ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Општински одбор СУБНОР-а обележио јулске  празнике: МЕДАЉА БОРЦА ЗА УЧЕСНИКЕ РАТОВА

IMG_0995-Високо одличје добили Добрила Рендели, Бранислав Петровић, Драгослав Стојић, Миодраг Лазић и Зоран Ђурђевић

 

Општински одбор СУБНОР-а Смедеревска Паланка, полагањем венаца на спомен-обележја и одавањем поште изгинулима у ослободилачким ратовима Србије, обележио је 4. јули – Дан борца. Верни овој традицији, од села наше општине, остали су Азања и Водице. У овим местима одржане су пригодне свечаности са подсећањем на пале и њихову улогу у ослобађању земље од фашизма.

Председник Општинског одбора СУБНОР-а, дипл. инж. Миодраг Лазић с најближим сарадницима, представницима локалне самоуправе, преживелим учесницима рата и њиховом родбином, најпре је одржао пригодне скупове испред споменика у Смедеревској Паланци, а програм је настављен у Азањи,  где су венци и цвеће положени на споменику у центру села.

Пригодан говор одржао је председник Месног удружења бораца Азање Зоран  Ђурђевић, истакавши да је света дужност сећати се свих оних, који су 1389., 1804., 1912., 1913., 1914., 1941., 1991. и 1999. устали да бране српство и Србију. Ђурђевић је овом приликом, а у част 70. годишњице победе над фашизмом, поменуо и своје претходнике, некадашње председника борачке организације Азање:  Драгана Матејића, Жилу Стојадиновића, Тихомира Ицића, Славомира Грујића…

IMG_0988У наставку четворојулске свечаности уручена су висока одличја Републичког одбора СУНОР-а Србије. На предлог Општинског одбора СУБНОР-а, Медаљу борца добили су: Добрила Рендели, рођена 1927.  у  Смедеревској Паланци, логорашица у родном месту и на Бањици и борац 23. српске ударне дивизије, Бранислав Петровић, рођен 1926. у Стојачку, борац Артиљеријске бригаде 5. дивизије НОВЈ, Драгослав Стојић, рођен 1925. у Селевцу са статусом борца од 1943., Миодраг Мода Лазић, рођен 1944. у Азањи, резервни потпуковник, командант батаљона и учесник последњих оружаних сукоба од 16. септембра 1991. и Зоран Ђурђевић,рођен 1956. у Коларима, резервни старији водник, учесник рата 1991. и 1999. године, сада председник борачке организације Азање.

IMG_0993Пре овог свечаног чина минутом ћутања одата је пошта недавно премилом председнику Републичког одбора СУБНОР-а Србије, професору др Миодрагу Зечевићу и професору др Првославу Марковићу, који су се за живота радо одазивали и заједно са Азањцима учествовали у прослави значајних датума и ратних догађаја у овом селу.

Дан борца обележили су и Водичани. Заједно с председником Општинског одбора СУБНОР-а Миодрагом Лазићем положили су венце на спомен-плоче и евоцирали успомене на жртве за слободу. Том приликом говорили су Миодраг Мића Загорчић и Миодраг Лазић.

Д. Ј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *