Objavljeno reprint izdanje knjige „Bitka na Jadru avgusta 1914. godine“ generala i akademika Živka Pavlovića: VREDNO ISTORIJSKO DELO  

IMG_0310U ruke čitalaca stigla je vredna istorijska knjiga. Objavljeno je reprint izdanje „Bitke na Jadru avgusta 1914. godine“. Ovo delo generala i akademika Živka Pavlovića ugledalo je svetlost dana ponajviše zahvaljujućinjegovoj unuci Vidosavi Ibrahimpašić Pavlović. Izuzetnog izdavačkog poduhvata prihvatila se Biblioteka Vukovog zavičaja iz Loznice.

Nadahnuti željom da se očuva iskonska veza između predaka i potomaka, tako  neophodna svakom vremenu na našim prostorima, ovu knjigu o stogodišnjici Bitke na Jadru svom narodu daruju Zlatomir D. Radivojević i pukovnik dr Zoran M. Krsmanović, obojica meštani Jadra,  i Vidosava Ibrahimpašić Pavlović, unuka generala Živka Pavlovića.

Ovu knjigu prate i prilozi, među ostalima i  rad pod naslovom „O zaboravljenom  đeneralu i akademiku“, koji je nastao  2003. godine, a autor je učenik trećegrazreda Filološke gimnazije Marko Simendić. U njemu se navodi da je general Živko Pavlović, uprkos teškom  detinjstvu, postao jedan od najznačajnijih  srpskih oficira  početkom 20. veka. Ipak, njegovu karijeru su obeležili, pored vojnih i naučnih uspeha, stalni sukobi sa srpskim političkim vrhom i Živojinom  Mišićem. To je za  posledicu imalo  njegovo naglo penzionisanje.Zato njegovo znanje i iskustvo nisu iskorišćeni na pravi način, ali zasluge su mu priznate.

IMG_0313U predgovoru ovoj knjizi, general Pavlović  predočava da su prohujali najznačajniji događaji u našoj istoriji; sretno su se prebrodile nadčovečanske teškoće uz ogromne žrtve,  koje je naš narod podneo za oslobođenje i ujedinjenje, preživela  se Golgota i dočekan vaskrs velike Otadžbine i dodaje:

„Izvor naše snage i moći za ovako jedno epohalno i najveće delo u našoj istoriji jesu na prvom mestu naše  slavne i velike narodne tradicije (poglavito naša narodna poezija), u kojima je u potpunosti oličena duša našega naroda.U njima su na jedinstven načinproslavljeni i ovekovečeni: naša slavna propast na Kosovu, naše petovekovno robovanje i stradanje pod Turcima, naše herojske i mučne borbe za održanje, zatim oslobođenje i ujedinjenje.Narodne tradicije su dakle jedan od najvažnijih momenata, koji utvrđuju i stabilizuju dušu jednoga naroda. One su potpuno očuvale naš narod i održale ga i u najtežim i najkritičnijim vremenima njegove istorije,kada mu je pretila opasnost istrebljenja i uništenja.U njima je bilo duhovne hrane i za naše najviše ideale.“

Knjiga bi trebalo da bude predstavljena i u Smederevskoj Palanci. Postoji više razloga za to. General Živko Pavlović je rođen u Bašinu gde mu je 1998. godine podignut spomenik,  rad Slavomira Miletića, vajara iz obližnjeg sela Bošnjane. Ove godine navršava se vek od Bitke na Jadru i vek od početka Prvog svetskog rata.

D. Janojlić

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.