Svečanost u Kraku i na etno bari u Goloboku: OSVEĆENjE ČESME I VODENICE

IMG_0004Ni prolećni pljusak, ni raskvašen teren, nisu omeli Golopčane da se u priličnom broju okupe u Kraku, gde je prota Dragiša Jelić osveštao česmu „Sveti Đorđe“. Izvor je uređen zahvaljujući žiteljima ovog sela, ali i priložnicima iz drugih mesta. Akciju je predvodio Žika Bisenić, donedavni gastarbajter u Beču.

U prigodnoj besedi, prota Dragiša Jelić je pohvalio preduzimljive Golopčane koji su, bez sumnje, uložili veliki trud i sadašnjim i budućim generacijama podarili zaista lepu česmu, sagrađenu na stotinak metara od asfaltnog  puta.

-Svaki izvor, mene kao sveštenika, a verujem i sve vas, podseća na Jakovljev izvor  – istakao je u besedi nakon osvećenja, prota Dragiša Jelić, podsećajući na potrebu napajanja duhovnom, živom vodom od koje se ne žedni. – Ta živa voda su Pravoslavlje, sveto Jevanđelje, Hristova nauka, ta voda je osnovna i glavna duhovna potreba svakog čoveka. Mi se retko kada napajamo tom vodom, a svaki dolazak u hram, svako okupljanje kao i ovo danas, jeste u neku ruku izvor vode žive.

IMG_0001Potom  je prota Dragiša Jelić osveštao i vodenicu na etno bari, ali u prisustvu nešto manjeg broja Golopčana i njihovih gostiju, jer se do te oaze mira u divnoj prirodi,  nije moglo doći bez odgovarajuće obuće.

Dragoljub Janojlić

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *