ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Политизација крви: КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА ШТАМПУ О ДОГАЂАЈУ О КОМЕ БРУЈИ ЦЕЛА СРБИЈА

BOLNICA1-540x304

-Ја сада питам: да ли крв познаје страначке боје и страначку припадност? У овом случају политика не треба да игра никакву улогу. Јер крв је крв, ма чија она билакаже Викторија Игњатовић, председница Клуба демократске омладине

Реакције из Болнице

Конференција за штампу у Општој болници „Стефан Високи“ најављена је нешто више од једног сата пре заказаног почетка. Осим директора и шефа Кабинета за трансфузију крви, уз др Богдановића су били чланови његовог најужег тима. Тема конференције за штампу, очекивано, тицала се саопштења Демократске странке, које је у међувремену „усијало“ интернет и постало тема многих новина, радија и телевизија са националном фреквенцијом.

Одговарајући на оптужбе да је забранио реализацију акције добровољног давања крви, коју је организовала Демократска омладина, Богдановић је између осталог рекао:

– Акција је отказана због техничког проблема о коме сам ја информисан 24. новембра у 13 и 45. Нисам био обавештен ни о извођењу акције. Доктор Јанковић се од куће вратио и обавестио Странку личним уручењем и факсом, са молбом да нам се обрате да то одрадимо у неком другом термину. Ја ни једну званичну информацију од Демократске странке нисам добио, ни пре ни после. Нисам био информисан ни о чему, осим да постоји технички проблем – изјавио је Богдановић, наглашавајући да је све објашњено у изјави коју је шеф Кабинета за трансфузију крви дао медијима.

У овој изјави, коју је потписао др Зоран Јанковић, између осталог, стоји да је постојао „технички проблем који се није могао решити у тако кратком временском периоду“. Такође, др Јанковић у овом тексту признаје: „Мој пропуст и пропуст Кабинета за трансфузију крви је што о договору са госпођом Викторијом, као и акцији (излазак на терен) нисмо обавестили директора Болнице, јер смо имали техничких потешкоћа у раду Кабинета за трансфузију крви задњих месец дана“ – стоји у Јанковићевој изјави, уз потврду да је директор о свему био обавештен у 13 сати и 45 минута.

Наведене чињенице, међутим, упућују на питања:

 1. Уколико су постојали технички проблеми у раду Кабинета за трансфузију крви „задњих месец дана“, зашто је акција Демократске омладине договорена пре седам дана?
 2. Исто тако, ако је директор обавештен у 13 и 45, а доктор Јанковић се, према Богдановићевим речима, вратио од куће да састави допис за Демократску омладину – поставља се питање ко је директора болнице обавестио о постојању техничких проблема?
 3. А цела прича се додатно компликује уколико имамо у виду да је народни посланик СНС, Дејан Нектаријевић, у изјави за „Курир“ рекао: – Целу акцију координисао је трансфузиолог болнице, у чију страначку опредељеност нећу да улазим. Богдановић је стављен пред свршен чин, јер изношење опреме из болнице треба он да одобри. Нема овде ни „п“ од политике, само закон, па хајде да га поштујемо. (http://www.kurir.rs/vesti/politika/skandal-direktor-iz-sns-zabranio-demokratama-da-daju-krv-clanak-2035073, 26.11.2015.)

У наставку конференције, директор Болнице је између осталог рекао следеће:

– Усијани телефони си ме нагнали да данас буде тема ово нешто што је вероватно политизација, али из угла оних који да су заиста своју хуманост хтели да покажу, били би овде као и наши добровољни даваоци, и свакако би тај племенит посао урадили, а не користили за неке друге сврхе. А ја сам убеђен, са својим сарадницима, да овде практично спровођење било какве политике, било какво подвајање, било ког пацијента, даваоца, или по било ком питању не постоји – изјавио је Богдановић, наглашавајући, још једном, да се не ради о забрани, него о техничким проблемима који су налагали одлагање акције.

Богдановић је такође изјавио да му је засметало то што је изјаву која се појавила у медијима потписао председник Изборног штаба Демократске странке, а да се екипа која је са др Јанковићем уговарала добровољно давање крви нигде не помиње

Хронологија догађаја

DSCN0424

Конференцијом за штампу данас се огласила и Демократска омладина. Викторија Игњатовић, председница ДО у Смедеревској Паланци, описала је хронологију овог догађаја.

–  Прошле недеље отишла сам у Кабинет за трансфузију крви да бих се договорила о овој акцији. Тамо су ми рекли да она без проблема може да се организује. Рекла сам и оквиран број људи који ће дати крв и остало је само да у понедељак одем и потврдим термин и број добровољних давалаца. У међувремену, ми смо обавестили не само чланове наше странке, већ и остале грађане, јер смо залепили и плакате у граду. Обезбедили смо тридесетак не само наших чланова, већ и грађана који су хтели да покажу своју хуманост.  У понедељак сам отишла у Кабинет, рекла колико ће људи да да крв. Они су ми рекли да је то у реду, да ће припремити сендвиче и мајце, и једним руковањем запечаћен је овај договор. Акција је требало да се одржи у среду, 25. новембра, од 9 до 13 часова, у просторијама Странке, као што је то и претходних година био случај. Међутим, дан пред акцију, мање од 20 сати пре почетка, на моју кућну адресу стиже обавештење следеће садржине: «Поштована, обавештавам Вас да из техничких разлога нисмо у могућности да изведемо акцију давања крви дана 25.11.2015. године. Молимо Вас да се у наредном периоду обратите писаним предлогом (иницијативом) ради договора новог термина за извођење акције добровољног давања крви».

DSCN0423

Викторија је додала да су јој, приликом договора у Кабинету за трансфузију, потврдили да нису потребни никакви папири, већ да је усмени договор довољан, као и претходних седам година, колико Демократска омладина организује добровољно давање крви: – Никаква писана иницијатива мени није тражена, нагласила је Викторија Игњатовић, и додала да би техничке тешкоће, да су постојале, биле саопштене пре недељу дана, када је акција договарана, или барем у понедељак, два дана пре заказаног термина, када је Кабинету за трансфузију потврђено бројно стање давалаца. Викторија је истакла да би отишла и код директора Болнице и затражила да акцију одобри, да јој је речено да то мора да уради.

Према председници ДО,  отказивање акције указује на непрофесионализам и кршење Хипократове заклетве.

– Имајући у виду да претходних година нисмо имали никаквих проблема у организовању ове акције, сматрамо да овога пута уопште није разлог техничке, него политичке природе. Ја сада питам: да ли крв познаје страначке боје и страначку припадност? У овом случају политика не треба да игра никакву улогу. Јер крв је крв, ма чија она била.

С. Илић

2 thoughts on “Политизација крви: КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА ШТАМПУ О ДОГАЂАЈУ О КОМЕ БРУЈИ ЦЕЛА СРБИЈА

 • gradjanin2

  Nisam clan DSa niti njihov glasac ali znam ceo dogadjaj. Sve je bilo u redu dok Dr Bogdanovic nije saznao za akciju. Odjurio je u kabinet za transfuziju i poceo da urla „vi meni radite o glavi“! Kako mu rade o glavi, pa tako sto akciju vode ovi mladi ljudi iz DSa koji zele da urade nesto jako humano a koliko vidim to rade godinama. Dr jankovic koji zna za sve ovo prestrasen je od strane Bogdanovica i disciplinske komisije koja sedi iza njega da da laznu izjavu da je on licno kriv inace mu sledi suspenzija od 3 meseca kao doktoru hirurgu Djordjevicu. Pitam se dokle ce ovaj bolesnik da se izivljava nad ovim narodom i zaposlenima?

  Reply
 • Namera je bila politicka akcija a ne humanitarna! Da je humanitarna, svi bi dosli u bolnicu i dali krv, ali bi izostale kamers pa sve ne bi imalo politickog smisla.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *