ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

На данашњи дан пре 34 године умро Јосип Броз Тито

TitoДоживотни председник СФР Југославије Јосип Броз Тито, преминуо је на данашњи дан 1980. године у болници у Љубљани.

Поштоваоци лика и дела Јосипа Броза Тита, одали су данас пошту полагањем венаца на његов гроб у Кући цвећа. Меморијални центар „Јосип Броз Тито“ обележио је 34. годишњицу његове смрти.

Тито је на челу Југославије био пуних 35 година и имао је велики углед у свету, а био је и један од оснивача Покрета несврстаних, што је у тадашњим међународним околностима имало велики значај.

У унутрашњој политици оставио је устројство које се се на крају показало као неодрживо – Устав из 1974. године, а специфичан систем консензуса представника република и покрајина показао се као нерешив проблем када се распао Савез комуниста Југославије.

Рођен је Кумровцу, у хрватском Загорју 1892. године, у мешовитој хрватско-словеначкој породици, а као аустроугарски каплар учествовао је у Првом светском рату, између осталог и у борбама против српске војске. Рањен је и заробљен у Русији 1915. године, па је извесно време био заробљеник, а у његовим званичним биографијама навођено је да је учествовао и у Октобарској револуцији.

Kuca-cvecaУ Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца вратио се крајем 1920. године, када је постао члан Комунистичке партије, а 1937. године њен генерални секретар, после смењивања и стрељања Милана Горкића.

Радио је од 1936. до 1937. године у Коминтерни у Москви, у време кад је ликвидиран знатан број југословенских комунистичких првака. Као вођа КПЈ предводио је у Другом светском рату Партизански покрет, односно Народноослободилачку војску, а из рата је изашао као легендарни вођа.

Осим борбе против окупатора, јединице под његовом командом спровеле су комунистичку револуцију – током и након Другог светског рата. У заносу револуционарне „правде“ нестале су десетине хиљада некомуниста – под маском „борбе против сарадника окупатора“, чиме је у ствари уништен читав тадашњи грађански слој.

Тито је остао упамћен и по томе што је 1948. године одбио Стаљинов притисак, односно Резолуцију Информационог бироа комунистичких партија, након чега је деценијама добијао значајну финансијску помоћ од САД.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *