ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Наш репортер на „Јасеничким сусретима 2015.“: НАРОДНИ ПРАЗНИК НА ТРГУ ХЕРОЈА

IMG_1371-Учествовала и завичајно-туристичка удружења и културно-уметничка друштва

 

„…Добро дошли у Смедеревску Паланку, на ‘Јасеничке сусрете 2015.’. Као и сваке године у рану јесен, уочи Крстовданског вашара, једног од највећих и најстаријих у Србији, а овогодишњи је 181., Паланка и Паланчани отворе све своје путеве и прилазе граду, своје домове и срца, да приме и угосте десетине хиљада посетилаца са свих страна…“

Овим речима Биљана Поповић из Општинске туристичке организације обратила се на Тргу хероја гостима и посетиоцима, који су дошли да уживају у  богатом културно-забавном програму, али и да пробају све оно што су за ову прилику припремила завичајно-туристичка друштва и удружења са подручја  паланачке општине.

IMG_1367-Од вајкада се у Смедеревској Паланци ових дана трговало, а у духу новог времена, последњих година се организују изложбе, презентације и пословни сусрети привредника, радника у туризму, култури, спорту… – додала је Биљана Поповић. -Користимо прилику да вам представимо оно  што је најбоље у овом крају – пољопривреднике, прерађиваче, туристичке потенцијале, занатску и свеколику другу и богату традицију, културно наслеђе, да се дружимо, да учврстимо постојеће и развијемо нове пословне и пријатељске везе…

Председник Скупштине општине Славољуб Ђурић је подсетио да Крстовдански вашар, уз шабачки и неготински, спада у најстарије и  највеће у Србији.

IMG_1365-Мило ми је да овај у Смедеревској Паланци траје безмало два века – подвукао је Ђурић. –  Толико дуго траје и окупљање народа, дружење и размена искустава у скоро свим областима живота и рада. Као Скупштина општине трудимо се да „Крстовдански дани“ добију нове садржаје, да идемо у сусрет времену и ка новим циљевима…“

Гост из Словеније Војко Гантар, обраћајући се српским пријатељима, подвукао је  да је  Смедеревска Паланка најстарији град-побратим Шкофја Локе и извинио се што овој свечаности није присутан и жупан његове општине кога су  у томе спречили неодложни послови.

-Наша жеља је да продубимо братске и пријатељске односе – казао је Гантар. -Сарадња је, несрећним  распадом заједничке државе, била замрла и сада је прилика да је на обострано задовољство оживимо и учврстимо. Лично једва чекам сваки долазак у Србију где сам, по природи свог посла, раније живео међу српским пријатељима. Србију с тога сматрам својом другом отаџбином…

Присутнима се обратио и помоћник председника Општине  Родољуб  Станимировић, иначе председник Организационог одбора  „Јасеничких сусрета 2015.“, захваливши се при том завичајно-туристичким  удружењима, која су и овог пута ућествовала у овој лепој манифестацији.

IMG_1364На свечаности су обелодањени  добитници признања Организационог одбора „Јасеничких сусрета 2015.“ који су својим  учешћем допринели успеху  манифестације, а који су и целе године, својим радом и наступима на сајмовима, изложбама и фестивалима дали изузетан допринос представљању паланачке  општине и овог краја и очувању традиционалних вредности и обичаја.

Добитници су привредна друштва и установе „Воћар С и М“, Институт за повртарство, „Venenum Apis“, Винарија „Деспотика“, подрум вина „Маџић“ и завичајна удружења  Туристичко- земљораднички клуб „Азањска погача“, ЗТУ „Видовача“,  Завичајно удружење „Станоје Главаш“, Удружење „Мезул“ и Удружење „Милоје Поповић Ђак“. Међу добитницима су још Етно-радионица „Антерија“ и културно-уметничка друштва „Абрашевић“, „Милоје Поповић Ђак“,  „Станоје Главаш“, „Баничина“ и „Доња Јасеница“ Општинске организације пензионера.

Признање за најлепши штанд припало је „Мезулу“, а за наукусније и најлепше припремљено традиционално јело  Етно радионици „Антерија“.

У културно-уметничком делу „Јасеничких сусрета“ наступила је женска група певача КУД „Милоје Поповић Ђак“ из Кусатка и КУД „Абрашевић“. Завичајна удружења „Азањска погача“, „Видовача“, „Мезул“ и „Станоје Главаш“ припремила су свакојаке ђаконије. Њима су се овог пута придружиле и „Моравске шаренице“ из Лапова.

Д. Јанојлић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *