ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Саoпштење Заштитника грађана Саше Јанковића поводом Светског дана слободе медија

sasa-jankovic-tanjug-sava-radovanovic-jpg_660x330-610x305Светски дан слободе медија, 3. мај, српска јавност дочекује у нади да ће ове године коначно бити завршен и усвојен сет медијских закона који треба да створи услове за истинску реформу српске медијске сцене, како би се она ослободила нетранспарентних утицаја и таблоидизације.

Честитајући свим медијским посленицима, заштитник грађана Саша Јанковић посебно истиче њихово право да раде слободно, али и обавезу да истинито, потпуно и правовремено информишу грађане. Заштитник грађана је у свом редовном годишњем извештају истакао да је таблоидизација медија у претходном периоду прерасла у таблоидизацију државе која крши уставно право на брзо, објективно и тачно информисање грађана и дезавуише рад институција.

Захуктала таблоидизација медијског простора Србије крши људска права, урушава владавину права, девалвира борбу против корупције и лишава институције поверења, а за то нису криви таблоиди већ појединци унутар институција који своје нетраспарентне циљеве остварују пласирањем поверљивих података, полуинформација, дезинформација и лажи преко одабраних медија, наведено је том извештају. Без прекидања таквог тренда није могуће стварање услова за пуну афирмацију основних демократских принципа, људских и грађанских права. Главна одговорност за обављање тог посла је на органима јавне власти, као и на медијима и новинарима.

facebook_-141568342Заштитник грађана Саша Јанковић ће, у оквиру своје надлежности, наставити да пружа пуну подршку новинарима, медијима и организацијама и појединцима који се залажу за истинску слободу медија.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *