председника Савеза пчеларских организације Србије Милутин Бата Петровић. Он се у Смедеревској Паланци нашао у двострукој улози: као функционер Савеза пчеларских организација Србије и председник Друштва пчелара Крагујевца.

-Ово је далеко већа изложба од оне коју ми организујемо у Крагујевцу – додао је Петровић.- И по свим другим параметрима ова изложба одскаче од других. Пчеларско друштво „Јасеница“ има и највећи број камиона за селидбу пчелињих друштава на пашу.

Свештеници Црквене општине паланачке потом су пресекли славски колач. Носилац славе ове године било је пчеларско друштво  „Јасеница“. Потом је наступило културно-уметничко друштво „Баничина“, а представили су се и чланови Карате клуба „Гоша“.

IMG_1341 IMG_1344

Д. Ј.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *