ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ДруштвоКултура

Објављено репринт издање књиге „Битка на Јадру августа 1914. године“ генерала и академика Живка Павловића: ВРЕДНО ИСТОРИЈСКО ДЕЛО  

IMG_0310У руке читалаца стигла је вредна историјска књига. Објављено је репринт издање „Битке на Јадру августа 1914. године“. Ово дело генерала и академика Живка Павловића угледало је светлост дана понајвише захваљујућињеговој унуци Видосави Ибрахимпашић Павловић. Изузетног издавачког подухвата прихватила се Библиотека Вуковог завичаја из Лознице.

Надахнути жељом да се очува исконска веза између предака и потомака, тако  неопходна сваком времену на нашим просторима, ову књигу о стогодишњици Битке на Јадру свом народу дарују Златомир Д. Радивојевић и пуковник др Зоран М. Крсмановић, обојица мештани Јадра,  и Видосава Ибрахимпашић Павловић, унука генерала Живка Павловића.

Ову књигу прате и прилози, међу осталима и  рад под насловом „О заборављеном  ђенералу и академику“, који је настао  2003. године, а аутор је ученик трећегразреда Филолошке гимназије Марко Симендић. У њему се наводи да је генерал Живко Павловић, упркос тешком  детињству, постао један од најзначајнијих  српских официра  почетком 20. века. Ипак, његову каријеру су обележили, поред војних и научних успеха, стални сукоби са српским политичким врхом и Живојином  Мишићем. То је за  последицу имало  његово нагло пензионисање.Зато његово знање и искуство нису искоришћени на прави начин, али заслуге су му признате.

IMG_0313У предговору овој књизи, генерал Павловић  предочава да су прохујали најзначајнији догађаји у нашој историји; сретно су се пребродиле надчовечанске тешкоће уз огромне жртве,  које је наш народ поднео за ослобођење и уједињење, преживела  се Голгота и дочекан васкрс велике Отаџбине и додаје:

„Извор наше снаге и моћи за овако једно епохално и највеће дело у нашој историји јесу на првом месту наше  славне и велике народне традиције (поглавито наша народна поезија), у којима је у потпуности оличена душа нашега народа.У њима су на јединствен начинпрослављени и овековечени: наша славна пропаст на Косову, наше петовековно робовање и страдање под Турцима, наше херојске и мучне борбе за одржање, затим ослобођење и уједињење.Народне традиције су дакле један од најважнијих момената, који утврђују и стабилизују душу једнога народа. Оне су потпуно очувале наш народ и одржале га и у најтежим и најкритичнијим временима његове историје,када му је претила опасност истребљења и уништења.У њима је било духовне хране и за наше највише идеале.“

Књига би требало да буде представљена и у Смедеревској Паланци. Постоји више разлога за то. Генерал Живко Павловић је рођен у Башину где му је 1998. године подигнут споменик,  рад Славомира Милетића, вајара из оближњег села Бошњане. Ове године навршава се век од Битке на Јадру и век од почетка Првог светског рата.

Д. Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *