Opštinski odbor SUBNOR-a obeležio julske  praznike: MEDALJA BORCA ZA UČESNIKE RATOVA

IMG_0995-Visoko odličje dobili Dobrila Rendeli, Branislav Petrović, Dragoslav Stojić, Miodrag Lazić i Zoran Đurđević

 

Opštinski odbor SUBNOR-a Smederevska Palanka, polaganjem venaca na spomen-obeležja i odavanjem pošte izginulima u oslobodilačkim ratovima Srbije, obeležio je 4. juli – Dan borca. Verni ovoj tradiciji, od sela naše opštine, ostali su Azanja i Vodice. U ovim mestima održane su prigodne svečanosti sa podsećanjem na pale i njihovu ulogu u oslobađanju zemlje od fašizma.

Predsednik Opštinskog odbora SUBNOR-a, dipl. inž. Miodrag Lazić s najbližim saradnicima, predstavnicima lokalne samouprave, preživelim učesnicima rata i njihovom rodbinom, najpre je održao prigodne skupove ispred spomenika u Smederevskoj Palanci, a program je nastavljen u Azanji,  gde su venci i cveće položeni na spomeniku u centru sela.

Prigodan govor održao je predsednik Mesnog udruženja boraca Azanje Zoran  Đurđević, istakavši da je sveta dužnost sećati se svih onih, koji su 1389., 1804., 1912., 1913., 1914., 1941., 1991. i 1999. ustali da brane srpstvo i Srbiju. Đurđević je ovom prilikom, a u čast 70. godišnjice pobede nad fašizmom, pomenuo i svoje prethodnike, nekadašnje predsednika boračke organizacije Azanje:  Dragana Matejića, Žilu Stojadinovića, Tihomira Icića, Slavomira Grujića…

IMG_0988U nastavku četvorojulske svečanosti uručena su visoka odličja Republičkog odbora SUNOR-a Srbije. Na predlog Opštinskog odbora SUBNOR-a, Medalju borca dobili su: Dobrila Rendeli, rođena 1927.  u  Smederevskoj Palanci, logorašica u rodnom mestu i na Banjici i borac 23. srpske udarne divizije, Branislav Petrović, rođen 1926. u Stojačku, borac Artiljerijske brigade 5. divizije NOVJ, Dragoslav Stojić, rođen 1925. u Selevcu sa statusom borca od 1943., Miodrag Moda Lazić, rođen 1944. u Azanji, rezervni potpukovnik, komandant bataljona i učesnik poslednjih oružanih sukoba od 16. septembra 1991. i Zoran Đurđević,rođen 1956. u Kolarima, rezervni stariji vodnik, učesnik rata 1991. i 1999. godine, sada predsednik boračke organizacije Azanje.

IMG_0993Pre ovog svečanog čina minutom ćutanja odata je pošta nedavno premilom predsedniku Republičkog odbora SUBNOR-a Srbije, profesoru dr Miodragu Zečeviću i profesoru dr Prvoslavu Markoviću, koji su se za života rado odazivali i zajedno sa Azanjcima učestvovali u proslavi značajnih datuma i ratnih događaja u ovom selu.

Dan borca obeležili su i Vodičani. Zajedno s predsednikom Opštinskog odbora SUBNOR-a Miodragom Lazićem položili su vence na spomen-ploče i evocirali uspomene na žrtve za slobodu. Tom prilikom govorili su Miodrag Mića Zagorčić i Miodrag Lazić.

D. J.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.